Σκληρό πόκερ εν όψει Συνόδου Κορυφής

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 17:03
UPD:18:58

«Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα» δήλωσε, υποστηρίζοντας πάντως ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και, κατά τη γνώμη του, δεν θα χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Προσδοκία και πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα έχουμε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η μάχη δίνεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική κατάστασή της και πως θα ζητηθεί μόνο πολιτική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί «αδιανόητο να μη δώσει τη στήριξή της η ΕΕ». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυνατότητες υπάρχουν πολλές και σε πολλά επίπεδα, τις έχουμε εξετάσει, τις εξετάζουμε, θα ήμασταν ανεύθυνοι ως κυβέρνηση εάν εξετάζαμε και δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες τις δυνατότητες».

«Εμείς, όμως, θέλουμε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να λυθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν κατά τις επαφές κυβερνητικών παραγόντων με το ΔΝΤ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση που αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «αυτό θα συζητηθεί εάν υπάρξει, σε πολύ υποθετικό χρόνο και τρόπο, προσφυγή στο ΔΝΤ». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε υποτιθέμενη προσφυγή στο ΔΝΤ».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά αλλά αναγκαία και επαρκή μέτρα και προχωράει σε όλες ότι τις απαραίτητες διορθωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία τους».

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και την προστασία των κρατών - μελών και του κοινού νομίσματος απέναντι στις κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εσπευσμένη έκδοση ομολόγου πριν το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες συντάξεις και δώρα του Πάσχα.

Εμμένει στις θέσεις της η Γερμανία

Την ίδια ώρα πάντως η Γερμανία εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να επαναλαμβάνει πως «οι αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες» προς την Ελλάδα «δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής. Λίγο αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γουίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια πιθανή γερμανική ή ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τις πιέσεις στη χώρα για επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

«Δείχνουμε πολιτική αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί η Γερμανία ή η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει χρήματα στο τραπέζι, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρoν των πολιτών της.

Γιούνκερ: Η Ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα

Από πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξακολουθεί να στηρίζει τη χώρα μας. «Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα» δήλωσε, υποστηρίζοντας πάντως ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και, κατά τη γνώμη του, δεν θα χρειαστεί βοήθεια.

Επισήμανε πάντως πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο συνδρομής της Ελλάδας και, εάν η κρίση συνεχιστεί, η ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτύξει ειδικό μηχανισμό για τη διάσωση της Ελλάδας που θα βασίζεται σε διμερή βοήθεια. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σχετικά με το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από πλευράς ΕΕ. Όπως ανέφερε, δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε εκ νέου αρνητικός στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως σημείωσε πως δεν θεωρεί ανέφικτη τη λύση μιας συνδυασμένης διμερούς βοήθειας από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Kλιμακώνει τις πιέσεις για συμφωνία στη Σύνοδο ο Μπαρόζο

Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο απεύθυνε νέα έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συντονισμένα διμερή δάνεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί, εκτιμώντας μάλιστα πως αν στη Σύνοδο Κορυφής δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1792979 .

Στήριξη από Γαλλία και Ιταλία

Το μεσημέρι, τόσο το Παρίσι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1793094 όσο και η Ρώμη τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1793093 , εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής.

Αίσθηση από τις κατηγορίες Πάγκαλου κατά του Βερολίνου

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι κατηγορίες που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε βάρος της Γερμανίας.

Θ. Πάγκαλος: Κάποιοι στη Γερμανία και στην Ελλάδα κερδίζουν χρήματα σπεκουλάροντας στα ελληνικά ομόλογα

Θ. Πάγκαλος: Κάποιοι στη Γερμανία και στην Ελλάδα κερδίζουν χρήματα σπεκουλάροντας στα ελληνικά ομόλογα

Υποστήριξε πως το Βερολίνο επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά του να κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και τόνισε ότι, αν δεν ληφθεί σύντομα απόφαση για μηχανισμό στήριξης της χώρας, το ευρώ δεν θα έχει νόημα: «Αυτό που είναι πραγματικά πίσω από τη γερμανική στάση είναι ότι υπολογίζεις ότι σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα εις βάρος του εταίρου και φίλου σου, επιτρέποντας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι, κάποιοι στη Γερμανία κερδίζουν χρήματα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «από την Γερμανία έχεις και ένα άλλο μήνυμα...Όσο ο Νότος της Ευρώπης βάλλεται, κλονίζεται και πέφτει το ευρώ και βελτιώνεται η συνθήκη μέσα από την οποία μπορούν να κάνουν μαζικές εξαγωγές προς τον τρίτο κόσμο, το υπόλοιπο κόσμο».

Εκτίμησε ακόμη πως αν δεν υπάρξει σύντομα απόφαση για κάποιο εργαλείο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οικονομική και νομισματική ένωση δεν θα έχει νόημα: «Πολύ φοβάμαι ότι, αν δεν παρθεί γρήγορα απόφαση, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, για να υπάρξει αυτό το εργαλείο, αν δεν φοβηθούν οι κερδοσκόποι ότι θα χάσουν λεφτά...τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα».

«Χρειάζεται πολιτική επανάσταση»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας μας, σημείωσε πως «ωρίμασε η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, ωρίμασε η στιγμή που πρέπει να ξεχάσουμε έναν τρόπο ζωής, που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μια μορφή κράτους, που πρέπει να αλλάξουμε μια μορφή κοινωνίας».

Οπως υπογράμμισε ο κ. Παγκαλος, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και καλούμαστε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση για ένα δικό μας πρόβλημα το οποίο χρονικά συνέπεσε με την ωρίμανση μίας παγκόσμιας ανακατάταξης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ελληνική ιστορία και στις δομές συγκρότησης του ελληνικού κράτους και της λεγόμενης πελατειακής σχέσης μεταξύ ψηφόφων και πολιτικών - κράτους, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το κοινοβουλευτικό - πελατειακό σύστημα που διαμορφώθηκε μέσα από το πέρασμα των χρόνων δημιούργησε μια σχέση κράτους - πολίτη που στηριζόταν στην εξυπηρέτηση και την ανταλλαγή, η οποία εκφραζόταν κατά κύριο λόγο με τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Δημιουργήθηκε ένα κράτος που ξοδεύει, ένα κράτος που ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, ένα κράτος που κάνει δώρα στον φορολογούμενο και δεν μπορεί να περιορίσει τις ανάγκες του. Αυτό το κράτος των ελλειμμάτων οδηγήθηκε στο δανεισμό και επομένως στο χρέος, είπε.

Στρέφοντας τα βέλη του στα έργα και τις ημέρες της ΝΔ, ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε ότι μέσα σε πεντέμισι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50% και ταυτόχρονα τη δαπάνη για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100%.

Ενα τέτοιο κομματικό κράτος, είπε, μοιραία οδηγείται σε αδιέξοδο οικονομικό, καταρρέει κάτω από το βάρος της διαφθοράς και της αδιαφάνειας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην το ανεχθούμε.

Ο κ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό που είναι αποφασισμένοι να μην ανεχθούν αυτό το κομματικό κράτος και ανέφερε χαρακτηριστικά: δεν ενδιαφερόμαστε για την ψήφο αυτού που μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από διαδικασίες διαπλοκής και διαφθοράς αλλά για την ψήφο του συνειδητού πολίτη. Βάλαμε ένα ιστορικό στοίχημα, είναι ένα ιστορικό στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε και η Ελλάδα να αλλάξει όψη ή να το χάσουμε και οι επιπτώσεις να είναι τραγικές για τον τόπο και τις επόμενες γενιές. Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό μας μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος. Αυτό που μας νοιάζει είναι το μέλλον του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια πολιτική επανάσταση για την ανατροπή και αλλαγή αυτής της κατάστασης και παρατήρησε ότι η κατάσταση της σημερινής ελληνικής οικονομίας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο όχι επειδή οι Ελληνες δεν εργάζονται, αλλά επειδή ο δημόσιος τομέας δεν εργάζεται ως αποτέλεσμα της πελατειακής σχέσης κράτους-πολίτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα