Αντ. Σαμαράς: Το ΠΣΑ οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 20:12
UPD:23:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

A- A A+

Κατά της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διότι, όπως ανέφερε, διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, υποστηρίζοντας πως άνοιξε το δρόμο για εξωευρωπαϊκές λύσεις, φλερτάροντας με το ΔΝΤ, και πως παίζειο με τη θέση τςη χώρας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, κι ενώ δήλωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αποδομήσει, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά «ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστήριξε πως οδηγεί την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση καθώς μεταξύ άλλων μειώνει τη φορολογητέα ύλη.

Επιπλέον, υποστήριξε πως ο ίδιος «έβαλε πλάτες» όχι στην κυβέρνηση, αλλά για να αποφύγουμε τα χειρότερα, όμως την επέκρινε για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, «μας έφτασαν ως εδώ». Συγκεκριμένα, της επέρριψε ευθύνες για την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς όπως ανέφερε το κυβερνών κόμμα άφησε τα δημοσιονομικά να χειροτερέψουν, τα γνωστοποίησε, μίλησε για Τιτανικούς και μετά βγήκε να δανειστεί.

Επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιά είπε ότι «το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση». Εσείς, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνατε το ακριβώς αντίθετο. «Πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Μιλώντας ειδικότερα για τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. [..] Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή. [..]

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, αντέκρουσε τα περί λιποταξίας της ΝΔ από τα προβλήματα σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την προσφυγή στις εκλογές: «Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία».

Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι «εξόχως αντί-αναπτυξιακό» και ότι περιέχει αληθινές ακρότητες, όπως η «ανήθικη» φορολόγηση ως «εισόδημα» των αποζημιώσεων απόλυσης και η «ακραία αντικοινωνική» αντιμετώπιση των αναπηρικών αμαξιδίων ως «είδη πολυτελείας».

Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «εγώ και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου». Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας. Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής… Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας είπε ο κ. Σαμαράς, που ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: Σε ένα πράγμα συμφωνούμε. Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…».

«Συναινώ για τον τόπο»

Τη συναίνεση της ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, «ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα», έδωσε ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του.

Τούτη την ώρα, ζητάτε συναίνεση από μας. Είδατε το δικό μας τρόπο του σκέπτεσθαι, και με τη δική μας πολιτική, σας τη δίνουμε. Ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Κατηγόρησε, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ ότι προ των εκλογών έλεγε όχι σε όλα, αρνήθηκε την ύπαρξη της παγκόσμιας κρίσης, διέσυρε την Ελλάδα στα διεθνή φόρα, και παραπλάνησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν χρήματα.

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, εγώ συναινώ για τον τόπο, θα αγωνιστώ στην Ευρώπη, θα υπηρετήσω την αλήθεια: «Επομένως, το συγνώμη στον ελληνικό λαό πρέπει να είναι δικό σας, και όχι δικό μας. Ανεξάρτητα από αυτό, να ξέρετε, εμείς το χρέος μας θα το κάνουμε, και την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ακαριαία και ψύχραιμη απάντηση: «διπλωματικά και επιχειρησιακά, διεθνώς και διμερώς. Η Ελλάδα οφείλει να δηλώσει ότι τέτοιες προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Η Τουρκία, επισήμανε ο κ. Σαμαράς, εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, επιδιώκει και παρενοχλεί ακόμα και πτητικά μέσα της FRONTEX, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Διακινδυνεύται μια κλιμάκωση από ένα τυχαίο συμβάν, και οφείλουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να απαντάμε όλοι μαζί: Καμία υποχώρηση, καμιά διαπραγμάτευση και καμία ανοχή σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή