Γερμανία: Η ουκρανική κρίση πλήττει τις ΜμΕ

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 10:37
UPD:10:40
REUTERS/GLEB GARANICH

Επενδύσεις, αναμονή ή παραίτηση; Για τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη, αυτό είναι το τρίπτυχο του προβληματισμού. Τα τελευταία χρόνια οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά, αλλά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Ρωσία ανατρέπουν τις προοπτικές, γράφει η Deutsche Welle.

Για την εταιρεία Collonil, που παράγει προϊόντα περιποίησης παπουτσιών με έδρα το Βερολίνο, το ποσοστό των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια εκτινάχθηκε στα ύψη και ειδικά η Ρωσία έχει γίνει η πιο σημαντική αγορά πώλησης των προϊόντων της.

«Το τελευταίο που σκέφτονται, τα προϊόντα πολυτελείας»

Ο Φρανκ Μπέκερ, διευθυντής της Collonil, ταξιδεύει συχνά στη Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία. Τελευταία τον έχουν ζώσει τα φίδια. «Στην Ουκρανία επικρατούν συνθήκες πολέμου και το τελευταίο πράγμα που έχουν οι άνθρωποι στο κεφάλι τους είναι η κατανάλωση ειδών πολυτελείας, και εν προκειμένω τα προϊόντα μας είναι είδος πολυτελείας. Είμαι βέβαιος, έτσι όπως ξέρω την Ουκρανία, ότι θα διαρκέσει πολύ μέχρις ότου επιστρέψει στη σταθερότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως δεν θα μπορέσει η χώρα να αντέξει για πολύ», λέει.

Στη Ρωσία η ισοτιμία του ρουβλιού έχει μειωθεί, στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος και υπάρχουν λογιστικά προβλήματα. Είναι ορισμένα από τα εμπόδια που οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την εποχή. Παράλληλα αισθάνονται τις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ περιμένουν, εμφανώς ή στο παρασκήνιο, να δουν εάν οι γερμανικές εταιρείες υιοθετήσουν στο άμεσο μέλλον μια πιο συντηρητική ή συγκρατημένη πολιτική επενδύσεων στην ανατολική Ευρώπη.

«Δεν δίνουμε οδηγίες»

Η Επιτροπή για την ανατολική Ευρώπη της γερμανικής βιομηχανίας, που ασχολείται με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν δίνει οδηγίες πλεύσης. Τελικά υπάρχουν μεν γωνιές στη γη πιο ήρεμες ή με χαμηλές τιμές ακινήτων που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες στις γερμανικές εταιρείες. Αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία διατηρούν την ελκυστικότητά τους.

«Έχουμε επιχειρήσεις στις χώρες αυτές που θέλουν να συνεχίσουν να έχουν παρουσία εκεί», υποστηρίζει ο Ράινερ Λίντνερ, γενικός διευθυντής της Επιτροπής για την ανατολική Ευρώπη. «Αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθεί κανείς τη συνολική εξέλιξη της κατάστασης. Προς το παρόν δεν συνιστούμε στις εταιρείες να εγκαταλείψουν τις αγορές αυτές».

Ο φόβος που υπάρχει ανάμεσα στους Γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είναι μήπως οι Ρώσοι στραφούν σε ασιατικές αγορές. Ο φόβος δεν είναι αβάσιμος. Η πρόσφατη συμφωνία φυσικού αερίου των Ρώσων με τους Κινέζους είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Ο Φρανκ Μπέκερ της Collonil ελπίζει ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, ακόμη κι αν στο μεταξύ βρεθούν νέες αγορές για τα προϊόντα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιαπωνία. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι επαφές και στη Ρωσία και στην Ουκρανία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα ομαλοποιηθούν», αναφέρει.

Και οι ελπίδες έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το εμπόριο με τη Ρωσία, και ακόμη και στη Ρωσία η παρουσία γερμανικών εταιρειών είναι πολύ ενεργή.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα