Market Beat: Stress test για το ΓΔ, η ενθυλάκωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις ξένες αγορές

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 09:44
UPD:09:45
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από το πρωί της Δευτέρας στην τεχνική ανάλυση καταλήγαμε: «Μια πρώτη ζώνη από την στατιστική προϊστορία, αν συνεχιστεί η κάθοδος, αφορά τα επίπεδα γύρω από τις 334 μονάδες που τα σχημάτισαν συναλλαγές την περασμένη χρονιά και αναφερόμαστε σε συναλλαγές της 12/8/2013 όπου η κορύφωση μια ανόδου τότε, τις όρισε σαν σκληρή αντίσταση που πιθανά θα λειτουργήσει τώρα ως στήριξη. Η εκτίμησή μας είναι πως πιθανά θα χρειαστεί να περάσει ο δείκτης των θεσμικών ακόμα χαμηλότερα από τις 330 μονάδες και εκτιμούμε ως  πιθανή στήριξη τιμές κάτω από τις 330 και μεταξύ 327 κα 328 μονάδων».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Εχθές δε σημειώναμε: «Η εκτίμηση της στήλης ήταν πως η ζώνη μεταξύ των 327 – 328 μονάδων αποτελεί στήριξη για τον 25άρη χθες φάνηκε ότι και οι επαγγελματίες των παραγώγων έχουν την ίδια άποψη. Με βάση την θέση που αναπτύξαμε αυτή τη βδομάδα αναμένουμε σήμερα μια ανοδική αντίδραση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εξαντλήθηκε στα τρέχοντα επίπεδα η πτωτική ορμή. Θα απαιτηθούν μερικές ακόμα συνεδρίες για να διαπιστωθεί η ισχύς της στήριξης στις 1004 μονάδες για τον ΓΔ και στις 326 για τον 25άρη που ήταν χονδρικά τα νέα ελάχιστά τους για το 2014 από τις 8/10».

Πιθανή αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως

Σήμερα ειδοποιούμε ότι χθες ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του κόσμου ο S&P500 εμφάνισε ενδοσυνεδριακή διακύμανση 40 μονάδων φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί εδώ και τρία χρόνια. Ο δείκτης VIX που επιμετρά τον φόβο των επενδυτών εκτινάχθηκε πάνω από +24% και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Οι συμμετέχοντες στην αγορά, δήλωσαν πως το τέλος του τρίτου γύρου της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed αυτό το μήνα ήταν επίσης αρνητικός παράγοντας στη διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς αφαιρεί έναν από τους πυλώνες της ανόδου διαρκείας πέντε ετών. Όγκος αυξήθηκε σε περισσότερα από 8,3 δισεκατομμύρια μετοχές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ημερών των 7.270.000.000 τεμαχίων σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της BATS Global Markets. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την εικόνα της αλλαγής του φρονήματος των επενδυτών και φαίνεται η επιφύλαξη να αποκτά μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά προϊδεάζοντας για το τέλος της πολύχρονης άνοιξης των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και στον κόσμο κατ’ επέκταση. Το ΧΑ δεν την απόλαυσε όσο οι περισσότερες αγορές της ευρωζώνης, γιατί θυμίζουμε πως  η χώρα είχε τα χειρότερα μακροοικονομικά στα PIIGS. Χαρακτηρισμός για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης με ανάγκες στήριξης που ξέφτισε το 2012 και ξεχάστηκε το 2014. 

Το ΧΑ και η «ανεξαρτησία» του

Η αγορά της Αθήνας την Τετάρτη δεν ακολούθησε τις μεγάλες αγορές που εμφάνισαν κέρδη πάνω από +1,5% και συνεπώς, την Πέμπτη, δεν πιέστηκαν τόσο τα blue chip καθώς στο ΧΑ η Τετάρτη πέρασε «ανεκμετάλλευτη». Την Πέμπτη δε, το ανοδικό χάσμα ήταν μεγάλο και κατάλληλο μαξιλάρι για την φάση που ξέσπασαν οι πιέσεις τις οποίες η ζήτηση τις απορρόφησε και δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο. Τότε η ψυχολογία θα άλλαζε και δεν θα έβρισκαν τη δύναμη οι αγοραστές να επιμείνουν ως το πέρας των συναλλαγών. Σήμερα όμως είναι μια διαφορετική μέρα, μετά από τη βύθιση των βασικών δεικτών στην Wall Street, που αποδίδεται από ορισμένους στην απογοήτευση που προκάλεσαν δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι δομικά και δεν οφείλονται σε εποχικούς λόγους ή ξαφνικές έκτακτες καταστάσεις δεν είναι δηλαδή κυκλικά. Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι τα δεδομένα που τονίζουν την εξασθένιση της Γερμανικής οικονομίας που αυξάνουν την ανησυχία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης συνολικά. Άλλωστε  οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χτύπησαν τις τιμές του πετρελαίου σκληρά, με το Brent σε πτώση ως τα 89,24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012. Τα futures αργού στις ΗΠΑ  διαπραγματεύθηκαν στα 84,68 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει ως τα 84,06 την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο χρόνια.

Οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη οδηγήθηκαν σε χαμηλό δύο μηνών χθες, γιατί ο ενθουσιασμός από τα πρακτικά της FOMC (της επιτροπής που ψηφίζει για την πολιτική της Fed) παραγκωνίστηκε από την ανησυχία για την αδυναμία που παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Τα πρακτικά υπογράμμιζαν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αρχίσει να ανεβάζει τα βασικά επιτόκια της. Τα πολύτιμα μέταλλα που στο άκουσμα αυτής της είδησης ανέβηκαν αισθητά στα ψηλότερα επίπεδα για δυο βδομάδες ώθησαν ψηλότερα τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης του χρυσού. Αλλά η δυσαρέσκεια από τα αδύνατα δεδομένα γύρω από την ανάπτυξη στην Ευρώπη  και για τον ως τώρα τρόπο αντιμετώπισης τους, μέσω μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας από την ΕΚΤ, ανάγκασαν σε επιστροφή των πιέσεων που ασκήθηκαν κύρια σε τραπεζικές μετοχές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κλυδωνισμούς προκάλεσε χθες στη Wall Street η παραδοχή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι «δομικά και όχι κυκλικά», οδηγώντας τους δείκτες να κλείσουν με σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,97% στις 16.659,25 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε  πτώση 2,02% στις 4.378,34 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 2,07% στις 1.928,21 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει στο -3,5%, μετά και τη νέα πτώση του αργού. Η Newfield Exploration και η QEP Resources έχασαν πάνω από 6%. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε ο δείκτης των πρώτων υλών, με την Newmont Mining και Dow Chemical να χάνουν πάνω από 4%.

Η Gap υποχώρησε κατά 13%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Γκλεν Μέρφι θα παραιτηθεί λόγω των χαμηλών επιδόσεων του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, η αγορά εκτιμά ότι στον Μέρφι πρέπει να πιστωθεί η επαναφορά της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και όχι οι κακές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάτω από τις 300.000 παρέμεινε, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
 
Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο, στα 486 δισ. δολάρια, στη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2014, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Ευρώπη

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωαγορές έκλεισαν με απώλειες, πλην του γερμανικού DAX ο οποίος κράτησε το θετικό πρόσημο του, με τον τραπεζικό κλάδο να υπόκειται σε μεγάλη πίεση στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας ότι τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 20% τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,78% στις 6.432 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 9.005 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 4.141 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 0,30% στις 326,67 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σημείωσαν απώλειες. Μάλιστα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,2%. 

Εκτός από τις ανησυχίες που προκάλεσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, οι ρευστοποιήσεις τροφοδοτήθηκαν και από την επιβεβαίωση ότι η Espirito Santo Financial Group κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές κατοικίας στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

ΧΑ

Την πρώτη του ανοδική συνεδρίαση για τον μήνα Οκτώβριο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Εθνική και την Πειραιώς να αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να διακόψουν το πτωτικό σερί που απειλούσε το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,70% στις 1.025,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.033,80 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.012,89. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 94,56 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,01 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Αν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως και το +2,57%, η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, τον επηρέασε, αλλά όχι τόσο όσο τις υπόλοιπες αγορές της ευρω-περιφέρειας. Τελικά η Εθνική, η Πειραιώς και η Βιοχαλκο αποδείχθηκαν στυλοβάτες με την άνοδο τους, έχοντας απέναντι τους τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΕΕ. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι λόγοι της πρόσφατης ευρείας διόρθωσης δεν έχουν εκλείψει, η αντίδραση ήταν ένα φυσικό ακόλουθο της πίεσης και ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Στο ταμπλό, με άνοδο 1,76% και στις 333,97 μονάδες ο FTSE25, η αξία συναλλαγών του οποίου ανήλθε στα 101,1 εκατ. ευρώ και στο 93,6% του συνολικού τζίρου. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,71% στις 337,09 μονάδες με καθοριστικό το επίπεδο αντίστασης των 335 μονάδων. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κάλυψαν συναλλαγές αξίας 64,3 εκατ. ευρώ (59,5%) με την Εθνική να παίρνει την μερίδα του λέοντος με 21,2 εκατ. δηλαδή στο 20% όλης της αγοράς.  

Από τον δείκτη μόνον τέσσερις μετοχές του έκλεισαν αρνητικά, επίσης τέσσερις χωρίς μεταβολή και 17 με θετικό πρόσημο. Η MIG ( -2,18%) για ακόμη μία φορά απογοήτευσε, έχοντας χάσει από τις 9 Σεπτεμβρίου το 35% της αξίας της αφού έχει καταγράψει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Αναμενόμενη η πτώση της ΔΕΗ (-0,74%) μετά τη χθεσινή θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Αλουμίνιον Ελλάδος. Οι δύο αυτές μετοχές, όπως και η Eurobank, που έκλεισε αμετάβλητη, κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη διακύμανση (ΜΙG 6,18%, Eurobank 6,04% και ΔΕΗ 5,65%).

Από τις ανοδικές μετοχές ξεχώρισαν ιδιαίτερα η Εθνική με κέρδη 6,28%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της και της τιμής στόχου από την Bank of America. Το ίδιο συνέβη και για την Alpha Bank η οποία έκλεισε με κέρδη 0,98% στα 0,6210 ευρώ. Ισχυρές οι παρουσίες της Πειραιώς και της Βιοχαλκο με κέρδη 4,24% αμφότερες, στο +2,77% η Jumbo, παρά το γεγονός ότι τόσο η Euroxx όσο και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος μείωσαν την τιμή - στόχο της στα 13,6 ευρώ και στα 13,20 ευρώ αντίστοιχα. Και οι δύο αναλυτές ωστόσο διατήρησαν την θετική σύσταση για τη μετοχή. Ιδιαίτερη κινητικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ,ΟΠΑΠ+2,70% η οποία έκλεισε στο +2,70% και στα 10,27 ευρώ, ενώ διακινήθηκαν έξι πακέτα συνολικής αξίας 3,88 εκατ. ευρώ, σε τιμές μεταξύ 10,26-10,30 ευρώ.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε θετικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 1,97% στις 927,19 μονάδες, αλλά με χαμηλό τζίρο στα 2,08 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν οι μετοχές των Αβαξ (+4,63%), Φουρλής (+3,72%), Aegean (+3,15%) και Ιντρακομ (+3%). Θετικά έκλεισαν 16 μετοχές του, μία αμετάβλητη και τρεις πτωτικές (Σιδενόρ -2,70%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-1,10% -1,10%, Autohellas -0,50%). Aπό το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε ιδιαίτερα η Trastor με άνοδο 16,22% στη τιμή των 1,2900 ευρώ και με συναλλαγές 601.320 τεμαχίων (λόγω της δημόσιας πρότασης από τον όμιλο Πειραιώς). Πολύ καλή η παρουσία των Κορρές (6,15%) και Πετρόπουλος (4,51%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+3,10%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-0,61%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με μια ανοδική αντίδραση δεν σημαίνει πως εξαντλήθηκε στα τρέχοντα επίπεδα η πτωτική ορμή. Θα απαιτηθούν μερικές ακόμα συνεδρίες για να διαπιστωθεί η ισχύς της στήριξης στις 1004 μονάδες για τον ΓΔ και στις 326 για τον 25άρη που ήταν χονδρικά τα νέα ελάχιστά τους για το 2014 από τις 8/10.

Η εβδομάδα φυσικά ήταν πτωτική και δύσκολα θα αλλάξει το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής ακόμα και αν σήμερα οι βασικοί δείκτες εμφανίσουν κέρδη. Αφού ο ΓΔ έχασε μετά τις τέσσερις συνεδριάσεις -2,35% και ο 25άρης -2,28% ενώ ο FTSEM έπεσε μόνο -1,23% καθώς εμφάνισε  καλύτερη εικόνα στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας. Πιθανά αυτό να δικαιολογεί την στροφή των traders των παραγώγων στα δικαιώματα προαίρεσης προς τα puts που για την ώρα έχουν διπλάσιο συνολικό όγκο από τα calls. Αξίζει σήμερα να παρουσιάσουμε την στατιστική εικόνα των blue chip μετά την πάροδο των τεσσάρων ημερών που χονδρικά έδωσαν στους ΓΔ και 25άρη μεταβολή -2,3% και στο μήνα -3,4% και -3,1% αντίστοιχα.

Οι μετοχές του δείκτη των θεσμικών χωρίζονται με βάση τη μεταβολή του σε εκείνες που εμφάνισαν κέρδη και ήταν πολλές σχετικά με τις προηγούμενες καθοδικές εβδομάδες και αλφαβητικά ήταν

ΒΙΟ στο τετραήμερο +4,56% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή 0,00%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο τετραήμερο +1,25% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +1,25%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο τετραήμερο +2,60% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +3,61%

ΕΛΠΕ στο τετραήμερο +1,04% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -6,56%

ΕΥΔΑΠ στο τετραήμερο +1,91% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -4,92%

ΕΥΠΡΟ στο τετραήμερο +1,71% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -1,11%

ΜΕΤΚ στο τετραήμερο +0,40% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -2,16%

ΜΥΤΙΛ στο τετραήμερο +1,01% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -2,27%

ΟΛΠ στο τετραήμερο +0,52% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +4,32%

ΟΤΕ στο τετραήμερο +0,96% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +0,96%

Παρατηρούμε πως η μηνιαία μεταβολή χωρίζει την ανωτέρω ομάδα στα δύο και αποκαλύπτει πως την εύνοια απολαμβάνουν αρκετές μετοχές ενώ άλλες τώρα ξεκινούν την αντίδρασή τους.

Οι μετοχές με μεταβολή τετραήμερου κοντά στους δείκτες ήταν

ΕΤΕ στο τετραήμερο -2,22% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -5,14%

ΕΥΡΩΒ στο τετραήμερο -2,30% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -4,49%

ΜΟΗ στο τετραήμερο -2,58% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -1,45%

ΦΦΓΚΡΠ στο τετραήμερο -2,67% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -7,13%

Στον αντίποδα των παραπάνω είναι εκείνες που έχασαν πάνω από τη βουτιά του 25άρη όπως

ΔΕΗ στο τετραήμερο -9,72% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -14,04%

ΕΧΑΕ στο τετραήμερο -3,22% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -5,62%

ΜΙΓ στο τετραήμερο -10,33% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -12,1%

ΜΠΕΛΑ στο τετραήμερο -5,11% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +0,10%

ΟΠΑΠ στο τετραήμερο -5,61% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -0,77%

ΠΕΙΡ στο τετραήμερο -3,91% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -8,21%

ΤΙΤΚ στο τετραήμερο -4,35% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή 0,00%

Επίσης με πτώση αλλά μικρότερη του -2,3% του ΧΑ εμφανίστηκαν οι

ΑΛΦΑ στο τετραήμερο -1,43% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή +1,14%

ΕΕΕ στο τετραήμερο -0,65% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -0,88%

ΙΝΛΟΤ στο τετραήμερο -1,96% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -6,25%

ΤΕΝΕΡΓ στο τετραήμερο -1,96% και στον Οκτώβριο έχει μεταβολή -4,46%

Συνάγεται από τα παραπάνω πως η πτώση αυτής της εβδομάδας που θα μεγαλώσει την αλυσίδα των καθοδικών δεν έχει τα χαρακτηριστικά των γενικευμένων πιέσεων αλλά χαρακτηρίστηκε από την επιλεκτικότητα των πιέσεων και του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Καλό σημάδι για την στατιστική εγγύηση βασάνων για τους δείκτες και τους επενδυτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κινήσεων.  

 Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε χαμηλά δύο ετών σήμερα Παρασκευή, μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές της Γερμανίας που έφερε φόβους ότι η ύφεση στην καρδιά της Ευρώπης θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία. Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 1,1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης  ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε πέσει -0,8%.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χτύπησαν τις τιμές του πετρελαίου σκληρά, με το Brent σε πτώση ως τα 89,24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012. Τα futures αργού στις ΗΠΑ  διαπραγματεύθηκαν στα 84,68 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει ως τα 84,06 την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο χρόνια.

Οι επενδυτές από καιρό πίστευαν ότι η σταθερή ανάκαμψη των ΗΠΑ θα βοηθήσει τελικά να αναζωπυρωθούν πολύ άλλες υποτονικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο, και εκείνων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενων. Αλλά τώρα διαπιστώνεται η ύπαρξη αυξανόμενου φόβου ότι η οικονομία των ΗΠΑ η μεγαλύτερη, αλλά λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας του κόσμου, οικονομία, δεν μπορεί να διαφύγει αλώβητη όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε στασιμότητα και πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Βραζιλία, αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες. Τελευταία ήρθε το σοκ από τη Γερμανία, η οποία ανέφερε την Πέμπτη ότι οι εξαγωγές της μειώθηκαν 5,8% τον Αύγουστο, η χειρότερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009.

Μια σειρά από «μελαγχολικά» στοιχεία από την οικονομία της Γερμανίας, που είναι ο κινητήρας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αυτή την εβδομάδα τροφοδότησαν ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ.

Στη Wall Street οι μετοχές υποχώρησαν 2%, την Πέμπτη, με τον δείκτη S & P 500 στο χαμηλό δύο μηνών με το κλείσιμο. Ο CBOE δείκτης μεταβλητότητας .VIX, ένα μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών, αυξήθηκε σε επίπεδα υψηλών που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έπνιξαν ένα βραχύβιο ράλι στις αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο, που πυροδοτήθηκε από τις εικασίες ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα futures προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων μόλις πάνω από το 0,50% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, πολύ κάτω από μέση πρόβλεψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Fed  για επίπεδα πάνω από το 1,25%. Η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα έπεσε σε χαμηλό 16 μηνών των 2,2790% την Πέμπτη πριν ανακάμψει ελαφρώς. Η  τελευταία τιμή ανήλθε στο 2,318%. Το ευρώ είχε φτάσει στα 1,2791 δολάρια νωρίς την Πέμπτη, αλλά υποχωρώντας άτακτα ήταν τελευταία στα 1,2688 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Το πολιτικό ρίσκο έχει βάλει "καθοδικές παρωπίδες"  στην Ελληνική Αγορά, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη προς το "ψυχολογικό γκρεμό" των 1000 μονάδων.

Μάλιστα οι πωλητές είναι τόσο επίμονοι που έχουν προσκαλέσει στο κομμάτι αυτό της καθόδου και τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους, με  τις περισσότερες "επιφανείς" εταιρείες, να  έχουν γράψει μέσα σε ένα μήνα απώλειες έως και 30%, "ξηλώνοντας" στη κυριολεξία την πλειοψηφία των Ελληνικών χαρτοφυλακίων.

Διαγραμματικά  εάν ο Δείκτης δε μπορέσει, στις επόμενες δύο με τρεις συνεδριάσεις, να προσεταιριστεί  ανοδικά τη ζώνη της προηγούμενης στήριξης των 1040 με 1060 μονάδων, θα προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο "παζλ" της άμεσης καθοδικής επαφής με την περιοχή στήριξης των 975 μονάδων, εντείνοντας ακόμη πιο πολύ την  "καταπόνηση" της επενδυτικής σκέψης από τα συνεχόμενα "κόκκινα τικ" στην "ταινία" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στην περίπτωση όμως, που ο Δείκτης πραγματοποιήσει επιβεβαιωμένη είσοδο άνω των 1040 μονάδων, θα βάλει τις βάσεις για την ολοκλήρωση μιας ανοδικής ανάτασης έως το όριο του 38,2% (1080 μονάδες) των Fibonacci Retracement της πρόσφατης μεγάλης πτωτικής κίνησης από τις 1203,72  έως τις 1003,45 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο "chart" τιμών ο Δείκτης  "φλερτάρει" επικίνδυνα  με τον μέχρι τώρα "απόρθητο"  απλό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων, στις 1015 μονάδες περίπου δοκιμάζοντας τις αντοχές της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Ο  δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει "δραπετεύσει" καθοδικά από τη ζώνη των 340 με 335 μονάδων επιτρέποντας τεχνικές συζητήσεις  περαιτέρω κατάβασης, καθώς η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται χαμηλότερα, στο επίπεδο των 300 με 294 μονάδων.

Αναχαίτιση στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη  αναρρίχηση του δείκτη άνω των 345 μονάδων, στοιχείο, που θα θέσει ως επόμενο ανοδικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 350 με 356 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα κακά νέα είναι άσχημα νέα, στο κάτω - κάτω της γραφής

Μετά την πάροδο μίας ημέρας, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι τα πρακτικά της  FOMC από τη σύνοδο τον Σεπτέμβριο είναι άσχημα νέα, πάνω από όλα. Αυτή είναι μια γρήγορη στροφή από την Τετάρτη, όταν οι επενδυτές φάνηκε να έχουν ως επίκεντρο τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρώπη και την επίδραση που μπορεί να έχει για τη νομισματική πολιτική η ισχυροποίηση του δολαρίου. ΟΙ Μετοχικές αγορές των ΗΠΑ έδωσαν πίσω τα κέρδη που ακολούθησαν την δημοσίευση των πρακτικών την Τετάρτη και οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν μαζί με την μεταβλητότητα των μετοχικών αξιών παρά την απουσία κάποιας μεγάλης έκπληξης στα δεδομένα της ημέρας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για ανάγκη «προληπτικής στήριξης» της Ελλάδας προκειμένου να αποδίδει διαρκώς θετικό αποτέλεσμα αλλά και «εξέλιξη» της σχέσης τρόικας - Ελλάδας έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

Σε αύξηση των τιμών - στόχων της Εθνικής και της Alpha Bank προχώρησε η Bank of America, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε buy (αγορά) από neutral (ουδετερότητα) προηγουμένως. Ειδικότερα, σε σημερινή της ανάλυση η Bank of America αναθεωρεί στα 2,90 ευρώ, από 2,80 ευρώ προηγουμένως, την τιμή - στόχο της Εθνικής, και στα 0,75 ευρώ, από 0,70 ευρώ νωρίτερα, την αντίστοιχη της Alpha Bank. Αντίθετα, μειώνει την τιμή - στόχο της Πειραιώς σε 1,52 ευρώ, από 1,72 ευρώ προηγουμένως, και της Eurobank σε 0,35 ευρώ, από 0,39 ευρώ προηγουμένως.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Compucon Εφαρμογές Υπολογιστών ΑΒΕΕ, όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΑΜΚ, που είχε αποφασιστεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας της 06.05.2014, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω παρέλευσης του, προβλεπόμενου από το άρθρο 11, παράγραφοι 3 και 4 του Ν.2190, χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσής της.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς στους μετόχους της Trastor ΑΕΕΑΠ υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών στην τιμή των 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την 9η Οκτωβρίου 2014, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο διοικητικό συμβούλιο της Trastor ΑΕΕΑΠ σχέδιο πληροφοριακού δελτίου σχετικά με υποχρεωτική δημόσια πρόταση απόκτησης των κοινών ονομαστικών μετοχών της Trastor.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τρόπους ενθάρρυνσης περισσότερων επενδύσεων στη Γερμανία μελετά η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε η ίδια η καγκελάριος στον απόηχο των πρόσφατων απογοητευτικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία. «Οι οικονομικές προβλέψεις έχουν γίνει γενικά λίγο δυσοίωνες», ανέφερε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Εύα Κόπατς.

Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, επικαλούμενα την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων. Όπως αναφέρεται στις προβλέψεις των γερμανικών ινστιτούτων, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν προηγουμένως. «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση κάμψης», εκτιμούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη ακολούθησε η στασιμότητα του καλοκαιριού.

Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πρότεινε στην Ουκρανία και στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου.  Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ακόμα «εύθραυστη» και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο στο Μινσκ μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Κάτω από τις 300.000 παρέμεινε, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τις αρχές του 2006. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000 στις 287.000 την εβδομάδα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βρίσκονται πλέον 21% κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Ποσό 1,6 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007 από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA. Η Ουάσιγκτον, κέρδισε την υπόθεση που εκδικάστηκε στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ειδικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας). Πριν από την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ExxonMobil - από την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες- η πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos της Βενεζουέλας συνεργάζονταν στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα