-
Οι ασιατικές αγορές μετοχών έσπασαν μια διολίσθηση πέντε ημερών για να ανέβουν υψηλότερα σήμερα, παρακάμπτοντας τις πτώσεις στην Ευρώπη και στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς η Κίνα υπογράμμισε τη διαφορετική νομισματική και οικονομική της εικόνα μειώνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναφοράς.
-
Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street έχοντας αξιόλογη διαπραγμάτευση στις ασιατικές συναλλαγές εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,50% και με κέρδη επίσης διαπραγματεύονται τα ΣΜΕ επί των Euro STOXX 50, FTSE100, και DAX.
-
Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί πιο γρήγορα για να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, έπληξαν ιδιαίτερα τις μετοχές της τεχνολογίας από τη μια μέρα στην άλλη, ωθώντας τον Nasdaq να πέσει περισσότερο από 1% σε περιοχή διόρθωσης.
-
Ο κίνδυνος έξαρσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να επιβαρύνει τις αγορές -ING
-
Το sell-off χτύπησε και τα ομόλογα, ωθώντας τις αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου σε υψηλά δύο ετών την Τετάρτη και φέρνοντας την απόδοση 10 ετών της Γερμανίας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιορίσουν τα χρόνια τόνωσης για να καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού που επιδεινώνεται από τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
-
Οι επενδυτές με μέτριο ύψος τζίρου, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 951,65 από 944,64 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,74% ή 7,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,573 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,675 εκατ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι αγορές των ΗΠΑ καθοδηγούν σε μεγάλο ποσοστό τη διάθεση για ρίσκο παγκοσμίως. Αυτό που ισχύει παράλληλα είναι η ύπαρξη φίλτρων που σχηματίζουν οι τοπικές συνθήκες που φέρνουν την διεθνή τάση στις διαστάσεις και τις ιδιομορφίες της κάθε αγοράς. Για την ώρα δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη τάση στις αγορές της Νέας Υόρκης αλλά η ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές εταιριών που θα πληγωθούν από το καθεστώς υψηλών επιτοκίων δανεισμού είναι η βάση στις καθοδικές συνεδριάσεις. Τα εταιρικά αποτελέσματα όμως οδηγούν σε αγορές σε μετοχές από εταιρίες εκτός του κλάδου της τεχνολογίας. Δημιουργούνται έτσι κατάλληλες συνθήκες για την εκτίναξη της μεταβλητότητας σε παγκόσμια κλίμακα την εποχή που η Αθήνα έδειξε πως έχει βρει το δρόμο να ξεπεράσει τα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης. Σφραγίδα για αυτό το επίτευγμα αποτελεί η υπέρβαση με πειστικό τρόπο των 950 μονάδων από τον ΓΔ. Ωστόσο ο μέσος όρος ταλαντώνεται γύρω από αυτό το επίπεδο χωρίς να καταφέρει ως τώρα να απομακρυνθεί πλησιάζοντας τις 1000 μονάδες.
Χθες πάντως, μετά από χρόνια ενδελεχούς παρακολούθησης των συναλλαγών δεν πειστήκαμε πως υπήρξε πραγματικά διάθεση για ξεφόρτωμα μετοχών την Τρίτη ούτε και στο καθοδικό εν μέσω ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης. Το επενδυτικό κοινό λοιπόν δεν κινήθηκε παράλληλα με τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά ανεξάρτητα και έδωσε στο πρώτο δίωρο άνοιγμα με καθοδικό χάσμα όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, αλλά κατόπιν εξέφρασε ζήτηση για αρκετά δεικτοβαρή blue chip. Ανέβασαν, με αυτά και τις μικρές απώλειες των πτωτικών, τον ΓΔ δυο φορές στο πρώτο μέρος ως τις 948,7 μονάδες ως τις 12:35 και στο επόμενο δίωρο άφησαν την προσφορά να υπερισχύσει. Για αυτό ο ΓΔ κατηφόρισε πάλι ως τα επίπεδα γύρω από τις 942 μονάδες. Επίπεδο που όλοι οι επαγγελματίες θεωρούσαν κρίσιμο τεχνικά και σταμάτησε στις 942,44 στις 14:26.
Αυτή η λεπτομέρεια για τους επαγγελματίες που δουλεύουν στην αγορά με “μοιρογνωμόνιο” τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, ήταν αρκετή σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ξένων χρηματιστηρίων για οξεία άνοδο από τις 14:30 επί δυόμιση ώρες. Αρχικά η κατάκτηση των υψηλότερων αποτιμήσεων στο δεύτερο μέρος ξεκίνησε αργά αλλά από τις 16:00 και μετά η κατάσταση άλλαξε. Με 12 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από μια ώρα ελεύθερων συναλλαγών οι θεσμικοί που μάζεψαν ότι μπορούσαν στα χαμηλά, ανέβασαν τον μέσο όρο από τις 946 μονάδες στις 952,02 στις 17:00. Από το σύνολο των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν εμφάνισαν ποτέ απώλειες οι ΒΙΟ και ΕΛΧΑ και είχαν μόνιμα αρνητικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ. Τις εντυπώσεις κέρδισε χθες ο Όμιλος Viohalco, τόσο με την κίνηση της Μητρικής ΒΙΟ (+4,19% και νέα υψηλά 8 μηνών), όσο και με τις Θυγατρικές ΕΛΧΑ (+2,22% και νέα υψηλά 4μηνου) και ΣΕΝΕΡ (+6,09% και νέα ιστορικά υψηλά).
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει μπροστά της πέντε έξη συνεδριάσεις πριν λαλήσει η Fed, που οι αγοραίοι με βάση τις πρόσφατες κινήσεις τους θεωρούν, πως θα επιταχύνει έτι περισσότερο την πορεία προς τη νομισματική σύσφιξη. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ σε υψηλά διετίας σε δυο τρείς συνεδριάσεις, είναι εντός των πλαισίων της κλασικής αντίδρασης των αγορών όταν ξεκινά μια περίοδος ανόδου των επιτοκίων της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των διεθνών αγορών το 2021 οφείλεται στην εκτίναξη των μετοχών των εταιριών τεχνολογίας, των οποίων τα κέρδη απειλεί το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Αυτά έρχονται για να φρενάρουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που αυτή τη βδομάδα ενισχύει η άνοδος του πετρελαίου. Την συντηρούν διάφορα γεγονότα χαλυβδώνοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο των επιτοκίων από τον Μάρτιο. Συμπέρασμα η νευρικότητα θα μεγαλώνει παγκόσμια.
Η επίπτωση αυτού του δεδομένου στην Αθηναϊκή αγορά, θεωρητικά, θα έχει σχέση κύρια με την εξασθένηση των επενδύσεων του δολαρίου σε εκτός ΗΠΑ αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές, λόγω της αποστράγγισης της κυκλοφορούσας διεθνώς ρευστότητας. Γιατί οι εταιρίες τεχνολογίας που φιλοξενεί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουν κατεύθυνση στην παραγωγή και δεν απόλαυσαν άνοδο αντίστοιχη των ξένων. Η απόδοση τους στο 2021 ήταν απόρροια των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και της καθημερινότητας γενικά στη χώρα. Αυτά για τους επαΐοντες φτάνουν και αρκούν για να δικαιολογήσουν την αυτονόμηση της αθηναϊκής αγοράς.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επενδυτές τηρώντας επιφυλακτική στάση προσέδωσαν απώλειες στη Wall Street κόντρα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 2,01 δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 1,94 και έσοδα στα 14,54 δις δολάρια. Η Bank of America γνωστοποίησε κέρδη ανά μετοχή στα 82 σεντς και έσοδα στα 22,06 δις δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 77 σεντς και έσοδα στα 22,18 δις δολάρια.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,96% ή 339,82 μονάδες στις 35.028,65, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,97% στις 4.532 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,15% στις 14.340,26 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Procter & Gamble (+3,7%) και Walmart (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-2,9%) και American Express (-2,7%).
Επίσης, γύρισαν σε καθοδική πορεία οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Το yield του 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,83% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,15%.
ΕΥΡΩΠΗ
Όπως ενημερώνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, της οποίας οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν, κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Η κύρια αιτία ήταν η μεγάλη μηνιαία αύξηση το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς.
Επίσης, κατά 5,4% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία. Είναι το πιο υψηλό από το 1992. Έναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,1%.
Για πρώτη φορά από το 2019 γύρισε θετική η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, φτάνοντας στο 0,013% εν μέσω αυξημένων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.
Αυτά προκάλεσαν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα μακροοικονομικά και στις διακυμάνσεις των ομολόγων.
O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,23% στις 480,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,35% στις 7.589,66 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,24% στις 15.809,72 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,55% στις 7.172,98 μονάδες. Ενώ τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ είχανε απώλειες που για τον ιταλικό ΜΙΒ ήταν -0,41% και για τον ισπανικό ΙΒΕΧ -0,08%.
ΧΑ
Με τεχνική από τους θεσμικούς, έγινε η ανοδική συσσώρευση άλμα στις 951,65 μονάδες
Επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα πάνω από της 950 μονάδες, τιμές που κατακτήθηκαν πρόσφατα και αμφισβητήθηκαν από εισαγόμενες πιέσεις. Η αγορά απόκτησε πορεία που αν και εξαρτάται από τις Τράπεζες υποστηρίζεται από αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. Από το ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής της πρώτης για το 2022 σειράς στα παράγωγα φάνηκε, πως θα ισχύσει ο εμπειρικός κανόνας πως δεν αλλάζει η τάση που ίσχυε στην προηγούμενή της στις συνεδριάσει λίγο πριν την εκπνοή. Η άνοδος του ΓΔ εκτός από την πειστική κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 950 μονάδων στην τρέχουσα εβδομάδα παρείχε και άλλη βελτίωση, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε επίσης πάνω από 70,3 δις ευρώ πάλι.
Σήμερα, από το πρωί τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για πτώση εκεί και αυτό, επηρέασε αρχικά τις κινήσεις των επενδυτών στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη και στην Αθήνα αρκετά λιγότερο. Επειδή αν και η παρουσία των αμερικανικών funds είναι έντονη η εμφάνισή τους στις συναλλαγές αργεί και γίνεται όταν ξεκαθαρίζει το τοπίο στα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με ψηλότερους αρχικά έναντι της περασμένης συνεδρίασης όγκους, εκδήλωσαν σχεδόν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να επιβάλλουν την ανοδική δυναμική που εμφανίστηκε τη Δευτέρα, στην αρχή της εβδομάδας, στην Αθήνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν επίσης σήμερα αρχικά πτωτικές μεταβολές. Εμφάνισαν ενιαία εικόνα με συντονισμένες απώλειες και συντονισμένη ανοδική αντίδραση που μετά το πρώτο δίωρο έφερε κέρδη μικρά αρχικά που μεγάλωναν σταθερά. Άρα υπήρξε ομοιόμορφη επίδραση των κινήσεων των ξένων δεικτών στο ξεκίνημα αλλά και την συνέχεια, αφού υπήρξαν ανοδικές τάσεις για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street τουλάχιστο όσο ήταν ανοικτή η Αθήνα.
Η πορεία του μέσου όρου
Εδώ, η διάθεση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για τα μισά περίπου blue chip και επιλεκτικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα μια υποχώρηση κάτω από τις 942 μονάδες στις 10:32 και “σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης” σε τρία λεπτά μετά από το άνοιγμα, σταματώντας τις εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο θετικό πρόσημο στο πρώτο μέρος. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας αν και αρχικά έμοιαζε με ανοδική χωρίς εμπόδια, στις δυο περίπου ώρες, αφού έφερε τον ΓΔ πάνω από τις 948 μονάδες, γύρισε σε καθοδική διαρκείας. Στην πτώση που ακολούθησε μετά τις 12:40 η αγορά επέστρεψε στις 942,25 μονάδες στις 14:24 με τους δείκτες να εμφανίζουν μικρές μεν απώλειες δε. Αλλά μετά τις 14:30 ακολούθησε οξεία ανοδική κίνηση από τις 942,8 προς τις 952,42 που εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, με παράλληλη αύξηση των ανοδικών τίτλων στο ταμπλό.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (8) ενώ (13) εμφάνισαν κέρδη με αμετάβλητες τις ΔΕΗ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΣΑΡ. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά μέτριες πιέσεις οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,61%, ΑΛΦΑ-0,40%, ΕΥΔΑΠ -0,37%, ΜΥΤΙΛ -0,32%, και ΛΑΜΔΑ -0,21%, τα υπόλοιπα 3 είχαν μεταβολές από -0,10% ως -0,15%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 13 κερδισμένα ήταν ΒΙΟ +4,19%, ΜΠΕΛΑ +3,53%, ΑΡΑΙΓ +3,01%, ΜΟΗ +2,68% και ΕΛΧΑ +2,22% τα υπόλοιπα είχαν άνοδο από +0,08% ως +1,77%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και καλό για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 951,65 από 944,64 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,74% ή 7,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 63,573 από 64,988 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 4,675 από 2,774 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 2,543 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 1,127 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 343.931 ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 333.183 ευρώ, και την ΠΕΙΡ τα 328.531 ευρώ..
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 60 από 42 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 49 από 74 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 9. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,314 από 69,888 δις ευρώ την Τρίτη 18/1/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 1,415 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,74% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,65%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,68% στις 2296,20 από 2280,73 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 15,47 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,33%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η άνοδος των blue chip ανέβασε τις ευοίωνες προσδοκίες
Η κεντρική αντίληψη για το πού στοιχηματίζουν για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι επενδυτές στα παράγωγα την εβδομάδα εκπνοής σειρών θέλει να είναι τα ΣΜΕ της επόμενης σειράς που θα γίνει κυρίαρχη από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει ταύτιση στο κλείσιμο των ΣΜΕ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με απόσταση δύο μονάδων από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,47 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 14:26 και ήταν οι 2271,07 μονάδες. Το ανώτερο οι 2297,57 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κλείσιμο στις 2296,20 από 2280,73 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,68% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 12,109 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 19/1/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 812 συμβόλαια με ανώτερο στις 2305,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2267,00 με τελευταίες πράξεις στις 2297,00 από 2282,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2294,25 από 2285,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 1504 από 1829 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 746 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2304,75 μονάδες, κατώτερο στις 2268,25 και τελευταίες πράξεις στις 2300,00 από 2281,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2294,25 από 2284,25 μονάδες και ανήλθαν σε 1450 από 985 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 15 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2250 και τις 2300 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξε χέρια 1 από 10 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 654,50 από 648,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8 από 9.
Ο ΔΤΡ χθες, κινούμενος μεταξύ 636,05 μονάδων (-1,38%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 641,26 (-0,57%) και ανώτερο τις 650,92 (+0,93%) έκλεισε στις 950,92 με άνοδο 0,93%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 14,211 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,40%) απασχόλησε 7,930 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,48%) 4,830 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,42%) απασχόλησε 2,788 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,77%) απασχόλησε 3,814 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αποκλειστικά για ορισμένες μετοχές των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 8.795 από 8.563 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 86.817 από 85.829 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,26 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 6 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 155 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2762 από 1749 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.905 από 28.980 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,23 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 661 από 1703 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.288 από 29.237 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,998 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2957 από 3808 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.327 από 38.282 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1800 από 985 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, τα 769 από 1065 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 322 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.177 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 1074 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 500 για ΕΛΧΑ, στα 100 για ΒΙΟ και για την ΜΠΕΛΑ 7.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η προχθεσινή διόρθωση των Διεθνών Αγορών και ειδικότερα των Αμερικανικών, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, προς το παρόν, την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Η κίνηση ήταν απόρροια της αύξησης των επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων και στην Ευρώπη, όπου το σύνολο των 10ετων, πλέον, διαπραγματεύεται με θετικές αποδόσεις.
Το τελευταίο διάστημα το Χ.Α. παρουσιάζει σημάδια αυτονόμησης, που δύναται να διατηρηθούν όσο οι “κραδασμοί” των Ξένων Αγορών παραμένουν διαχειρίσιμοι.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κρατάει επαφή με τις 950 μονάδες, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει την πειστική υπέρβαση, που ήταν και το ζητούμενο της περασμένης εβδομάδας. Η διόρθωση της έντονης ανοδικής κίνησης φαίνεται να περιορίζεται σε μορφή συσσώρευσης, πριν κάνει το επόμενο βήμα, με όριο διακύμανσης τις 940 - 960 μονάδες.
Μέσω της συσσώρευσης απορροφάται η βραχυπρόθεσμη προσφορά και θα συντελεστεί η αποφόρτιση των ταλαντωτών, ώστε να υπάρξει “χώρος” για ψηλότερα νούμερα. Με την υπέρβαση των 960 μονάδων, στο στόχαστρο των αγοραστών μπαίνουν οι 1010 και 1050 μονάδες, ενώ το “ταβάνι” της περσινής συσσώρευσης στις 930 μονάδες, αποτελεί την σημαντικότερη στήριξη της Αγοράς.
Στην αντίσταση των 655 μονάδων και το 61,8% της πτώσης της πανδημίας σταμάτησε ο Τραπεζικός δείκτης, παραμένοντας με ευκολία πάνω από την βραχυπρόθεσμη στήριξη και τα περσινά υψηλά των 640 μονάδων. Αντιστοίχως με τον ΓΔ, ο Τραπεζικός εκτελεί επίσης μια συσσώρευση μεταξύ του προαναφερθέντος ορίου τιμών. Με την υπέρβαση του άνω ορίου των 655 μονάδων, ο ΔΤΡ βλέπει τις 670 και εν συνεχεία τις 720 μονάδες. Απώλεια των 640 μονάδων θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, τον κλαδικό δείκτη στις 620 μονάδες.
Η αύξηση των επιτοκίων Παγκοσμίως είναι βέβαιο πως επηρεάζει τις επιδόσεις των Χρηματιστηριακών Αγορών και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Όμως οι συνθήκες των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων (ακόμη και αρνητικών), αποτελούσαν μια στρέβλωση της Αγοράς, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησαν οι Κεντρικές Τράπεζες. Διαχρονικά προ κρίσης, η Ελληνική Οικονομία δανειζόταν με επιτόκια πέριξ του 4%, με το κόστος δανεισμού να παραμένει ακόμη και σήμερα πολύ χαμηλό.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών έσπασαν μια καθοδική αλυσίδα πέντε ημερών για να ανέβουν υψηλότερα σήμερα Πέμπτη 20/1, παρακάμπτοντας τις πτώσεις στην Ευρώπη και στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς η Κίνα υπογράμμισε τη διαφορετική νομισματική και οικονομική της εικόνα μειώνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναφοράς.
Παρά το σταθερότερο ξεκίνημα στην Ασία, αναλυτές της ING είπαν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως η πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις μετοχές παγκόσμια, προσθέτοντας στην υπάρχουσα πίεση από τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων.
Οι κινεζικές νομισματικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα λάβουν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης φέτος για να στηρίξουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αδυναμία στην κατανάλωση και στον τομέα των ακινήτων που επιδεινώνουν τις προοπτικές παρά τον ισχυρό ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης.
Ο κινεζικός δείκτης blue-chip CSI300 σημείωσε άνοδο 0,90% στις 8:50 και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο εξόχως μεγάλη +3,07%. Η άνοδος των κινεζικών μετοχών ενίσχυσε τον ευρύτερο δείκτη ασιατικών μετοχών της MSCI εκτός Ιαπωνίας που σημείωσε στις 8:55 άνοδο +1,17% και ήταν στις 636,43 μονάδες.
Ο Kospi της Σεούλ σημείωσε άνοδο 0,72% και οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν +0,20%. Στο Τόκιο, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,11%.
Τα κέρδη στην Ασία ήρθαν αφού οι επενδυτές στη Γουόλ Στριτ συνέκριναν τα περασμένα ισχυρά κέρδη με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων στο τρέχον τρίμηνο.