Ανέκαμψε στο φινάλε η Ευρώπη

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 19:24
UPD:19:28
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να καταφέρνουν ωστόσο να ανακάμψουν προς το τέλος και να κλείσουν σε θετικό έδαφος, ενώ το μερικό shutdown στις ΗΠΑ συνεχίζεται για 14η ημέρα.  

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,08%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,32%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,07%, ο DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%, ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +0,19%.

Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαψεύσθηκαν καθώς οι δύο πλευρές, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, δεν κατάφεραν ούτε και τώρα να καταλήξουν σε deal ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών, για την αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων, εξαντλούνται την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Γουίτολντ Μπάρκε, στρατηγικός αναλυτής στην PFA Asset Management, οι αγορές θεωρούν ότι το αδιέξοδο των ΗΠΑ θα λυθεί την τελευταία στιγμή, αλλά κανείς δεν ξέρει τελικά ποιά είναι αυτή η «τελευταία στιγμή». Η υπολειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη ανησυχία, όπως προσθέτει.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Peugeot βούτηξαν 9,06% μετά τα δημοσιεύματα ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της  Dassault Systemes υποχώρησαν 1,19% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία για τα έσοδα του 2013.

Οι μετοχές της Royal Mail συνεχίσαν ανοδικά, την δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κλείνοντας με κέρδη 4,44%.

Τέλος, οι μετοχές της Michael Page υποχώρησαν 4,95% μετά την διόρθωση προς τα κάτω του guidance για την κερδοφορία του 2013.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα