Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 23:12
UPD:23:40
Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, εξετάζονται όλες οι επιλογές γύρω από την κάλυψη του κενού ενώ σχετική απόφαση, όπως είπε, αναμένεται στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το Λουξεμβούργο, μετά τη λήξη του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν είναι σημαντικό, προσδιορίζοντάς το γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο.

Για την επόμενη διετία (Ιούλιος 2014 - Ιούλιος 2016) υποστήριξε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ανέρχεται γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζονται όλες οι επιλογές γύρω από την κάλυψη του κενού ενώ σχετική απόφαση, όπως είπε, αναμένεται στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, είχε δηλώσει ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του 2014 τοποθετείται στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Επίσης ο Άσμουσεν διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να μετακυλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αυτό θα παραβίαζε τον περιορισμό περί χρηματοδότησης κυβερνήσεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις ο κ. Στουρνάρας είπε πως όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το κενό θα καλυφθεί είτε με μετακύληση ομολόγων είτε με ισοδύναμο τρόπο.  «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί απομείωση του χρέους, συμπληρώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Τέλος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα