Market Beat: Η δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά κυριαρχεί στη διαμόρφωση τάσης εδώ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 09:59
UPD:10:13

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι θεσμικοί στο ΧΑ μια δεδομένη, λόγω παγκόσμιου συντονισμού, πτώση, καθορίζει ή σκιαγραφεί τη δυναμική της αγοράς στη συνέχεια της εβδομάδας και του μήνα.

  • Καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται, υπογραμμίζεται ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυστηρότερη νομισματική πολιτική

  • Το πετρέλαιο έφτασε σε νέο υψηλό 7 ετών μετά την διακοπή του αγωγού από το Ιράκ στην Τουρκία

  • Οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές τεχνολογίας οδηγούν την πτώση της αγοράς μετοχών παγκόσμια

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street ειδοποιούν για καθοδική έναρξη και σήμερα

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών επίσης προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν

  • Επιστροφή του ΓΔ χθες σε επίπεδα χαμηλότερα των 950 μονάδων με όριο της κίνησης στις 942

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 μετά τη διακοπή της ροής του αγωγού από το Ιράκ προς την Τουρκία και λόγω των παγκόσμιων πολιτικών εντάσεων, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα γίνει πιο επίμονος και ισχυροποιεί το δολάριο, το οποίο κυμαινόταν κοντά στα υψηλά μιας εβδομάδας. Η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ συνέχισε να καθορίζει τη δυναμική στις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς σε νέα υψηλά δύο ετών. Οι αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν περίπου 1 μονάδα βάσης στο 1,8860% αφού έφθασαν στο 1,8900%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας ήταν στο 1,6795%, παραμένοντας επίσης κοντά στα νέα υψηλά δύο ετών που καταγράφηκαν στις αρχές της συνεδρίασης. Τα επιτόκια ακολουθούν το τυπικό ιστορικό μοτίβο της αύξησης πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed στο ξεκίνημα του κύκλου ανόδου τους για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Αυτά που αναφέραμε σχηματίζουν την εικόνα της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χθες ήταν οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ που ξεπέρασαν το 1% για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Οι επενδυτές φάνηκε να ζυγίζουν τους κινδύνους μιας αύξησης των επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο κιόλας. Οι πρώτες συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη ώθησαν επίσης τους βασικούς δείκτες προς την κάθοδο. Το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ήταν υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο πρώτο δίωρο, έφθασαν να χάνουν αρκετά πάνω από το -1%.

Από τα πρώτα λεπτά, το καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα και η κατηφόρα των βασικών δεικτών μετά το πρώτο πεντάλεπτο, δεν επέτρεψαν αμφιβολίες για την κυριαρχία της προσφοράς μετοχών. Ο ΓΔ από τις 953,22 στις 10:35 κατέληξε στις 11:48 στις 942,66 μονάδες. Τότε, οι αγοραστές αύξησαν τις εντολές αγοράς και σε περίπου τρεις ώρες (στις 14:30) ο ΓΔ είχε επιστρέψει στις 948,5 μονάδες. Έτσι η αγορά από τις 14:00 ως τις 16:20 απόκτησε πλάγια κίνηση μεταξύ των 946,6 και των 948,6, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί, πως η ζώνη ελαφρά κάτω από τις 950 μονάδες ήταν ζώνη άνετων συναλλαγών για πωλητές και αγοραστές. Ήταν επίσης ζώνη προσμονής, του τόνου που θα έδιδαν στη διαπραγμάτευση οι θεσμικοί του δολαρίου. Η έλευσή τους τελικά έφερε ενίσχυση των πιέσεων και από τις 946,6 μονάδες, το κλείσιμο έγινε δύο μονάδες χαμηλότερα.

Μετά τις παρατηρήσεις της Fitch ήρθαν τα προσωρινά στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ και σύμφωνα με αυτά το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους €10.9 δις έναντι στόχου €12.9 δις και πρωτογενούς ελλείμματος €18.2δις για την ίδια περίοδο το 2020. To έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα €15.5δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα €17.5δισ. και ελλείμματος €22.8δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε €59.3δισ. και οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν στα €69.7δισ. Υπάρχει συνεπώς απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα οι προσδοκίες των αναλυτών να συνδέονται με την βελτίωση που θα αναγνωρίσουν οι Οίκοι αξιολόγησης τον Μάρτιο. Μέχρι τότε οι προσεγγίσεις των εγχώριων αναλυτών θα αναφέρονται στις εξελίξεις των διεθνών χρηματιστηρίων. Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου, γεγονός που καλείται να αλλάξει την εικόνα των μετοχικών δεικτών, καθώς πιέζονται από την αρχή του έτους. Στο εσωτερικό, η ανοδική τάση δεν αλλοιώνεται όσο παραμένουμε άνω των 920 μονάδων. Αντίστοιχα και οι εγχώριες υψηλότερες αποτιμήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αλλά θα υπάρχουν διακυμάνσεις στο μεσοδιάστημα”.

Η Fitch, την Παρασκευή, ήλθε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικές. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ένας από τους αισιόδοξους εγχώριους αναλυτές με την ευκαιρία των παρατηρήσεων της Fitch σημείωσε: “Η πρόβλεψή της για το 2022 είναι στο 4,1% και μένει η Χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει σημαντικά υψηλότερο στόχο. Εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη, σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας είναι τα δημοσιονομικά, μιας και όσο πιο γρήγορα πετύχει τους στόχους της, τόσο πιο γρήγορα θα μπει σε επενδυτική βαθμίδα”. Οι επόμενες αξιολογήσεις από Moody΄s και DBRS θα έρθουν στις 18 Μαρτίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι απώλειες σφράγισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street μετά την αργία της Δευτέρας, καθώς προβλημάτισαν η νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Goldman Sachs.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό άνω των δύο ετών, σημειώνοντας άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,87% και αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,18%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -1,51% ή 543,34 μονάδες στις 35.368,47, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,84% στις 4,577,11 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,60% στις 14.506,90 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Visa (+0,6%) και Merck & Co (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-7,2%) και JP Morgan (-4,2%).

Επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft έναντι 68,7 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε +0,7% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1322 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 ανήλθε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας. Αφού ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW εκτινάχθηκε στις 51,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 29,9 έναν μήνα πριν. Παράλληλα, στο 4,1% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επίσης, η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν τα 9,7 εκατ. μονάδες το 2021, σημειώνοντας μείωση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 υποχώρησε -0,97% στις 479,79 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,63% στις 7.563,55 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,01% στις 15.772,56 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,94% στις 7.133,83 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν πτώση που για τον ιταλικό ΜΙΒ ήταν -0,74% και για τον ισπανικό ΙΒΕΧ -0,65%.

ΧΑ

Στον αντίκτυπο του ξεπουλήματος στις ΗΠΑ οι πιέσεις γενικεύθηκαν

Επιστροφή στην καθοδική πορεία μετά το ανοδικό ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής της πρώτης για το 2022 σειράς στα παράγωγα. Η πτώση του ΓΔ αναίρεσε την πειστική κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 950 μονάδων στην τρέχουσα εβδομάδα. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε κάτω από 70 δις ευρώ.

Σήμερα μετά την εθνική αργία στις ΗΠΑ, από το πρωί τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για οξεία πτώση εκεί και αυτό, έχει επηρεάσει τις κινήσεις των επενδυτών στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη και στην Αθήνα ακόμα περισσότερο. Επειδή η παρουσία των αμερικανικών funds είναι έντονη.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με χαμηλότερους έναντι της περασμένης βδομάδας όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να επιβάλλουν την πτωτική δυναμική που εγκαταστάθηκε στο φινάλε της δεύτερης εβδομάδας του 2021 στην Αθήνα και αναιρέθηκε τη Δευτέρα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν επίσης σήμερα πτωτικές μεταβολές. Εμφάνισαν ενιαία εικόνα με συντονισμένες απώλειες από -0,50% (Ισπανικός ΙΒΕΧ) ενώ πτώση ως -0,99% (Γερμανικός DAX). Άρα υπήρξε ομοιόμορφη επίδραση των απωλειών των ξένων δεικτών στο ξεκίνημα αλλά και την συνέχεια, αφού υπήρχαν έντονα πτωτικές συναλλαγές για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street.

Εδώ, η διάθεση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα από τα μισά blue chip και επιλεκτικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα “σταθερότητα στην υπεροχή της προσφοράς” αποκλείοντας από το άνοιγμα, εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο αρνητικό πρόσημο. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας αν και αρχικά έμοιαζε με πτώση χωρίς πυθμένα σε εύρος περισσότερο από 10 μονάδες κάτω από τις 956 μονάδες. Η εικόνα αυτή στο ταμπλό μετά την πρώτη μισή ώρα, παρέσυρε σε πτώση τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό. Η ζήτηση κυριάρχησε με διάρκεια από τις 11:50 ως τις 14:30 και μετά ακολούθησε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 946,6 και τις 948,6 μονάδες. Αλλά στις 16:10 επανεμφανίστηκε δραστική μείωση της ζήτησης και μειώθηκε το πλήθος των ανοδικών τίτλων στο ταμπλό.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (8) ενώ (17) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΜΠΕΛΑ -2,66%, ΑΛΦΑ-2,33%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,22%, ΠΕΙΡ -2,08%, και ΟΠΑΠ -2,02%, τα υπόλοιπα 12 είχαν μεταβολές από -0,10% ως -1,95%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 8 κερδισμένα ήταν ΕΛΧΑ +2,79%, ΕΥΔΑΠ +2,01%, ΟΛΠ +0,81%, και ο ΣΑΡ ενισχύθηκε +0,57% τα υπόλοιπα είχαν άνοδο από +0,13% ως +0,30%.

Η πορεία του μέσου όρου

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα πτωτική δυναμική, με αρκετή νευρικότητα και μέτριες μεταβολές, εκτός από την τελευταία ώρα. Η εμφάνιση υψηλότερων ρυθμών συναλλαγών από την αρχή δεν ελήφθη καν υπόψη από τους αποφασισμένους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το -0,41% και τις 952,39 μονάδες. Το ανώτερο εμφανίστηκε στις 10:35, τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 953,22 μονάδες με μεταβολή -0,32%. Το κατώτερο ήρθε στις 11:48 και ήταν 13,6 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ στα τελευταία 55 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 948,2, για να οδηγηθεί στις 17:00 στις 945,85. Με μονιμότητα στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις δημοπρασίες, κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή -1,22% και τις 944,64 μονάδες, σε συμφωνία με τις πτωτικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 944,64 από 956,28 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,22% ή 11,64 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 64,988 από 52,130 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 2,774 από 1,161 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 2,196 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ τα 562.496 ευρώ..

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 42 από 61 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 74 από 48 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 9 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,888 από 70,649 δις ευρώ τη Δευτέρα 17/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 12,86 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,22% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,03%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,38% στις 2280,73 από 2312,59 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 31,86 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ έπεσε κατά -1,52%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Την μετακύληση θέσεων υποβοηθά η εισαγόμενη καθοδική δυναμική

Την Παρασκευή θα εκπνεύσουν οι σειρές Ιανουαρίου στα ΣΜΕ και τα options του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συνεπώς η εισαγόμενη από τα διεθνή χρηματιστήρια κάθοδος διευκολύνει την μετακύληση θέσεων καθώς γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ίσχυαν στη διάρκεια της κυριαρχίας τους στις συναλλαγές των παραγώγων. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 10,95 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 31,86 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2306,17 μονάδες, ήρθε στις 10:35. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:44 και ήταν οι 2279,62 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2280,73 από 2312,59 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,38% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 14,814 εκατ. ευρώ την Τρίτη 18/1/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1161 συμβόλαια με ανώτερο στις 2300,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2277,25 με τελευταίες πράξεις στις 2282,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2285,75 από 2310,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 1829 από 2450 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 712 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2299,00 μονάδες, κατώτερο στις 2278,75 και τελευταίες πράξεις στις 2281,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2284,25 από 2310,25 μονάδες και ανήλθαν σε 985 από 474 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 9 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια 200 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 31 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2250 και τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 648,50 από 658,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 9 από 6.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 642,09 μονάδων (-1,88%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 650,61 (-0,58%), και ανώτερο τις 653,90 (-0,08%) έκλεισε στις 644,93 από 654,41 μονάδες με απώλειες -1,45 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 18,172 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,33%) απασχόλησε 7,468 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,31%) 4,449 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,08%) απασχόλησε 2,860 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,05%) απασχόλησε 2,832 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές για τη σειρά Μαρτίου υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8.563 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 85.829 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,25 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 155 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1749 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.980 από 28.468 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,19 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1703 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.237 από 27.960 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,999 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2957 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.327 από 38.282 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1065 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 985 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 335 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 14.226 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ.

Από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec ειδοποίησαν : “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 877 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 και 920 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες. Ενώ από τα εταιρικά ξεχώρισαν ως ενδιαφέροντα τα εξής: JUMBO: η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί αύριο (σήμερα) στις 14:00. Οι μέτοχοι μεταξύ καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους €0.385/μετοχή και την εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2.7%. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις 24.01.2022. Οι ομολογίες της Lamda Development θα διαπραγματεύονται χωρίς το 3ο τοκομερίδιο αύριο Τετάρτη 19/1/2022. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την τρίτη περίοδο εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό €17,3777777778/ομολογία. Η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου του ΚΟΔ είναι η Πέμπτη 20/1/2022 και η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/1/2022”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…

Η επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, το 7%, αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών και εδραιώνει την εκτίμηση για επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Federal σε σχέση με την επιτοκιακή της πολιτική προκειμένου να τον τιθασεύσει. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν, τα μισθολογικά κόστη αυξάνουν και οι τιμές της ενέργειας κλιμακώνονται αποτελώντας το βασικό τροφοδότη της πληθωριστικής διαδικασίας. Δεδομένα που υπονομεύουν την προσπάθεια των εταιρειών να συντηρήσουν υψηλά κέρδη καθώς τα περιθώρια μειώνονται. Παράλληλα, η αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών διαβρώνεται προκαλώντας προβληματισμό για την ιδιωτική κατανάλωση που συνεχίζει να πλήττεται και από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των διεθνών αγορών, στη Wall Street αλλά και στην Ευρώπη υποχωρούν στο ξεκίνημα του έτους, παρά την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τελικά και το 2022, ενώ την ίδια ώρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες που θα έχει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων κατά τη διαδικτυακή παρέμβασή στο φόρουμ του Νταβός. Με τον ίδιο να τάσσεται ανοικτά κατά των κάθε μορφής κινήσεων προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία!

Στην ελληνική οικονομία, τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2021 διαμόρφωσαν ικανοποιητική επίδοση. Με τον ΟΔΔΗΧ να σπεύδει να αντλήσει νέα διαθέσιμα με 10ετή έκδοση επωφελούμενος από τις χαμηλές ακόμη αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται διαφορετικά, με τη δική του αυτόνομη πορεία με γνώμονα το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα, για την πορεία του ΑΕΠ και των εταιρικών μεγεθών κατά το 2022. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο για τον οποίο όλοι σχεδόν (με την εξαίρεση της Bofa) και τη Deutsche Bank να προστίθεται, συνομολογούν ότι έχει ευοίωνες προοπτικές, ο Γ.Δ. καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ 7ετίας πάνω από τις 950 μονάδες ξεπερνώντας οριστικά την πολύμηνη περίοδο συσσώρευσης γύρω από τις 900 μονάδες. Με τις συναλλαγές να αναβαθμίζονται ξεπερνώντας τα 100 εκ. ευρώ στις περισσότερες από τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις. Παρά το γεγονός ότι η Fitch περιορίστηκε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η θετική ψυχολογία δεν διαταράχθηκε και η διαδικασία αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών συντελείται με συνετή διόρθωση και το Γ.Δ. να κινείται στην περιοχή των 950 μονάδων. Το January effect, το θετικό δηλαδή ξεκίνημα κατά τον πρώτο μήνα του έτους, έχει καλές πιθανότητες να συμβεί φέτος στο Χ.Α. !

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών της Ασίας δυσκολεύτηκαν σήμερα καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε νέα υψηλά δύο ετών προκαλώντας την αίσθηση πως η είσοδος στην περίοδο σύσφιξης από τη Fed θα γίνει γρήγορα και με σύντομες επαναλήψεις.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον πτωτικό τόνο, και στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με πτώση -0,66% αφού έκλεισε χαμηλότερα επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -1%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 υποχωρούσε -2,96% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν και οι ανησυχίες για νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν την αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού περιόρισαν την όρεξη για ρίσκο. Οι μετοχές του ομίλου Sony κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου, χάνοντας έως και το ένα δέκατο της αξίας τους μετά την ανακοίνωση της ανταγωνιστικής Microsoft στο gaming ότι θα αγοράσει την εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard.

Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,82%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300 παρέμεινε στο -0,75% με το οποίο ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο αρχικά αλλά μετά το πρώτο δίωρο απόκτησε πτωτική τάση και στις 8:25 υποχωρούσε -0,44%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα