Οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς των συναλλαγών το 2013, όπως προκύπτει από μελέτη της PwC, σύμφωνα με την οποία «σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης» ολοκληρώθηκαν 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δις. Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι τo 2015 θα αλλάξει δραστικά η εικόνα της ελληνικής αγοράς.
«Το 2013 διαπιστώθηκε ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Διαφαίνεται αλλαγή πορείας»
Αναφορικά με τα αποτελέσματα αναζήτησης χρηματοδότησης μεγάλων εταιρειών απευθείας από τις διεθνείς αγορές, εκδόθηκαν 6 διεθνή ομόλογα, συγκεντρώνοντας περί τα 2,9 δις, με επιτόκια κυμαινόμενα από 2,4% έως 9,8% και αποδόσεις σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από εκείνες των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Κώστας Μητρόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αγορά ξαναζωντανεύει» και πως «διαφαίνεται αλλαγή πορείας».
Ως προς το μακροοικονομικό περιβάλλον, η PwC υποστηρίζει ότι σήμερα ο δημόσιος τομέας και η οικονομία βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η μελέτη σημειώνει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ετήσιο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% (στο 2,3% προβλέπεται ο μέσος όρος της τετραετίας 2015-18). Επισημαίνει δε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα κατά την περίοδο 2010-12 και τον Απρίλιο του 2014 επανήλθαν στα επίπεδα του 2010. Η μέση αξία των συναλλαγών το 2013 εμφανίζεται υψηλότερη από τα χαμηλά επίπεδα του 2012 και προσεγγίζει εκείνα του 2010.
Η PwC χαρακτηρίζει ως ενδεικτικά πρόσφατα παραδείγματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης την ανακοίνωση νέας επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ από την Cosco Pacific Limited ή τη διάσχιση του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) στη Βόρεια Ελλάδα με προσδοκίες για άμεσες ξένες επενδύσεις 1 δις.
PWC
Ως προς τη μελλοντική δυναμική σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, από το 2014 και έπειτα, η μελέτη της PwC κάνει λόγο για ελκυστικές αποτιμήσεις μεγάλων εγχώριων εταιρειών και τραπεζών, μέσα από παράγοντες όπως η σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η αναδιάρθρωση του εταιρικού χρέους μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες καθώς θα επιταχύνεται η οικονομία.
«Το γεγονός ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν σχεδόν 6,2 δις επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά έχει τις προοπτικές και τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις», συμπεραίνει η PwC. Πάντως, όπως εκτίμησε ο Head of Consulting της PwC Κυριάκος Ανδρέου, το 2014 δεν αναμένεται θεαματική αλλαγή στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με το 2015.
Οι σημαντικότερες συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές κατά 65% αφορούν στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Αναφορικά με τα περιθώρια βελτίωσης του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για χρησιμότητα παρεμβάσεων όπως η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχύνονται οι αναδιαρθρώσεις και η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις. Την ανάγκη σταθερότητας του πλαισίου επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέου.
Σύμφωνα με τη PwC, ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις παρουσιάζονται σε τομείς όπως η αγορά μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα ξενοδοχεία-ακίνητα και οι υποδομές (ενέργεια, μεταφορές).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas