Γερμανία: Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη

Κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 13:00
UPD:13:04
EPA/FRANK RUMPENHORST

Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, επικαλούμενα την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στις προβλέψεις των γερμανικών ινστιτούτων, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν προηγουμένως.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση κάμψης», εκτιμούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη ακολούθησε η στασιμότητα του καλοκαιριού.

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι αποδίδουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και στους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν.

«Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως της οικονομικές προοπτικές», υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων».

Όπως διευκρινίζουν, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεση, οι οικονομολόγοι έβλεπαν αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015).

Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι το 2014 ο αριθμός των ανέργων θα σημειώσει μικρή μείωση στα 2,91 εκατομμύρια, ωστόσο, το 2015 θα αυξηθεί και πάλι στα 2,96 εκατομμύρια.

Θεαματική μείωση των εξαγωγών

Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,8% σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση, σε μηνιαία βάση, των τελευταίων 5,5 ετών.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στη μετατόπιση των θερινών διακοπών. Πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μικρότερη εξαγωγική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου των θερινών διακοπών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Επισημαίνεται επίσης πως η υποχώρηση έλαβε θεαματικές διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούλιο οι γερμανικές εξαγωγές είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Άμεντ της HSBC, «η χρονική μετατόπιση των θερινών διακοπών αλλοιώνει την εικόνα των εξαγωγών, όμως η υποχώρηση είναι σημαντική και εν μέρει οφείλεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον αναλυτή, το εξωτερικό εμπόριο θα είναι και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 «ο κύριος πυλώνας του γερμανικού ΑΕΠ, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο».

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης»

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις του Στέφαν Κιπάρ, αναλυτή της Bayern LB. «Η μετατόπιση των θερινών διακοπών δεν εξηγεί τα πάντα. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αφήνουν τώρα τα σημάδια τους», υποστηρίζει.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης», αναφέρει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ, προσθέτοντας ότι μετά την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλα δείχνουν στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο. «Με τεχνικούς όρους, σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε λόγο για ύφεση», προσθέτει ο Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας «γεωπολιτικό έτος ανησυχίας» το 2014.

«Οι διεθνείς κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία» παρατηρεί σε σχετικό ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβαίνουν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεών τους για την ανάπτυξη στη χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα