Οι θεσμικοί του ΧΑ χθες αποφάσισαν να προεξοφλήσουν την στροφή προς θετικότερες προσδοκίες για το μέλλον των μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα. Υπολογίζοντας ότι αυτό θα συμβεί, μετά από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed για την πολιτική της στο μέλλον και για τις εκτιμήσεις της, γύρω από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι επενδυτές ταράχθηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανέβηκε πάνω από ότι υπολόγιζαν. Γιατί φοβήθηκαν πως θα επηρεαστεί η Fed από αυτό στη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής. Η πρόεδρος της κεντρικότερης Κεντρικής Τράπεζας λειτούργησε με τον δικό της τρόπο, που φάνηκε να πείθει τους αγοραίους. Και διαβεβαίωσε, ότι δεν θα εκτροχιαστεί εύκολα, από το δρόμο που χαράχτηκε από πέρυσι, η διαδικασία μαζέματος της υπερβάλλουσας φθηνής ρευστότητας, που λειτούργησε υπέρ την αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας στα πέτρινα χρόνια μετά την ύφεση. Η ανακούφιση των θεσμικών αποτυπώθηκε στους βασικούς δείκτες της Wall Street.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Άλλωστε οι διεθνείς αγορές και δη της ευρωζώνης βρέθηκαν σε θετικό πεδίο και έκλεισαν με μικρά κέρδη με εξαίρεση τον CAC, χωρίς ακόμα ο S&P500 να οδηγηθεί σε νέο ιστορικό υψηλό. Γεγονός που επηρέασε θετικά τους επενδυτές που συμμετείχαν στις συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα και έχει απλωθεί μια επενδυτική αισιοδοξία. Αν κάτω από αυτές τις συνθήκες συνεχιστεί το rebound, μετά την χθεσινή «επιχείρηση» να κλείσει το χάσμα του 25άρη που σχηματίστηκε από το κλείσιμο στις 4/6 και το ελάχιστο στις 5/6, θα έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση της πορείας που υπαγόρευσε η τεχνική ανάλυση και παρουσίασε η στήλη, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η αναφορά δεν έγινε μια φορά, αλλά κατ’ επανάληψη, ακριβώς διότι κρίναμε πως μετά τις 20/5 ο σχηματισμός ώμων κεφαλής ανεστραμμένα ήταν περίπλοκος για εκείνους που δεν χρησιμοποιούν την στατιστική ανάλυση αλλά διαμορφωνόταν σταθερά μέρα με τη μέρα.
Σήμερα, ήτοι την επόμενη της συνεδρίασης που έσπασε την καθοδική δυναμική που είχε εγκατασταθεί από τη δεύτερη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι ευνοϊκό. Το ίδιο φαίνεται να κάνουν και οι εξελίξεις από το εσωτερικό όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την διάθεση να γίνουν επενδύσεις σε αυτές ή από αυτές. Αντίθετα στο πολιτικό σκηνικό, από την πλευρά της συγκυβέρνησης, υπάρχουν αρκετές αφορμές για την παραγωγή ανησυχίας σχετικά με την σταθερότητα στην ακολουθούμενη τα τελευταία χρόνια πολιτική. Για την ώρα οι ευρωπαίοι πολιτικοί φροντίζουν να θυμίζουν ότι ανησυχούν μπας και χαλαρώσει η προσπάθεια, αλλά δεν θεωρούμε ότι ανησυχούν οι επενδυτές. Διότι τους καθησυχάζει η ανησυχία των ηγετών της ευρωζώνης, που έχουν τα μέσα να «επαναφέρουν» στην τάξη τους πολιτικούς που καλούνται να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο αφορά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών.
Η πορεία του 25άρη χθες, έδωσε στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση, ότι αν συνεχιστεί το rebound θα αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική για το ΧΑ που την απείλησε η αλυσίδα των καθοδικών συνεδριάσεων από τις 10/6 και μετά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε χθες ο δείκτης S&P 500, μετά την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για την οικονομία των ΗΠΑ από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) και τη διαβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 16.906,62 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,59% στις 4.362,84 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,77% στις 1.956,98 μονάδες.
Η Fed επιβεβαίωσε τη στρατηγική του περιορισμού κατά 10 δισ. δολάρια του ρυθμού αγορών στοιχείων ενεργητικού, στα 35 δισ. δολάρια, ενώ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για σημαντικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι συνθήκες πιθανόν να επιτρέψουν την αύξηση των επιτοκίων το 2015. Επίσης, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014, στο 2,1% -2,3% από 2,8%-3%, προηγουμένως, αν και επισήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται και η αγορά εργασίας βελτιώνεται. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 6% στο τέλος του 2014, στο 5,4% ως το 2015 και στο 5,1% ως το 2016.
Στο ταμπλό, άνοδο 8,1% σημείωσε η Adobe, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών 16% για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης στα 88,5 εκατ. δολ. ή 17 σεντς ανά μετοχή από 76,5 εκατ. δολ. ή 15 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Κέρδη 6,2% σημείωσε και η FedEx, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 730 εκατ. δολ. ή 2,46 δολ. ανά μετοχή για το τελευταίο τρίμηνο χρήσης από 679 εκατ. δολ. ή 2,13 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχή περυσινή περίοδο.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 111,2 δισ. δολ. διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2014, φτάνοντας το 2,6% του ΑΕΠ της χώρας, από 87,3 δισ. δολ. ή 2% το τέταρτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση του ελλείμματος στα 96,9 δισ. δολάρια.
Ευρώπη
Μεταβλητότητα και οριακές διακυμάνσεις ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης των ευρωαγορών, με τους επενδυτές να προσπαθούν για μία ακόμη φορά να διαγνώσουν τις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), καθώς και τις εκτιμήσεις για την οικονομία της χώρας, οι οποίες ανακοινώθηκαν αργότερα χθες το βράδυ.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,17% κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 6.779 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,47% κέρδισε 0,10% στις 9.930 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,13%σημείωσε πτώση 0,13% στις 4.530 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,12% στις 346,13 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 10 σήμερα σημείωσαν άνοδο.
Στο ταμπλό η Vodafone Group έκλεισε με κέρδη 1,4%, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times βρίσκεται σε συζητήσεις με την Amazon.com να λανσάρει το νέο smartphone της. Ανοδικά έκλεισε ο ενεργειακός κλάδος ακολουθώντας την πορεία του πετρελαίου. Η Shell, ενισχύθηκε κατά 1,5% και η BG Group βρέθηκε στο +0,6%. Στο +2,3% βρέθηκε η Rheinmetall, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο 2,7 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση της Αλγερίας, σύμφωνα με την Handelsblatt.
ΧΑ
Μετά από μία συνεδρίαση που το πρόσημο και ο «αέρας» άλλαξε αρκετές φορές, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να «σπάσει» το 5ήμερο πτωτικό σερί και να επανέλθει οριακά υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 1.270 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα υψηλά ημέρας, στις 1.270,34 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,94%. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 1.250 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 1.246,85 μονάδες (-0,92%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 115,00 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,03%.
Αν και η αγορά δεν στερείται πληροφόρησης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση της PwC ότι οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς των συναλλαγών το 2013 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία «σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης» ολοκληρώθηκαν 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δις. Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι τo 2015 θα αλλάξει δραστικά η εικόνα της ελληνικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Κώστας Μητρόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αγορά ξαναζωντανεύει» και πως «διαφαίνεται αλλαγή πορείας».
Πάντως, η αγορά δείχνει να αναζητά στηρίγματα τόσο στα θεμελιώδη όσο και στις προοπτικές της χώρας μας και σε πολιτικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η εικόνα των τραπεζών, και δη η αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με τις φήμες για νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αποδεικνύει ότι τα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα παραμένουν. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,83% έκλεισε με απώλειες 0,83% στα 0,716 ευρώ με τον όγκο να φτάνεια τα 16,3 εκατ. τεμάχια. Η Eurobank, έχοντας πραγματοποιήσει συναλλαγές 36,7 εκατ. τεμαχίων, υποχώρησε κατά 1,76%, ενώ η Εθνική παρέμεινε στα 2,77 ευρώ με κέρδη μόλις 0,36% και όγκο 12,1 εκατ. ευρώ. Διαφορετική η εικόνα για την Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,76% στα 1,76 ευρώ, με τον όγκο στα 8,79 εκατ. τεμάχια. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απορρόφησαν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, χωρίς πλέον αυτό να προκαλεί την εντύπωση της αγοράς, η οποία άρκείται σε συνεδριάσεις ολίγων τίτλων.
Στον αντίποδα, ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,09% ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,74% και ΔΕΗ ΔΕΗ+1,84% έδειξαν και πάλι ότι και οι τρεις μαζί μπορεί να ορίσουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας κέρδη 1,09%, 2,74% και 1,84% αντίστοιχα. Το μερίδιο στις συναλλαγές του Χ.Α. ήταν σημαντικά μικρότερο για την Jumbo (-1,48%), Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,31% (-0,31%), Τιτάν (+0,52%) και Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+0,67% (+0,67%).
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης τα βλέμματα χθες συγκέντρωσε η Attica Bank, ΑΤΤ-5,16% η οποία υποχώρησε κατά 5,16%, μία ημέρα μάλιστα που η διοίκηση της τράπεζας έδωσε τα διαπιστευτήρια της στους μετόχους για μια επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κατά τη σημερινή γ.σ. της τράπεζας γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον των ξένων για την τράπεζα, ωστόσο η φημολογία περί reverse split φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από την αγορά, η οποία κινήθηκε με βάση τη σεναριολογία περί της σχέσης.
Στον δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20%, επίσης απορρόφησαν μέρος των συναλλαγών η Ιντρακομ, η οποία όμως κέρδισε μόλις 0,42%, και το Υγεία, η οποία έκλεισε στο +0,60%. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+7,95%), του Εμπορίου (+3,45%), των Χημικών (+3,41%) και των Ασφαλειών (+3,03%).
Αντιθέτως απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,74%), της Ακίνητης Περιουσίας (-0,49%) και της Υγείας (-0,28%). Ανοδικά κινήθηκαν 68 μετοχές, 63 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.
Τεχνική ανάλυση
Ενώ χθες στα παράγωγα οι επενδυτές ανέβασαν πολύ τους ρυθμούς στο δεύτερο και ανοδικό μέρος, από τις 15:00 και μετά, δεν βιάστηκαν να οδηγήσουν, στο τέλος, την τιμή του ΣΜΕ Ιουλίου, που θα κυριαρχεί τη Δευτέρα, πάνω στο κλείσιμο του 25άρη. Αντίθετα, όρισαν εκκαθάριση στις 409,75 μονάδες, δηλαδή με περίπου 2 μονάδες υστέρηση. Παράλληλα κατέβασαν τις ανοικτές θέσεις στα ΣΜΕ Ιουνίου, που αύριο εκπνέει, στις 18.111. Ενώ τα ανοικτά συμβόλαια για την σειρά Ιουλίου έφθασαν τα 45.387 συμβόλαια και της σειράς Σεπτεμβρίου 1797 συμβόλαια.
Η πορεία του 25άρη χθες, έδωσε στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση, ότι αν συνεχιστεί το rebound θα αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική για το ΧΑ που την απείλησε η αλυσίδα των καθοδικών συνεδριάσεων από τις 10/6 και μετά. Γιατί και η συνεδρία της 12/6, που την «έσπασε», έφερε άνοδο +0,01% μετά από κίνηση διαρκώς κάτω από το κλείσιμο της περασμένης. Δηλαδή δεν χάλασε η καθοδική δυναμική της από μέρα σε μέρα από τις 10/6 ως τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης. Είναι λοιπόν νωρίς, κατά την εκτίμησή μας, να θεωρήσουμε ότι εκτονώθηκαν οι πιέσεις, μετά την εγγραφή χθες νέων χαμηλών εβδομάδας κάτω από τις 404 μονάδες, επειδή μετά από αυτό, εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που κράτησε τη ζήτηση πάνω από την προσφορά ως το πέρας των δημοπρασιών. Αποτέλεσμα ο 25άρης να εμφανίσει από το χαμηλό ως την τιμή κλεισίματος άνοδο περίπου 8 μονάδων.
Από πολύ νωρίς έχουμε αναφερθεί στην κίνηση του 25άρη και η εμμονή στην αναφορά της εκτίμησης μας για τη σημασία των συνεδριάσεων στις 2 ως 5 Ιουνίου περιλαμβάνοντας και το χάσμα τιμών μεταξύ 4/6 και 5/6 αποδείχθηκε χρήσιμη. Αφού ο 25άρης την επιβεβαίωσε και δικαίωσε όλα τα στοιχήματα, ανοδικά και πτωτικά, αν στήθηκαν τις κατάλληλες μέρες. Σήμερα θα κριθεί, από την συνέχεια στην πορεία του δείκτη των παραγώγων, αν θα προσεγγίσει ο δείκτης τα πρόσφατα υψηλά.
Πάντως, σχετικά με τις «σκοπιμότητες» γύρω από την μετακύληση θέσεων, τα επίπεδα των ανοικτών συμβολαίων για τις δυο σειρές με το μεγαλύτερο μέσο όγκο, αποκαλύπτουν ότι έχουν μειωθεί πολύ. Διότι συνήθως, η τρέχουσα σειρά τελειώνει με πάνω από 12.000 ανοικτά συμβόλαια την Πέμπτη, πριν την εκπνοή και η επόμενη, που θα είναι κυρίαρχη της Δευτέρα, εμφανίζει συνήθως πάνω από 48.000 ανοικτές θέσεις. Άρα είναι μικρός ο αριθμός των ΣΜΕ σε εκκρεμότητα και ακόμα μικρότερη η δύναμη επέμβασης στο κλίμα των συναλλαγών του ΧΑ. Σε αυτό θα συμβάλλει περισσότερο η ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί διεθνώς.
Σήμερα
Οι μετοχές του χρηματιστηρίου του Τόκιο οδήγησαν την κεφαλαιαγορά της Ασίας υψηλότερα σήμερα, με οδηγό στην αισιοδοξία την άνοδο στη Wall Street αφού η Federal Reserve των ΗΠΑ έδωσε θετική αξιολόγηση στις προοπτικές της οικονομίας και δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,6% στις 06:00 ώρα Ελλάδας. Ο Nikkei στο Τόκιο αγνόησε το ισχυρότερο γιεν και ξεπέρασε τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της περιοχής σε ύψος κερδών, αφού ενισχύεται +1,6% μετά το χτύπημα σε υψηλό 4-1/2 μηνών. Στη Wall Street, ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ρεκόρ υψηλού την Τετάρτη, αφού η Fed άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια της θα έχουν ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το επόμενο έτος, αλλά πρότεινε οι τιμές σε μακροπρόθεσμη βάση θα παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που είχε δηλώσει ως «αρεστό» στο παρελθόν. Οι αγορές παγκοσμίως έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από την διαπίστωση πως υπάρχει επιβράδυνση στην Κίνα και πως είναι ανομοιόμορφη η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η δε αναστάτωση στην Ουκρανία και το Ιράκ έχουν υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό φρόνημα.
Η κατεύθυνση της πολιτικής της Fed θεωρείται «διευκολυντική» και εκλήφθηκε ως ένα από τα θετικά της απόφασης, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει στην υποστήριξη μερικών από τις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες της Ασίας.
Το δολάριο αγωνίστηκε έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αφού χτυπήθηκε από την απότομη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και από τη διαπίστωση ότι οι ιθύνοντες της Fed έδειξαν μικρή ενόχληση από τα τελευταία σημάδια που έδειξαν άλμα στις τιμές καταναλωτή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φάνηκε πως έχει κολλήσει στην πορεία που αποφάσισε καιρό πριν, παρά το γεγονός της πρόσφατης επιτάχυνσης του πληθωρισμού και τη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Ήταν το συμπέρασμα των αναλυτών που προώθησαν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. Ο δείκτης δολαρίου ήταν κάτω κατά 0,2%. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 101,94 γιεν μετά την πτώση κατά 0,2% την Τετάρτη.
Το ευρώ σημείωσε απώλειες 0,1% αγοράζοντας 1,3585 δολάρια κάνοντας ένα διάλειμμα μετά από την αύξηση της προηγούμενης συνεδρίας κατά 0,35%. Στα εμπορεύματα, το μπρεντ κινήθηκε στα 114,26 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο κλείσιμο της Τετάρτης που ήταν υψηλό εννέα μηνών, από τις επίμονες ανησυχίες για τις εξαγωγές πετρελαίου από τον πόλεμο στο Ιράκ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διορθωτική κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, πριν αυτή διεκδικήσει νεότερα υψηλά. Το πλαγιοκαθοδικό κύμα μπορεί να σταματήσει στις 1241, ή στις 1226 μονάδες και σε περίπτωση ακρότητας στις 1162 μονάδες, σε περίπτωση που αλλάξει επί το αρνητικότερον το διεθνές κλίμα. Το θετικό κλίμα του Χ.Α. (μεσοπρόθεσμη τάση) απειλείται από δύο λόγους: Από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις (Ουκρανία, Ιράκ).
Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις δεν δείχνουν εξαιρετικά αισιόδοξες, καθώς παραμένουν αυξημένες οι πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών, μέσα στο επόμενο 8μηνο. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τρέχουσα εικόνα στο Χ.Α., τεχνικά, τα περισσότερα blue chips βρίσκονται σε φάση διόρθωσης και την καλύτερη τεχνική εικόνα παρουσιάζουν οι ΟΤΕ και Folli Follie Group και κατά δεύτερο λόγο η Εθνική.
Με δεδομένο ότι η συμμετοχή των ξένων στους ημερήσιους τζίρους βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποσπάσουν την προσοχή τους μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια, περισσότερο και από τα θεμελιώδη των εταιρειών ενδιαφέρονται για μετοχές που τους εξασφαλίζουν τις εύκολες τοποθετήσεις, αλλά και ρευστοποιήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη εγχώριων μικροεπενδυτών, θα διατηρήσει στην στρεβλή εικόνα της Αγοράς και το συναλλακτικό ενδιαφέρον πολλών ταχυτήτων.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η επόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα είναι μεγαλύτερη των 400 μονάδων, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.
Ξένοι αναλυτές
Barclays : Το ράλι στα ομόλογα εξαπλώθηκε στα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών
Η Fed παρέμεινε στην πορεία της σταδιακής με σταθερό ρυθμό μείωσης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, αλλά ορισμένοι αύξησαν την καθοδήγησή τους για την πορεία των επιτοκίων. Η σε ένα μεγάλο βαθμό αμετάβλητη κατάσταση, αλλά και οι οικονομικές προεκτάσεις ήταν το επίκεντρο για τις αγορές. Η Fed μείωσε τις προβλέψεις της για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά ήταν πιο αισιόδοξη για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, όπως αναμενόταν. Πιθανότατα ως απάντηση στην ταχύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας, η FOMC αύξησε σεμνά το προβλεπόμενο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της το 2015 και το 2016. Η αγορά φαίνεται να έχει αντιληφθεί την έλλειψη μνείας επί του προσφάτως αυξημένου πληθωρισμού, ως υπόδειξη ότι η Fed είναι άνετα με τις οδηγίες της από το παρελθόν αναφορικά με την έναρξη της ανόδου των βασικών επιτοκίων από μηδενικά. Τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα και οι μετοχές ενισχύθηκα μετά την εμφάνιση της κ Γιέλεν.
Ειδήσεις για το εσωτερικό
Διαδικασίες «due diligence» που αφορούν στην εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και προγράμματα επενδύσεων σε logistics από Αμερικανούς επενδυτές, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, ενώ για τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματισθεί επισκέψεις εκπροσώπων διεθνών funds στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει το χρηματιστήριο, ο Μαξ Μέσνι, Managing Director στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley. Επίσης, στις αρχές Ιουλίου αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με αρκετούς επιχειρηματίες.
Αισιόδοξη ότι η Attica Bank θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει τον αυτόνομο ρόλο της στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εμφανίστηκε η διοίκηση της τράπεζας, στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Attica Bank Ιωάννης Γαμβρίλης, «στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έχουμε τη στήριξη και τη βοήθεια μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τις προοπτικές της τράπεζας και αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και στο επενδυτικό φόρουμ που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο οποίο είχαμε δυναμική παρουσία».
Ισχυρή εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα έχουν κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις στην Ευρώπη, τους οδηγούν προς την ελληνική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ως παραδείγματα τις εταιρείες Prudential Financial, Invesco, BlackRock, Fidelity Worldwide Investment και Jupiter Asset Management. Όπως αναφέρει η Prudential Financial διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα 5ετούς (ή μικρότερης) διάρκειας. Η Jupiter Asset Management έχει φροντίσει από τον Οκτώβριο έως και σήμερα να αυξήσει την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα, ενώ η Fidelity Worldwide Investment έχει ανακοινώσει ότι αυξάνει σταθερά την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.
Οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς των συναλλαγών το 2013, όπως προκύπτει από μελέτη της PwC, σύμφωνα με την οποία «σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης» ολοκληρώθηκαν 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δις. Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι τo 2015 θα αλλάξει δραστικά η εικόνα της ελληνικής αγοράς.
Η ΔΕΗ διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της, ότι η καταγγελία που είχε υποβάλει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γεγονός ότι η τιμολόγηση της Αλουμίνιον με βάση την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αποτελεί κρατική ενίσχυση, κατά την από 12 Ιουνίου σχετική επιστολή της Επιτροπής, κρίθηκε ότι δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Το γεγονός αυτό δεν έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματα και τις οικονομικές καταστάσεις της, τονίζει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Δεν βλέπει ανάγκη τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως μια πρόταση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη γερμανική κυβέρνηση «συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Το τρέχον σύμφωνο ήδη παρέχει «αρκετή ευελιξία, αυτή είναι η κοινή πεποίθησή μας», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Πολύ πιο θετική σε σχέση με πέρυσι εκτιμά την οικονομική προοπτική της Ευρώπης έρευνα της Grant Thornton, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ελλάδα είναι η πιο χρεωμένη οικονομία της Ευρώπης, αναλογικά με το μέγεθός της, αν και η κυβέρνηση αναμένει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα (προ πληρωμής τόκων). Το καθαρό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε κορυφωθεί το 2013 στο 173% του ΑΕΠ. Επίσης, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία σωρεύουν και οι τρεις χρέος μεγαλύτερο της ετήσιας παραγωγής τους, αλλά αναμένεται μείωση από το 2015.
Η συμφωνία - μαμούθ, ύψους 20 δισ. δολαρίων, στον τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης του Λονδίνου στις offshore συναλλαγές του γιουάν κυριαρχούν στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάγκ, στη Βρετανία, η οποία άρχισε χθες επισήμως. Βασικός σκοπός του ταξιδιού είναι η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας, καθώς και η υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών, ύψους 30 δισ. δολαρίων. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού επιβεβαιώνει δε το τέλος της τριετούς διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Θιβέτ.
Οριακά υψηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια του χρυσού χθες, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του μετάλλου, την ώρα που το πετρέλαιο υποχώρησε λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο των αποθεμάτων. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αύγουστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 70 σεντς, ή 0,1%, κλείνοντας στα 1.272,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν 39 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 105,97 δολάρια ανά βαρέλι.
Ασαφές παραμένει εάν η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την ύφεση, παρά τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγράψει τέσσερα τρίμηνα της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό αναφέρει ανάλυση της επιτροπής Euro Area Business Cycle Dating και του ινστιτούτου Centre for Economic Policy Research, στην οποία επισημαίνεται ότι η φαινομενική ανάκαμψη της Ευρωζώνης από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν αδύναμη, ενώ η αγορά εργασίας δείχνει μια πολύ μικρή βελτίωση.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ