Market Beat: Οι επενδυτικές προσδοκίες κόντρα στη δυσκολία διαχείρισης κρίσεων από τους πολιτικούς

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 10:08
UPD:11:08
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συνέχεια στη μεσοπρόθεσμη άνοδο παραμένει σαν εκτίμηση για τη στήλη παρά την επιμονή, περί του αντιθέτου, ορισμένων εγχώριων παραγόντων. Η άνοδος της Δευτέρας δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε σφραγίζει την έναρξη μιας σημαντικής ανοδικής κίνησης, αλλά σίγουρα συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρότερης ανοδικής ορμής για τον μέσο όρο του ΧΑ, με την εξέλιξη της συναλλακτικής δραστηριότητας να είναι ικανοποιητική, αφού μεγαλώνει ο τζίρος. Ακόμα και αν αυτός προκύπτει σαν αποτέλεσμα σημαντικών κινήσεων στις συναλλαγές με πακέτα, που αφορούν πάλι, μετοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ξένων θεσμικών από την έναρξη της φετινής ανόδου στο δεύτερο εξάμηνο. Πάντως αυτό που αξίζει να σημειώσουμε και έχει σημασία για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα αν δραστηριοποιούνται στα παράγωγα ή όχι, είναι η απόφαση των traders να περάσουν το ΣΜΕ σε premium ακόμα και αν σε τέσσερις μέρες θα τελειώσει ο βίος του. Γιατί αυτή την περίοδο συνήθως δεν διαφοροποιούν την τιμή του από του υποκειμένου δείκτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά παραμένει ως βασικό θέμα το αδιέξοδο στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ. Οι εκθέσεις των μεγάλων οίκων του χώρου εμφάνιζαν μια αισιοδοξία και φαίνεται πως με τις κινήσεις των πολιτικών στην Ουάσιγκτον και τη βοήθεια των αναλυτών, έχουν εγκαταστήσει την ελπίδα στο φρόνημα των επενδυτών των αγορών των ΗΠΑ. Αφού οι δείκτες στην Νέα Υόρκη συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για τρίτη μέρα στη σειρά επηρεάζοντας θετικά όσα ασιατικά χρηματιστήρια λειτουργούν. Γιατί αρκετά έχουν αργία λόγω διακοπών συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηρίων της Σιγκαπούρης, της Ινδονησίας και της Ινδίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να καταφέρνουν ωστόσο να ανακάμψουν προς το τέλος και να κλείσουν σε θετικό έδαφος, ενώ το μερικό shutdown στις ΗΠΑ συνεχίζεται για 14η ημέρα.  

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,08%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,32%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,07%, ο DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%, ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +0,19%.

Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαψεύσθηκαν καθώς οι δύο πλευρές, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, δεν κατάφεραν ούτε και τώρα να καταλήξουν σε deal ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών, για την αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων, εξαντλούνται την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Γουίτολντ Μπάρκε, στρατηγικός αναλυτής στην PFA Asset Management, οι αγορές θεωρούν ότι το αδιέξοδο των ΗΠΑ θα λυθεί την τελευταία στιγμή, αλλά κανείς δεν ξέρει τελικά ποιά είναι αυτή η «τελευταία στιγμή». Η υπολειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη ανησυχία, όπως προσθέτει.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Peugeot βούτηξαν 9,06% μετά τα δημοσιεύματα ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της  Dassault Systemes υποχώρησαν 1,19% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία για τα έσοδα του 2013.

Οι μετοχές της Royal Mail συνεχίσαν ανοδικά, την δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κλείνοντας με κέρδη 4,44%. Τέλος, οι μετοχές της Michael Page υποχώρησαν 4,95% μετά την διόρθωση προς τα κάτω του guidance για την κερδοφορία του 2013.

Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές περίμεναν ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του ορίου του χρέους. Σημειώνεται πως αναβλήθηκε η συνάντηση την οποία θα είχε χθες με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Pfizer και Boeing ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Merck και AT&T. Ο δείκτης Dow Jones ^DJI+0,42% ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 15,301.30 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε επίσης με άνοδο 0,41% στις 1,710.14 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,62% έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 3,815.27 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Οι θέσεις – εκτιμήσεις της στήλης δεν άλλαξαν από εκείνες που αναπτύξαμε την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τεχνικά μετά από την χθεσινή άνοδο και την υπέρβαση  των 372 για δεύτερη φορά, η εκτίμησή μας είναι πως ο 25άρης που προτιμούμε να παρακολουθούμε στατιστικά, έχει μπροστά του δύο αντιστάσεις μικρής σχετικά ισχύος στην περίπτωση που διατηρηθούν οι όγκοι πάνω από τα 50 εκατ. τεμάχια τη μέρα. Αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία για την βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ από τα στοιχεία επί των εισπράξεων των φόρων το τρίτο τρίμηνο ή τον περασμένο μήνα, όπως προβάλλουν αναλυτές που κράτησαν έξω τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Για την ώρα με τη βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών οι όγκοι είναι ικανοποιητικοί αν και η κατανομή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος είναι ανισοβαρής.

Αν πάλι περάσει ο ημερήσιος όγκος κάτω από τα 30 εκατ. και γύρω από τα 25 εκατ. μετοχές τη μέρα, τότε οι αντιστάσεις στις 375 μονάδες ή τις 384 και τις 394 μονάδες θα μεταμορφωθούν σε σκληρότερες οροφές. Είναι βέβαιο πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ξεφόρτωναν την Τετάρτη και την Παρασκευή την εβδομάδα που πέρασε. Αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα αρχίσουν το ξεφόρτωμα, αν διαπιστώσουν πως οι ελπίδες για τακτοποίηση των διαδικαστικών επί δημοσιονομικών θεμάτων στις ΗΠΑ ήταν φρούδες. Για την περίπτωση της καθόδου θεωρούμε σημαντική την πρόσφατα δοκιμασμένη στήριξη στις 360 μονάδες και εκείνη στις 333 είναι ακόμα ισχυρότερη.  

Στο ΧΑ

Η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης, όπως τις περισσότερες μέρες, διαμορφώθηκε από τη διαπραγμάτευση λίγων και συγκεκριμένων κάθε μέρα blue chip.  Υπογραμμίζοντας πως η παρουσία των διαχειριστών από το εξωτερικό είναι κυρίαρχη και επιβάλλει στον μέσο όρο την συνέχεια στην άνοδό του. Η δυναμική των επιμέρους τίτλων αποκαλύπτει το υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟΧΚ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΠΡΟ και ΦΡΙΓΟ. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΑΛΦΑ. Διαπραγμάτευση διαρκώς σε αρνητικό πεδίο είχαν χθες ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ. Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα στην ορμή των μετοχών την Παρασκευή και τη Δευτέρα προκύπτει πως στις μετοχές που οι πιέσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σχημάτισαν ισχυρή πτωτική ορμή οι θεσμικοί τη Δευτέρα φρόντισαν να αναιρέσουν τα αποτελέσματά της. Έτσι στις μετοχές με υπολογίσιμα κέρδη εκτός της μετοχής του ΟΤΕ που κινείται ανοδικά με μικρές στάσεις σχεδόν ανελλιπώς τις τελευταίες τριάντα μέρες βρέθηκαν αρκετές από όσες εμφάνισαν μεγάλες απώλειες  στο τέλος της περασμένης ανοδικότατης εβδομάδας. Η αγορά της Αθήνας έχει ευνοηθεί από την κατάταξή της σε δυο κατηγορίες χρηματιστηρίων και περισσότερο από τον υποβιβασμό της στις αναδυόμενες αγορές από τη μια εκ των εταιριών που «κατασκευάζουν» διεθνώς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τον Σεπτέμβριο η Fed δεν τόλμησε να σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ και αμέσως το επενδυτικό ενδιαφέρον επέστρεψε στις αναδυόμενες αγορές. Εκτιμούμε  πως τότε, αρκετοί επέλεξαν να τοποθετηθούν στην αγορά της Αθήνας, γιατί εκτός του ότι είναι αναδυόμενη παραμένει αγορά του ευρώ και αυτό της δίνει μια ξεχωριστή γοητεία. Παράλληλα το success story που οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στο εσωτερικό περιγελούν γνωρίζοντας πως οι θετικές εξελίξεις στην μακροοικονομία αργούν να περάσουν στην πραγματική οικονομία και συνεπώς οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται ως πιθανότητα έχει γίνει κομμάτι των σεναρίων των αναλύσεων αρκετών μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Άρα όσο τα πράγματα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ φέρνουν αδιέξοδα και καταστάσεις που η επίλυσή τους θα γίνεται για βραχυπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες, η Fed δεν θα αποφασίζει την έναρξη του tapering και μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας που θα συντηρείται, θα περάσει και στην αγορά της Αθήνας. Όσο το πιστεύουν αυτό οι διεθνείς επενδυτές το ΧΑ θα προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και καλό είναι να το πάρουν απόφαση οι εγχώριοι αναλυτές.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος σχεδόν πέντε μηνών, ενισχυμένες από τις προσδοκίες για επικείμενη συμφωνία ώστε να ανοίξει εκ νέου με πλήρη λειτουργία η κυβέρνηση των ΗΠΑ και να αποτραπεί πιθανή χρεοκοπία. Αν και οι αντιπαραθέσεις στην Ουάσιγκτον διατηρούνται, οι αγορές κρατούν τα νεύρα των επενδυτών τεντωμένα πριν από την προθεσμία της Πέμπτης.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,6%, σήμερα το πρωί, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου. Ο Nikkei κέρδιζε επίσης 0,6%, σημειώνοντας  μια κορυφή δύο εβδομάδων. Ικανός αριθμός αγορών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Ινδονησίας και της Ινδίας, έκλεισαν για τις διακοπές. Στη Wall Street, τα σήματα ότι οι πολιτικοί κατευθύνονται προς μια συμφωνία που θα αποτρέψει μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ, ώθησε τον S&P 500 ψηλότερα 0,4%  για να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα για σχεδόν ένα μήνα.

Τα futures του S&P 500 εμφανίζουν κέρδη 0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσής τους στην ασιατική κεφαλαιαγορά σήμερα. Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές της BNP Paribas σημείωναν ότι το αρχικό ράλι του γιεν (όταν τρόμαξαν οι επενδυτές για την εξέλιξη στις ΗΠΑ και πίεσαν το δολάριο) έχει πλέον αντιστραφεί πλήρως αν και, ελλείψει συμφωνίας, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι για ένα ισχυρότερο γιεν, παραμένουν. Το δολάριο ήταν στα 98,61 γεν, καθώς αναρρώνει από το χτύπημα στο χαμηλό των 98,05 τη Δευτέρα . Επίσης έχει σταθεροποιηθεί στα 1,35560 δολάρια το ευρώ μετά την ολίσθηση 0,1% τη Δευτέρα.

Το υπό συζήτηση πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας των ΗΠΑ από τους γερουσιαστές, θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους ύψους 16.700 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρκετά για να καλύψει δανειακές ανάγκες των  ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. Θα χρηματοδοτήσει επίσης, τις ενέργειες της κυβέρνησης, μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί επέμειναν πως οποιαδήποτε συνέχιση της χρηματοδότησης θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για κουρεμένο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι αδιαπραγμάτευτο για τους Δημοκρατικούς.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχώρησε 0,5% περίπου στα 1267 δολάρια η ουγγιά.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,1% και είναι περίπου στα 102 δολάρια το βαρέλι, ψαλιδίζοντας κάποια από τα κέρδη της Δευτέρας, καθώς οι traders αγόρασαν συμβόλαια για να καλύψουν θέσεις short πριν από μια πιθανή συμφωνία στην Ουάσιγκτον .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί αναλυτές και σήμερα συμφωνούν με τους αισιόδοξους, που αναφέραμε στο χθεσινό σχόλιο και αναγνωρίζουν μία ισχυρή στήριξη για τον ΓΔ στα επίπεδα των 1080 μονάδων, ενώ παραδέχονται ότι προσπαθεί να κινηθεί σε νέα υψηλά διετίας. Θεωρούν ότι οι εξωτερικές ειδήσεις, προς τα παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ στο εσωτερικό βλέπουν σχετική ηρεμία που ευνοεί την ανοδική προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.  Εν όψει εξάσκησης των πρώτων warrants ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ δύσκολα η κυλιόμενη ρευστότητα θα διοχετευθεί στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.  

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η αύξηση της μικτής αξίας των συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις  δημιουργεί τις προϋποθέσεις μονιμότερης εδραίωσης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες. Αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην έλευση μέρους της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υφίσταται στο ευρύτερο περιβάλλον και καθοδηγείται επιλεκτικά στις διάφορες Αγορές από τα hedgefunds. Αυτά έχουν στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των αποδόσεών τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, καθώς έχουν διαγνώσει ότι η "αβαθής" Ελληνική Αγορά στην οποία δέκα περίπου  μετοχές διαμορφώνουν, το τελευταίο διάστημα, μέχρι και πάνω από 80% της αξίας των συναλλαγών, μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίησή του στόχου τους.
 
Η παρούσα ανοδική κίνηση στο Χ.Α., μπορεί να δικαιωθεί αν η μετάταξή του στις αναδυόμενες Αγορές οδηγήσει σε ουσιαστικές τοποθετήσεις των διεθνών επενδυτικών φορέων σε Ελληνικούς τίτλους μετά το Νοέμβριο.

Ξένοι αναλυτές

Dr Ed Yardeni Το γεγονός πως δεν υπάρχουν νέα… είναι καλή είδηση

Η μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει σταματήσει τη ροή των επίσημων οικονομικών στατιστικών δεδομένων. Αυτό είναι άσχημα νέα για την κοινότητα των αναλυτών επί των οικονομικών προβλέψεων, αλλά ευνοεί σημαντικά τις μετοχές, εάν δεν δημιουργήσουν στην Ουάσιγκτον αδιέξοδο που θα ακρωτηριάσει τις κεφαλαιοποιήσεις. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί μειώνει σημαντικά την πιθανότητα η Fed θα αποφασίσει έναρξη σταδιακής διακοπής των QE είτε στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις 29 - 30 Οκτ ή στην τελική συνεδρίαση της επιτροπής για το τρέχον έτος στις 17 - 18 Δεκ.

Μέχρι τότε ας αναλογιστούμε το εξής πιθανό χρονοδιάγραμμα για τη χάραξη της πολιτικής από τη Fed κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2014:

(1) Τον Ιανουάριο. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι η FOMC δεν αποφασίσει κάτι τόσο σημαντικό κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στις 28 - 29 Ιαν, ακόμη και αν η κυβέρνηση ανοίξει την κάνουλα με τις εκθέσεις για την απασχόληση από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Οι εκθέσεις αυτές θα είναι μάλλον μια αδύναμη αντίδραση στο άλμα που σημειώθηκε στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων φέτος το καλοκαίρι, και στην απογοήτευση από την διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

(2) Τον Μάρτιο. Σταδιακή μείωση θα μπορούσε να έρθει πίσω στο τραπέζι κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της FOMC το επόμενο έτος στις 18 - 19 Μαρτίου. Αν υπάρξει τότε επιβεβαίωση της ισχυροποίησης της οικονομίας, τότε η FOMC, με επικεφαλής τη νέα πρόεδρο της Fed Janet Yellen, θα μπορούσε να επιταχύνει το ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης αγορών ομολόγων, όπως προτείνεται από ένα ζευγάρι προέδρων τοπικών Fed.

(3) τον Απρίλιο. Με βάση την εικόνα στην απασχόληση εκτιμούμε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα μειωθεί στο 7 %. Θα είναι μια εξέλιξη η οποία σχεδόν σίγουρα θα αναγκάσει τη Fed να αρχίσει σταδιακή μείωση με απόφαση στην συνεδρίαση του Απριλίου (29 - 30). Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφεται από τον απερχόμενο πρόεδρο της Fed, Ben Bernanke, στην συνέντευξη Τύπου στις 19 Ιουνίου, αυτό ήταν το επίπεδο στο οποίο το QE έπρεπε να περατωθεί περί τα μέσα του επόμενου έτους.

JP Morgan:

Οι αναλυτές της JP Morgan είπαν ότι η αντίδραση της αγοράς στο αδιέξοδο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι βουβή μέχρι στιγμής, αν και δεν πιστεύουν ότι οι επενδυτές ήταν αδιάφοροι. «Η αίσθηση μας δεν είναι ότι υπάρχει εφησυχασμός, αλλά περισσότερο η πεποίθηση ότι μια πραγματική χρεοκοπία, πέρα από μια τεχνική καθυστέρηση στις πληρωμές που διαρκεί αρκετές ημέρες, είναι εξαιρετικά απίθανη».

S&P: Εξακολουθεί να παραμένει κλειστή

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της μερικής διακοπής της λειτουργίας της, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αβέβαιοι για το μέλλον, σύμφωνα με το Δείκτη Καταναλωτή που επιμετρά το Πανεπιστήμιο του Michigan. Η ψυχολογία των καταναλωτών είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, όταν η περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών εξέπνευσε. Η ανάγνωση επιβεβαιώνει ότι, αν και οι καταναλωτές αισθάνονται καλά για τις τρέχουσες συνθήκες, το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον αυξάνει τις ανησυχίες για το μέλλον. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της εστίασης στην Ουάσιγκτον είναι σχετικά με τη συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Δρ Janet Yellen ως επόμενη πρόεδρος της Federal Reserve. Αν η Γερουσία, επικυρώσει την επιλογή της Dr Yellen, αυτή θα αρχίσει την τετραετή θητεία της στο τέλος του Ιανουαρίου.
 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το Λουξεμβούργο, μετά τη λήξη του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν είναι σημαντικό, προσδιορίζοντάς το γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο. Για την επόμενη διετία (Ιούλιος 2014 - Ιούλιος 2016) υποστήριξε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ανέρχεται γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ.
  • Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι πολυ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα .Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα που εξετάζει η αποστολή της Τρόικας. Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα, τόνισε. Ουσιαστικά, τόσο ο Νταϊσελμπλουμ όσο και ο Ρεν απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικα.
  • «Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν. Συνιστά, μάλιστα, αν είναι δυνατόν, σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα υποστηρίζει επίσης ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».
  • Αισιόδοξος για τις προοπτικές των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), Νίκος Μυρτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι συνεταιριστικές τράπεζες άντεξαν στην κρίση και σήμερα με τη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την υλοποίηση της στρατηγικής ανασυγκρότησής τους, που έχει σχεδιαστεί με προσεκτικά βήματα, θα είναι έτοιμες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μυρτάκης.
  • Την ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του εσωτερικού ελέγχου μέσα στις επιχειρήσεις επισημαίνει η έρευνα «Matching Internal Audit talent to organizational needs» για το 2013, την οποία διενήργησε η Forbes Insights για λογαριασμό της Ernst & Young Global Limited (EY). Σύμφωνα με την έρευνα, το καταναλωτικό κοινό και οι εποπτικές αρχές απαιτούν περισσότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, ενώ απαιτείται και αξιοποίηση του συμβουλευτικού ρόλου του εσωτερικού ελέγχου.
  • Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προχώρησε σήμερα η ΔΕΗΔΕΗ+1,74% με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι απλήρωτες οφειλές της «εκτοξεύτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ». Η επιχείρηση επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σήμερα σε 115,5 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 200,8 εκατ. ευρώ την 30.09.2013, ενώ προς τον ΛΑΓΗΕ δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές σήμερα, αλλά ούτε και την 30.09.2013.
  • Να τεθεί ως στόχος μετά την Ευρωπαϊκή ημέρα Ναυτιλίας του 2015 να υπάρχει και να λειτουργεί στον Πειραιά Θαλάσσια Επιχειρηματική Συνεργασία (maritime cluster) από τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της «γαλάζιας» ανάπτυξης πρότεινε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. Η κ. Δαμανάκη συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του Πειραιά με θέμα τον συντονισμό της προετοιμασίας για να διοργανώσει ο Πειραιάς την Ευρωπαϊκή ημέρα Ναυτιλίας το 2015.
  • Για τις Βρυξέλες αναχωρεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας ημέρας.
  • Έκκληση να αδειάσει το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής από τους καταληψίες, καθώς όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελής Καψής.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Αναβλήθηκε η συνάντηση την οποία θα είχε με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αναβολή έγινε για να δοθεί στα ηγετικά στελέχη της Γερουσίας η ευκαιρία να συνεχίσουν την πρόοδο όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης σχετικά με τα ζητήματα του ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και της επαναλειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
  • Σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επανέναρξη της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την άρση του αδιεξόδου με το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας. Ο επικεφαλής της πλειονοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, Μιτς Μακκόνελ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά μπροστά τους. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο αλλά δεν είμαστε ακόμη στο στόχο», ανέφερε ο κ. Ρέιντ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι με καλή τύχη (...) ίσως αύριο θα είναι μια φωτεινή μέρα».
  • Τον κίνδυνο γενικής αποσταθεροποίησης στην Κεντρική Αφρική από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει ευρεία υποστήριξη για αυξημένη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη συγκεκριμένη χώρα.
  • Η έξοδος της Ιρλανδίας από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup.
  • Νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών προβλέπει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού το οποίο θα συζητηθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στον ιταλικό Τύπο, οι έκτακτες δαπάνες της δημόσιας διοίκησης πρόκειται να περισταλούν έως και 10%.
  • Και οι τρεις νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην σύγχρονη θεωρία της χρηματοοικονομικής. Η συνεισφορά τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις χρηματαγορές (και στις αγορές κεφαλαίου) είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε την τιμή των περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές και οι ομολογίες στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Μπορούμε όμως να προβλέψουμε την πορεία τους στο μακροπρόθεσμο μέλλον (π.χ. για τα επόμενα 3 με 5 έτη).
  • Αύξηση 1% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.  Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2012, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα