EY: Αναγκαία η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις

Έρευνα της Forbes Insights για λογαριασμό της Ernst & Young Global Limited
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 14:15
UPD:14:19

Την ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του εσωτερικού ελέγχου μέσα στις επιχειρήσεις επισημαίνει η έρευνα «Matching Internal Audit talent to organizational needs» για το 2013, την οποία διενήργησε η Forbes Insights για λογαριασμό της Ernst & Young Global Limited (EY).

Σύμφωνα με την έρευνα, το καταναλωτικό κοινό και οι εποπτικές αρχές απαιτούν περισσότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, ενώ απαιτείται και αξιοποίηση του συμβουλευτικού ρόλου του εσωτερικού ελέγχου.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας το εύρος εργασιών του εσωτερικού ελέγχου φαίνεται να αλλάζει. Ειδικότερα, απαιτείται να παρέχει προτάσεις βάσει της επιχειρηματικής γνώσης που αναμένεται ότι κατέχει.

Ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει επίσης να προβλέπει κατά το σχεδιασμό των εργασιών του τόσο γνωστούς όσο και καινούριους, «αναδυόμενους» κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα επόμενα δύο χρόνια, το 54% των συμμετεχόντων αναμένει ότι ο πρωταρχικός ρόλος τους θα είναι αυτός του στρατηγικού συμβούλου της επιχείρησης, συνεχίζοντας βέβαια τους ελέγχους συμμόρφωσης. Μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει ήδη υιοθετήσει το ρόλο του ως σύμβουλος.

Όπως επισημαίνεται, ο εσωτερικός έλεγχος επιβάλλεται να προχωρήσει πέρα από την εστίαση στον τυπικό έλεγχο της συμμόρφωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη μεταβολής της  ισορροπίας μεταξύ ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων προκειμένου να μπορέσει να προσδώσει ο εσωτερικός έλεγχος τη μεγαλύτερη δυνατή επιχειρηματική γνώση. Το 96% δηλώνει ότι τα συμβουλευτικά έργα αποτελούν τμήμα του πλάνου ελέγχου.

Αναδυόμενοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι πόροι είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσει ο εσωτερικός έλεγχος τους αναδυόμενους κινδύνους.Η συνεχής αύξηση των εσόδων που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, δημιουργεί και αναδεικνύει νέους κινδύνους που σχετίζονται με νέα κανονιστικά πλαίσια, διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες, καινούριους φορολογικούς κανόνες καθώς και την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένων έμπειρων στελεχών.

Επίσης, ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για επιπρόσθετα προσόντα και δεξιότητες – ωστόσο πιθανόν δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει κενό μεταξύ των δεξιοτήτων που ήδη διαθέτει ο εσωτερικός έλεγχος και αυτών που θα έπρεπε να διαθέτει. Οι πέντε σημαντικότερες δεξιότητες, στις οποίες συνηθέστερα αναγνωρίζονται αδυναμίες και ανεπάρκειες είναι: ανάλυση δεδομένων, επιχειρησιακή στρατηγική, εξειδικευμένη γνώση κλάδου, διαχείριση κινδύνων και πρόληψη/ αντιμετώπιση περιπτώσεων απάτης.

Η ύπαρξη ενός εύρωστου μοντέλου ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι επίσης ύψιστης σημασίας: Το 51% των συμμετεχόντων υπέδειξε ότι έχει ένα πολύ καλά καθορισμένο πλαίσιο απαραίτητων δεξιοτήτων και αναγκών εκπαίδευσης ανά βαθμίδα ελεγκτών.

Η πλειονότητα των οργανισμών αναθέτουν μέρος ή όλες τις εργασίες σε τρίτους: 82% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι συνεργάζεται με τρίτους για την εκπόνηση μέρους ή του συνόλου των εργασιών τους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξεως του 14% από την προηγούμενη έρευνα του 2012 και 49% από την έρευνα του 2010.

Στην έρευνα της ΕΥ συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου (Chief Audit Executives/CAE) και μέλη Επιτροπών Ελέγχου, εκπροσωπώντας 20 κλάδους δραστηριότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα