«Αστειότητες» τα περί εξόδου από την Ευρωζώνη

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των βουλευτών
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 19:02
UPD:23/03/2010 00:24

Τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έβαλε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τα ευφάνταστα και αστειότητες.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις», τονίζοντας ότι δεν είμαστε «επαίτες».

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος μάλιστα στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πως η ΕΕ πρέπει να έχει «ένα όπλο πάνω στο τραπέζι για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Boυλή: Πρωτολογία Γ. Παπανδρέου στην προ Η/Δ συζήτηση για το ελληνικό ΠΣΑ

Πρωτολογία Γ. Παπανδρέου στην προ Η/Δ συζήτηση για το ελληνικό ΠΣΑ

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, σε συνδυασμό με το έλλειμμα αξιοπιστίας, η Ελλάδα ήταν εύκολο να γίνει το «μαύρο πρόβατο».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάποιοι πολιτικοί αλλά και κάποια μέσα ενημέρωσης «θέλησαν παίζοντας με το λαϊκισμό να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».

«Αυτή η κατάσταση δεν θα ανατρέπονταν με ευχολόγια και ξόρκια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Για να πείσουμε ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες για να ανατρέψουμε την κακή εικόνα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για τη χώρα …και αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη αυτή, πείθοντας, όπως είπε, ότι μπορεί να βάλουμε οι ίδιοι τάξη στα του οίκου μας και πως δεν φυγομαχούμε.

«Έχουμε θέση σε ισχύ ένα πρόγραμμα μέτρων που έχει πείσει και τον πιο δύσκολο εταίρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώντας ότι «έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας έναντι όλων».

«Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο...σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί και αναμετριέται υπεύθυνα με τις δυσκολίες και τα προβλήματα», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πολιτικούς αρχηγούς πως θα τους κρατήσει ενήμερους για τις αποφάσεις της ΕΕ, «αλλά και τις δικές μας που θα πάρουμε αυτές τις μέρες». Και πρόσθεσε πως μετά τις αποφάσεις αυτές «έχουμε νέες μάχες» απέναντι στις οποίες θα ζήτησει τη συνεργασία όλων των κομμάτων.

«Επιτακτικές οι μεγάλες αλλαγές»

Όπως ανέφερε, η επόμενη μάχη, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική φάση, περιλαμβάνει «μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση» και απευθυνόμενος στα κόμματα τόνισε πως ζητά «πνεύμα συνεργασίας».

Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών αυτών, μίλησε, μεταξύ άλλων, για μάχη για ένα κράτος κοντά στον πολίτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που φεύγει από τον αυτισμό του, μια δημοσια διοικηση που βοηθά την υγιή επιχείρηση και δεν την εμπλέκει στα πλοκάμια της διαφθοράς.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «η πρωτοφανής κρίση μπορεί είναι μια μεγάλη ευκαιρία» επισημαίνοντας πως είναι «επιτακτικές οι βαθιές ανατροπές που μας ζήτησε ο λαός», καθώς, όπως ανέφερε, δεν αρκεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως πρώτο βήμα είναι να πείσουμε για την ισότητα απέναντι στο νόμο και ανέφερε ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

«Ξεκινούμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να πείσουμε την κοινωνία πως αλλάζουμε εποχή και κτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί της (…) Αλλάζουμε το πρότυπο στην Ελληνική κοινωνία στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους νέους: Ότι η επιτυχία σας εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια και αξία και όχι από τα κονέ με βουλευτικά ή κομματικά γραφεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας για την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς, τόνισε πως η κυβέρνηση αλλάζει το πρότυπο στην ελληνική κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα στους νέους πως η επιτυχία σας δεν εξαρτάται από τα κονέ με βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον Καλλικράτη, επισημαίνοντας πως με το σχέδιο αλλάζει η δομή του κράτους εκ βάθρων. «Το πελατειακό κράτος πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του» τόνισε.

Πρόσθεσε πως με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, «χτυπάμε την αδιαφάνεια για να εμπιστευθεί ο πολίτης το κράτος, αλλάζουμε το τοπίο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας της χώρας ... Επιταχύνουμε και απλοποιούμε το ΕΣΠΑ ... Μεγαλύτερη τομή θα είναι να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης ... Κάνουμε μεγάλη τομή στην παιδεία με το νέο σχολείο.

Καταλήγοντας ζήτησε από όλα τα κόμματα συμβολή σε μία νέα πορεία της χώρας μας.

«Αμετάβλητες οι θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική»

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά η χώρα μας, αλλά και λόγω των μεγάλων δυσκολιών, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις θέσεις μας».

Επανέλαβε δε τις «κόκκινες» γραμμές για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή παρακολούθηση για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπήρξε σαφέστατη διάψευση για το θέμα του πετρελαίου στο Αιγαίο, συμπληρώνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

«Για να πετύχουμε κάτι δεν χρειάζεται να κάνουμε παραχωρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Στο πλευρό μας η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»

«Eχουμε δίπλα μας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του.

«Δεν διαφωνώ πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο καπιταλιστικό σύστημα» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της Αριστεράς. «Αλλά πόσο αξιόπιστα μπορεί η Ελλάδα να δώσει μάχη απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα και μάλιστα με την κατάσταση που έχουμε, χωρίς να θεωρηθεί ως υπεκφυγή απέναντι στα δικά μας προβλήματα;», διερωτήθηκε.

«Εμείς αφήνουμε πίσω την παρακμή του πελατειακού κράτους και έχουμε λόγο και στην Ευρώπη και διεθνώς, για τα μεγάλα ζητήματα αδικίας που αναπαράγονται από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως είναι σήμερα. Αφήνουμε όμως πίσω μας και μια Ελλάδα στρεβλής ανάπτυξης και άνισης μεταχείρισης» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας του προέδρου της ΝΔ επεσήμανε: «Έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ανάληψη των ευθυνών για το σήμερα και το αύριο, προσπαθεί αλλά δυσκολεύεται, γιατί είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί το κακό παρελθόν της παράταξής του. Αν δεν το μπορείτε στα λόγια, ας το δούμε τουλάχιστον στην πράξη - γιατί μέχρι σήμερα δεν το είδα».

«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Σπάει κατεστημένα, αποστήματα. Στις αλλαγές που προωθούμε στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουν λάθη και δεν έχουμε πρόβλημα να τα αναγνωρίσουμε - και το έχουμε κάνει και σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Σίγουρα δεν θα κάνουμε το μεγάλο λάθος των έξι ετών αδράνειας, παραίτησης ή ακόμα και συνενοχής με τα κακώς κείμενα και κατεστημένα στη χώρα μας. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν λιποτάκτησε στις 6 Οκτώβρη αλλά στα έξι χρόνια» τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα