Προσπάθειες επίλυσης στη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας με το φυσικό αέριο

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 19:56
UPD:19:59
REUTERS/THOMAS PETER

Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ακόμα «εύθραυστη».

Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πρότεινε στην Ουκρανία και στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου.  

Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ακόμα «εύθραυστη» και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο στο Μινσκ μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο (...) εργαζόμαστε εντατικά και συνεπώς εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη» τόνισε η Μέρκελ και εξέφρασε την ελπίδα της ότι ο Επίτροπος Έτινγκερ θα καταφέρει να πετύχει μια λύση.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή μιας νέας συνόδου Ε.Ε.,  Ουκρανίας και Ρωσίας.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρότεινε στην Ουκρανία και στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για τις τιμές του φυσικού αερίου, που θα πραγματοποιηθεί την 21η Οκτωβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσει ενός αξιωματούχου της Κομισιόν.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας απάντησε ότι θέλει να επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση αμέσως.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα