Αλ. Τσίπρας: Οι κυβερνητικές επιλογές βυθίζουν την οικονομία σε βαθιά ύφεση

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 19:28
UPD:23/03/2010 00:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

A- A A+

Βολές στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι επιλογές της «βυθίζουν την οικονομία σε βαθιά ύφεση».

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες κατέθεσε ένα Πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, ενώ, όπως είπε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% και σύμφωνα την Deutsche Bahn κατά 4%.

«Τι μεσολάβησε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό που μεσολάβησε ήταν οι επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως προέβλεψε, θα επιδεινώσουν το χρέος και τα ελλείμματα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Επιλέγετε Θατσερική πολιτική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει ακόμα και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λιγότερα επιτόκια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι κινδυνολόγησε παραδίδοντας τη χώρα βορά στις κερδοσκοπικές πιέσεις, ενώ του καταλόγισε επίσης έλλειμμα διαπραγματευτικής πυγμής.

«Τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο όσο και να στρίβετε το τιμόνι δεν έχει νόημα...Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε για να στρίψετε το τιμόνι, εσείς αντί να το κάνετε πατήσατε γκάζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι να πάρετε τα μέτρα η κρίση χρέους ήταν υπαρκτή αλλά διαχειρίσιμη... Με τις επιλογές σας μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», επεσήμανε.

Ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό απαντήσει αν και πόσες φορές θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για βαρβαρότητα, παλινωδίες, σκόπιμες διαρροές και μαθητευόμενους μάγους, υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχασε μια τελευταία ευκαιρία να δώσει την εικόνα μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Δευτερολογία

Να βρει «τους δρομείς που είναι ικανοί να φέρουν στην Ελλάδα το μετάλλιο» κάλεσε τον Πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμώντας ότι σε αυτό τον «αγώνα δρόμου» που δίνει, τον «μαραθώνιο», οι δρομείς δεν είναι οι κατάλληλοι.

«Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σας λέω και πως σας το λέω και να κάνετε το ταχύτερο τις ρυθμίσεις που πρέπει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τη ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι δεν είπε μία λέξη για το αν το όνομα Μακεδονία είναι αποδεκτό να υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια όταν ο Πρωθυπουργός θα δει μεθαύριο τον Γκρούεφσκι.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής και όσα εξήγγειλε σχετικά με τον λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους, ο κ. Καρατζαφέρης προσφέρθηκε αν λείψουν χρήματα να τα καλύψει από το διπλάσιο της συμμετοχής των βουλευτών του ΛΑΟΣ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή