Market Beat: Με τη διεθνή τάση αρωγό, το ΧΑ με ανοδική νευρικότητα προς τον Νοέμβριο

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 10:00
UPD:10:00
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η αγορά σήμερα γνωρίζει ότι οι ανάγκες των συστημικών τραπεζών είναι μέσα στις δυνατότητες αυτών των ιδρυμάτων και συνεπώς ένας βραχνάς που βασάνιζε τους θεσμικούς έχει εκλείψει, αφού πρώτα οι παίκτες, που κυνηγούν τα κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ολοκληρώσουν την τακτική τους. Οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν παραγκωνιστεί συναλλακτικά, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από το θεσμικό ενδιαφέρον και θεωρούμε πιθανή τη συνέχεια στην άνοδο που ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τη μεγάλη ενδοσυνεδριακή βουτιά της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά την εβδομάδα που πέρασε είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα συμφωνήσουν με τη στήλη πως τότε σημειώθηκαν τα νέα χαμηλά έτους και δεν είναι πιθανή πλέον η επιστροφή σε επίπεδα τιμών λίγο κάτω από τις 280 μονάδες για τον 25άρη. Η διαφορά είναι πως αυτό το συμπέρασμα άλλοι το είδαν νωρίς και άλλοι περίμεναν ως την Παρασκευή 24/10. Οι εγχώριοι αναλυτές συμφώνησαν σε ένα θέμα. Οι επενδυτές κινήθηκαν προεξοφλώντας θετικά τα αποτελέσματα των stress tests αγνοώντας προσωρινά την πολιτική αβεβαιότητα.

Τους τελευταίους μήνες διακινήθηκε έντονη φημολογία που ξεκίνησε από κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις ευρώ για να καταλήξουμε στις τελευταίες μέρες σε φήμες για ποσό κάτω του 1 δις ευρώ. Όπως και έγινε. Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα αλλά και τις αποφάσεις των Τραπεζών, για τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις προτείνουν οι εγχώριοι παράγοντες.

Επιμένουμε στη θέση πως το ΧΑ δεν μπορεί να είναι μονοκλαδική αγορά μετοχών του ευρώ και αυτό θα το αντιληφθούν οι περισσότεροι των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές αργά ή γρήγορα. Για την ώρα έχουν ξεχωρίσει οι μετοχές που κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον ανοδικό τραπεζικό κλάδο, όπως οι ΕΧΑΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΤΙΤΚ, αλλά και εκείνες που η άνοδος των τραπεζών ξεθώριασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτές όπως ΕΕΕ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΟΛΠ.  

Το διεθνές κλίμα βελτιώθηκε και μάλιστα τα καλύτερα ήρθαν στο τέλος της εβδομάδας, σε αντίθεση με το ΧΑ που τα άλματα έγιναν τις πρώτες μέρες και τις υπόλοιπες είχαμε συσσώρευση στα υψηλά που ορίστηκαν από την Τρίτη. Βέβαια την Παρασκευή ο ΓΔ σημείωσε μέγιστο στις 1008 μονάδες και ο 25άρης πέρασε τις 330  αφήνοντας υποσχέσεις για να οδηγηθούν πάνω από τους κινητούς μέσους των 200 ημερών που είναι από τα πλέον βασικά ζητούμενα από πλευράς στατιστικής ανάλυσης, αν αποκτήσουν διατηρήσιμη ανοδική δυναμική. Αυτό συναρτάται από την εικόνα σταθερότητας που θα αποδίδει το πολιτικό σκηνικό και αργεί.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος

Φέτος ο S&P500 να κορύφωσε, στις 18 Σεπτεμβρίου, τη μέρα που η Alibaba εισήχθη προς διαπραγμάτευση. Αυτό βοήθησε να γίνει ο Οκτώβριος ο μήνας που κλαδεύτηκαν άγρια οι κεφαλαιοποιήσεις. Στο σχόλιο της περασμένης εβδομάδας αναφέραμε πως οι αισιόδοξοι αναλυτές, γνωστοί και ως «ταύροι», θεώρησαν τα χαμηλά της τρίτης εβδομάδας του Οκτωβρίου ως πυθμένα της διόρθωσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε προκαλέσει, σε επίπεδο κλεισιμάτων, πτώση -7,4% στον βαρύτερο δείκτη μετοχών του κόσμου, στις 16 Οκτωβρίου. Σε επίπεδο ενδοσυνεδριακών τιμών, από το υψηλό της 19 Σεπτεμβρίου στο χαμηλό της 15 Οκτωβρίου, η βουτιά είχε διάσταση -9,8%, ήταν δηλαδή πάνω στον επίσημο ορισμό της «διόρθωσης». Από εκείνο το σημείο ως το υψηλό του τέλους της προπερασμένης εβδομάδας οι τιμές είχαν ανακάμψει κατά +4,3%. Αυτή την ανοδική ορμή παρέλαβαν οι αγορές της Νέας Υόρκης την τέταρτη εβδομάδα του μήνα και κινήθηκαν με δύναμη ψηλότερα, εμφανίζοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση για το τρέχον έτος.   

Οι αριθμοί της εβδομάδας

Ο S&P500 ενισχύθηκε 4,1%, στο 2014 αποδίδει +6,3%, ο Dow κέρδισε +2,6%, στο 2014 αποδίδει +1,4%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +4,2% με επίδοση +2,6% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε 3,4% με επίδοση έτους -3,8%. Ο δε Nasdaq100 εκτινάχθηκε +5,9%, με άνοδο το 2014 +12,5%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 7 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -1,4% και στο τρέχον έτος χάνει -6,7%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν 8 μονάδες βάσης στο 2,27% και στο 2014 είναι κάτω 76 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας αυξήθηκαν επίσης κατά 8bps στο 3,04%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, υποχώρησαν κατά 74bps στο 7,33% (με πτώση στο 2014 109bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 4bps, στο 3,26% (κάτω 279bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 2 μονάδες και κατέληξαν στο 2,52%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας έμειναν αμετάβλητες στο 2,17%, ενώ των γερμανικών bund ανέβηκαν 3 μονάδες βάσης στο 0,89% (το 2014 έπεσαν 104bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά αυξήθηκαν κατά 1, φθάνοντας στο 1,31% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 42bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 4 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,23% και έχουν πέσει 79bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκε +5,2% με ετήσια επίδοσή -6,1%. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,6%, με απόδοση -5,9% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +3,8% και φέτος κερδίζει +4,3%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέκτησε +4,3% ενώ για το 2014 εμφάνισε κέρδη 2,8%.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην Wall Street όπως και στο ΧΑ σημειώθηκαν οι κατώτερες τιμές στην «παραδοσιακή» φθινοπωρινή πτώση. Καθυστέρησε να φανεί, αφού κορύφωσαν οι δείκτες το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά από την ώρα που εγκαταστάθηκε, η κλιμάκωση των πιέσεων που ήταν συνάρτηση των ανησυχιών των επενδυτών έγινε με μεγάλα βήματα. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η αντίδραση που εμφανίστηκε, χωρίς να υπάρχει άλλη δικαιολογία από την θετική εντύπωση που άφησαν τα εταιρικά κέρδη και από κινήσεις, σχεδόν παρασκηνιακού περιεχομένου, από την πλευρά των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Η εκτίμησή μας είναι πως αυτές κυρίως έκαναν τη διαφορά, άσχετα αν κατά βάθος οι «πυροβολισμοί» που έπεσαν ήταν με… άσφαιρα πυρά. 

ΧΑ

Μετά από αλυσίδα έξι καθοδικών εβδομάδων η αγορά κατάφερε, σε παράλληλη κίνηση με τις διεθνείς αγορές, να εμφανίσει την πρώτη ανοδική εβδομάδα στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Όπως θα φανεί και από τις μεταβολές των επιμέρους τίτλων, η τέταρτη εβδομάδα του μήνα στήριξε τα κέρδη της στη άνοδο που εμφάνισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η εξέλιξη των συνεδριάσεων ήταν αρκετά ιδιαίτερη, καθώς την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες σημείωσαν άλμα πάνω από 1% με σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και κίνηση κόντρα στην τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη. Οδηγός στην άνοδο εκείνης της ημέρας ήταν οι τραπεζικές μετοχές που εμφάνισαν κέρδη πάνω από 3% και ακολούθησαν οι μετοχές της Κοινής Ωφέλειας και των Πρώτων Υλών.

Την Τρίτη όλες οι αγορές κινήθηκαν ψηλότερα, αλλά τα κέρδη που εμφάνισε το ΧΑ ήταν τα μεγαλύτερα καθώς οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν πάνω από 5,6% ψηλότερα, με το τζίρο να ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ μετά από αρκετές ημέρες. Στο ρόλο δε του πρωταγωνιστή εκτός από τον Τραπεζικό Κλάδο εμφανίστηκαν με κέρδη μεγαλύτερα των δεικτών οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά, Ταξίδια Αναψυχή και Προσωπικά Είδη που κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 7%. Ήταν η πρώτη μέρα της εβδομάδας που ο 25άρης οδηγήθηκε στις 324,65 μονάδες.

Στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις οι ισχυροί θεσμικοί του ΧΑ κατάφεραν να κρατήσουν τους βασικούς δείκτες γύρω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να μοιάζουν οι πορείες των τιμών ούτε το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Την Τετάρτη, οι συναλλαγές οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε νεότερα υψηλά εβδομάδας, αλλά τους έκλεισαν με οριακές απώλειες, όπως ήταν και η μεταβολή του τραπεζικού κλάδου. Την Πέμπτη ο ΓΔ διόρθωσε κατά -0,37% και ο 25άρης κατά -0,14% με παράλληλη μείωση των όγκων. Στην τελευταία δε συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές εκδηλώθηκε από την έναρξη  και αφορούσε αρχικά αρκετές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Όμως, το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην Ευρωζώνη ανάγκασε αρκετούς να ρευστοποιήσουν θέσεις που σχημάτισαν στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Έτσι, με τζίρο πάνω από τα 130 εκατ. οι δείκτες έκλεισαν με μικρά κέρδη που τα στήριξαν σχεδόν αποκλειστικά οι τράπεζες του 25άρη.

Κεντρικός άξονας των συναλλαγών της εβδομάδας ήταν τα στοιχήματα που έβαλαν  οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς σχετικά με τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων να περάσουν με επιτυχία τα περίφημα stress tests της ΕΚΤ. Οι φήμες μέσα στη βδομάδα έδωσαν και πήραν γύρω από το ποιες τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και δεν αφορούσαν μόνο τις ελληνικές αλλά το σύνολο των ιδρυμάτων στην Ευρωζώνη. Τα επίσημα αποτελέσματα από τις ασκήσεις προσομοίωσης σε συνθήκες που θα επικρατήσει το χειρότερο σενάριο για την ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν την Κυριακή. Ωστόσο είναι σαφές από τη στατιστική εικόνα που αποτυπώνεται στον πίνακα που συνοδεύει το εβδομαδιαίο σχόλιο, ότι οι θεσμικοί του ΧΑ «πόνταραν» σε επιτυχία για τις περισσότερες από τις συστημικές τράπεζες της χώρας. 

Οι βασικοί δείκτες έχουν περίπου ίδια μεταβολή, αλλά επειδή οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην τιμή του 25άρη, αυτός κέρδισε σε πέντε συνεδριάσεις 7,04% έχοντας κλείσει τρεις φορές κοντά στις 324,5 μονάδες. Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 6,39% ενώ ο δείκτης της μεσαίας εμφανίζοντας άνοδο 1,95% υπογραμμίζει την αυστηρή εστίαση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα blue chip.

Εάν συγκρίνουμε τις μεταβολές των επιμέρους μετοχών του 25άρη με τη μεταβολή του θα διαπιστώσουμε ότι μόνο η ΑΛΦΑ με άνοδο 7,02% και η ΙΝΛΟΤ με +6,20% έχουν μεταβολές που διαφέρουν  λιγότερο από 1% από τους βασικούς δείκτες. Πολύ λίγες είναι οι μετοχές που κατάφεραν να εμφανίσουν άνοδο μεγαλύτερη των βασικών δεικτών. Η πρώτη ομάδα από αυτές αποτελείται από τις : ΠΕΙΡ +22,64%, ΕΤΕ +13,24%, και ΕΥΡΩΒ +11,32%. Και οι τρεις είναι τράπεζες. Την εξάδα των μετοχών με καλύτερη επίδοση από τον 25άρη συμπληρώνουν οι : ΕΧΑΕ +9,47%, ΟΠΑΠ +9,38% και ΤΙΤΚ +8,93%. Οι υπόλοιπες μετοχές με θετικό πρόσημο μεταβολής κινούνται μεταξύ του +0,45% που είναι η άνοδος της ΦΦΓΚΡΠ ως το +4,83% για την ΕΕΕ. Ανάμεσα σε αυτές τις αποδόσεις εντάσσονται οι μεταβολές  των : ΒΙΟ +3,7%, ΔΕΗ +0,8%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,95% ΕΛΠΕ +1,1%. ΓΡΙΒ +4,2%, ΜΙΓ +2,6%. ΜΠΕΛΑ +2,81%. ΜΥΤΙΛ +2,33% και ΤΕΝΕΡΓ +2,8%. Στον αντίποδα με απώλειες μια βδομάδα με τόσο μεγάλα κέρδη για τον FTSE βρέθηκαν αλφαβητικά οι : ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,83%, ΕΥΔΑΠ -4,4%, ΜΕΤΚ -2,9%, ΜΟΗ -3,7%, ΟΛΠ -1,45% και ΟΤΕ -3,50%.

Συμπερασματικά η εβδομάδα μοίρασε μεγάλα κέρδη σε λίγους τίτλους, ωστόσο έδειξε ότι υπήρχε συνέχεια στο rebound  της προηγούμενης Παρασκευής 17/10 και συνέβαλε, σημαντικά, να θεωρηθούν τα ελάχιστα για τους βασικούς δείκτες της τρίτης εβδομάδας του μήνα, σαν πυθμένας μιας πτώσης μεγάλης διάρκειας και σκληρότητας.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη μετά την διακοπή της καθοδικής αλυσίδας θεωρεί καλό να στραφεί η προσοχή των επενδυτών στην μεταβολή της στατιστικής εικόνας σχετικά με την απόσταση της τιμής κάθε μετοχής από τα ελάχιστα έτους που είναι και τα ελάχιστα μήνα καθότι σημειώθηκαν την Τετάρτη στο ενδοσυνεδριακό -10%. Μετά λοιπόν από επτά συνεδριάσεις η απόσταση από το κατώτερο επίπεδο είναι κάτι σημαντικό και όπως πάντα για να διαχωρίσουμε τα blue chip θα την συγκρίνουμε με αυτά που ισχύουν για τους βασικούς δείκτες ήτοι τον ΓΔ και τον 25άρη. Καθώς ο FTSEM είναι για τους θεσμικούς μια άλλη περίπτωση, που τους ενδιαφέρει πολύ λίγο για την ώρα.

Ο ΓΔ κέρδισε στη βδομάδα 6,39% και μάλιστα από το κατώτερο της βδομάδας βρέθηκε 7,23% ψηλότερα αλλά από το ελάχιστο έτους που έγραψε την προπερασμένη Τετάρτη εμφανίζει αντίδραση 16,23%. Ο 25άρης με εβδομαδιαία μεταβολή 7,04% αντέδρασε από το min βδομάδας 7,94% αλλά από το min μήνα και έτους 17,18%. Οι μετοχές του 25άρη με αντίδραση από το ελάχιστο έτους πάνω από 20% σε επτά συνεδριάσεις, αλφαβητικά είναι οι:

ΑΛΦΑ με +7,02% στη βδομάδα, από min εβδ. +6,46%, από το min έτους +30,34%, 

ETE με +13,24% στη βδομάδα, από min εβδ. +16,1% και από το min έτους +28,33%, 

ΕΥΡΩΒ με +11,32% στη βδομάδα, από min εβδ. +11,7% και από το min έτους +46%, 

ΕΧΑΕ με +9,5% στη βδομάδα, από min εβδ. +11,63% και από το min έτους +26,1%, 

ΙΝΛΟΤ με +6,2% στη βδομάδα, από min εβδ. +11,4% και από το min έτους +26,9%, 

ΟΠΑΠ με +9,4% στη βδομάδα, από min εβδ. +10,9% και από το min έτους +21,5%, 

ΠΕΙΡ με +22,64% στη βδομάδα, από min εβδ. +21,50% και από το min έτους +30%, 

ΤΙΤΚ με +8,9% στη βδομάδα, από min εβδ. +11,95% και από το min έτους +20,4%, 

Με επιδόσεις από το ελάχιστο έτους περίπου όσο οι δείκτες συναντάμε αλφαβητικά τις:

ΒΙΟ με +3,70% στη βδομάδα, από min εβδ. +8,45%, από το min έτους +18,9%, 

ΜΙΓ με +2,56% στη βδομάδα, από min εβδ. +4,35%, από το min έτους +17,65%, 

ΜΥΤΙΛ με +2,33% στη βδομάδα, από min εβδ. +4,6%, από το min έτους +16,1%, 

ΤΕΝΕΡΓ με +2,82% στη βδομάδα, από min εβδ. +3,7%, από το min έτους +16,4%, 

ΦΦΓΚΡΠ με +0,45% στη βδομάδα, από min εβδ. +4,23%, από το min έτους +18,0%, 

Οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ είναι τα blue chip με απόσταση από τα ελάχιστα έτους της 15/10 μικρότερη του +17,2% του 25άρη αλλά όχι κάτω από +10%.

Στην τελευταία ομάδα βρίσκονται οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με αντίδραση από τα χαμηλά του 2014 αλλά και των τελευταίων 12 μηνών κάτω από 10% και αλφαβητικά είναι:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ με -2,8% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,8%, από το min έτους +8,6%, 

ΔΕΗ με +0,78% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,3%, από το min έτους +9,8%, 

ΕΕΕ με +4,8% στη βδομάδα, από min εβδ. +4,63%, από το min έτους +7,7%, 

ΕΥΔΑΠ με -4,4% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,0%, από το min έτους +4,6%, 

ΜΕΤΚ με -2,9% στη βδομάδα, από min εβδ. +1,2%, από το min έτους +6,8%, 

ΜΟΗ με -3,7% στη βδομάδα, από min εβδ. +0,2%, από το min έτους +7,2%, 

ΟΛΠ με -1,45% στη βδομάδα, από min εβδ. +2,6%, από το min έτους +7,0%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, λαμβάνοντας δύναμη από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ώθησαν το φρόνημα των επενδυτών προς αισιόδοξη κατεύθυνση και τα ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα που ανέδειξαν οι έλεγχοι στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ από την ΕΚΤ, που βοήθησαν να αναβιώσει η διάθεση ανάληψης κινδύνου από την πλευρά των επενδυτών.

Τα παράγωγα δείχνουν ότι αναμένεται η Ευρώπη να διατηρήσει την ανοδική δυναμική με τους FTSE του Λονδίνου και DAX της Γερμανίας να ανοίγουν με κέρδη ως 0,3% και ο CAC της Γαλλίας 0,5% υψηλότερα.

Η αντίδραση του ευρώ ήταν υποτονική στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, που κυκλοφόρησε την Κυριακή.

Από 130 κορυφαίους δανειστές της ευρωζώνης, 25 απέτυχαν στον έλεγχο για την υγεία τους, στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά οι περισσότεροι έχουν διορθώσει τα οικονομικά τους, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν μια ζοφερή υπενθύμιση ότι πολύ δουλειά ακόμα χρειάζεται να γίνει, γιατί η μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης έχει πληγεί από τις αποκαλύψεις περί μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ύπαρξη κρυφών ζημιών που θα κάμψουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

Το ευρώ ήταν πάνω 0,3% αγοράζοντας 1,2703 δολάρια πολύ λίγο μακριά από ένα χαμηλό δύο εβδομάδων των 1,2614 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα στο απόηχο των ανησυχιών για την δοκιμασία των τραπεζών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφανίζει άνοδο 0,2% Ο Nikkei του Τόκιο κέρδισε 0,7%, τάση που υποστηρίζεται από ένα πιο αδύναμο γιεν.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έντονη η ανοδική αντίδραση της Χρηματιστηριακής Αγοράς την περασμένη εβδομάδα, μετά τις έξι πτωτικές, επανέφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στα επίπεδα των 1000 μονάδων. Πρωταγωνίστριες στην ανοδική αντίδραση οι Τράπεζες επαναφέροντας τον κλαδικό δείκτη στις 140 μονάδες που επιβεβαίωση της διάσπασης αυτής της περιοχής, θα μπορούσε να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη στις 155 μονάδες. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις την Κυριακή το μεσημέρι της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα των "stress tests" αλλά και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν από τις Τράπεζες πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες έντονης φημολογίας που ξεκίνησε από κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις ευρώ για να καταλήξουμε στις τελευταίες μέρες σε φήμες για ποσό κάτω του 1 δισ. Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα αλλά και τις αποφάσεις των Τραπεζών, για τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις. Η αυξημένη μεταβλητότητα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις Τράπεζες είναι αναμενόμενη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να διασπάσει καμία σημαντική αντίσταση ως τώρα. Ούτε τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 1010 μονάδες, ούτε να βρεθεί πάνω από τις 1050 μονάδες, σημαντικό βήμα για τερματισμό της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης. Η κατοχύρωση των παραπάνω επιπέδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Γενικό Δείκτη για να μπορεί να "δει" υψηλότερες τιμές (προς τις 1150 μονάδες).

Σε περίπτωση διολίσθησης της Αγοράς χαμηλότερα, η περιοχή των 930 μονάδων, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συναντήσουμε τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας.

Πέρα από τα αποτελέσματα των "stress tests", η προσοχή των επενδυτών, στις διεθνείς Αγορές, θα είναι στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed (Τρίτη και Τετάρτη) .

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec

Με επικρατέστερο σενάριο το θετικό, δηλαδή αυτό των χαμηλών κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, μετά τη διενέργεια των τελευταίων "stress tests", φάνηκε να πορεύεται η Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, "αγνοώντας" προς στιγμή την πολιτική αβεβαιότητα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να εξέλθει από το Μνημόνιο, έστω και με την πρόκριση μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης που υπαγορεύθηκε μετά τη σημαντική πίεση των Αγορών, προϋποθέτει τη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, κάτι το οποίο βεβαίως δεν θα μπορέσει να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών είναι σημαντικές.

Ουσιαστικά λοιπόν την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των 1000 μονάδων, καθώς πλην του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η στήριξη από ΕΚΤ και ΕΕ προς την Ελλάδα και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Στην Αγορά ομολόγων το spread υποχώρησε στις 624 μονάδες (απόδοση 10ετούς 7,12%) από τις 807,6 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 17/10 (απόδοση 10ετούς 9,02%). Επειδή όμως την εβδομάδα που διανύσαμε πραγματοποιήθηκε και η πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν φάνηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον διάθεση χαλάρωσης της λιτότητας εκ μέρους τη Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς των Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας και Μάλτας, με τις δύο πρώτες Χώρες να έχουν υποβάλλει στοιχεία εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας. Κατά συνέπεια με τις εξελίξεις να είναι ακόμα ρευστές στην ΕΕ, σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών, δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι το κλίμα βελτιώνεται υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα ευνοούσε και την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής και η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης στην Κύπρο, καίτοι οι όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επηρεάσει τις Αγορές, επί της ουσίας, σε εξωτερικό και εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση αυτή την εβδομάδα σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν η γνωστοποίηση των 'stress tests' και η εκ νέου υποβολή των προϋπολογισμών του 2015 από τα Κράτη-Μέλη.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Την Δευτέρα το πρωί κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος για την Ελληνική Αγορά που είχε ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και τις εκτιμήσεις γύρω από τα "τεστ αντοχής" που ανακοινώθηκαν  την Κυριακή το μεσημέρι. Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δις ευρώ, ο αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων, φαίνεται ότι ακύρωσαν τις αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ περιορίζοντας αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποδεσμευθεί από κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επόμενος σταθμός των Τραπεζικών ισολογισμών είναι η διαχείριση του "βουνού" των επισφαλειών και η αναχαίτιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ρυθμός έχει μεν κορεστεί μαθηματικά, χωρίς όμως να εμφανίζει ακόμα την απαραίτητη αποκλιμάκωση που θα έδινε το στίγμα του γυρίσματος.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Τράπεζες διαπραγματεύονται στο 70% με 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που δημοσίευσαν στο εξάμηνο.

Η ανάγνωση της –όπως όλα δείχνουν- υπέρβασης των "τεστ αντοχής" είναι θετική για τους εξής λόγους:

α) αφαιρεί ένα στοιχείο χρηματιστηριακού ρίσκου που δεν περιορίζεται μόνο στον Τραπεζικό κλάδο αφού κατά την διάρκεια των δύο πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου η Αγορά έδειξε αδυναμία

β) δίνει πολύ χρόνο στις Τράπεζες να επιλέξουν εκείνες τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσουν νέα κεφάλαια, εφόσον προσφύγουν στις Αγορές

γ) τέλος ανοίγει την συζήτηση για την χρήση των κεφαλαίων (11,3 δισ ευρώ) που έχει το ΤΧΣ και αφορούν τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά τα σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά έτους, έδειξε διάθεση συσσώρευσης στην ζώνη των 1000 μονάδων απορροφώντας κάποιους "κραδασμούς" που προήλθαν από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Μετά από μια γρήγορη κίνηση απόδοσης 16%, είναι μάλλον μετριοπαθής η διόρθωση που ακολούθησε ενώ και οι τζίροι έδειξαν σταδιακή υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στάση πάντως στο εν λόγω επίπεδο δεν είναι τυχαία, καθώς στις 990 μονάδες ολοκληρώνεται το 38,2% της διόρθωσης από την έναρξη της πτώσης και λόγω και της ταχύτητας της πτώσης η εξομάλυνση κάποιων κλίσεων να επέβαλε την αναμονή ακόμα και των βραχυπρόθεσμων παικτών της Αγοράς.

Μετά από ένα μήνα παραμονής στην "ζώνη απαισιοδοξίας" ο MACD γύρισε θετικός, ενώ οι άλλοι ταλαντωτές έφθασαν στο μέσον των αποκλίσεων τους ή αλλιώς στην ζώνη της ουδετερότητας. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.040 μονάδες επίπεδο όπου η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίζει σε θετική, καθώς εκεί κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Μετά την ανακοίνωση των "τεστ αντοχής" το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατίθεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας και στην έκθεση της τρόικας. Ωστόσο οι αβεβαιότητες που συνεπάγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αναμένεται να διατηρήσουν σε κάποιο βαθμό το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των θετικών νέων από τα "τεστ κοπώσεως".

Θα αναμέναμε την Αγορά να κινηθεί με περισσότερη μετριοπάθεια τις προσεχείς ημέρες, εξομαλύνοντας κάποιες στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε επίπεδο αποτιμήσεων, κινούμενη περισσότερο επιλεκτικά ενόψει και των αποτελεσμάτων εννιαμήνου που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Ανασκόπηση εβδομάδας και προοπτικές

Η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχε κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις στις αγορές τιτλοποιημένου χρέους, με τα spreads πρώτα σε διεύρυνση και στη συνέχεια σε σύσφιξη σε πολλές αγορές, και η έκδοση νέων αξιόγραφων εμφάνισε πτώση περνώντας κάτω από ό, τι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος για το τρέχον έτος. Οι αγορές ήταν πιο ήρεμες την Παρασκευή, παρά την είδηση ​​μιας υπόθεσης Έμπολα στη Νέα Υόρκη, αλλά τα κανάλια για έκδοση τιτλοποιημένων χρεών των ΗΠΑ εμφανίζουν χαμηλή ροή σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες. Η απόδοση του 10-yr. UST ήταν στο 2,27% την Παρασκευή, με πτώση 7BP σε εβδομαδιαία βάση. Ο S&P 500 ήταν κερδισμένος +4,1% στη βδομάδα, αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το Γενάρη του 2013.

Οι ανακοινώσεις Ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για τη διατήρηση του κινδύνου σε αποδεκτά όρια δεν ήταν εκπλήξεις, αλλά θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων της τιτλοποίησης, εφόσον δεν τροποποιηθεί.

Barclays: Ηνωμένες Πολιτείες: Όλα τα καλά πράγματα πρέπει να έχουν ένα τέλος

Πιστεύουμε ότι η Fed (στη συνάντηση που  θα έχει η FOMC αυτή τη βδομάδα) είναι πιθανό να σταματήσει τις αγορές ομολόγων της, διατηρώντας παράλληλα την έκφραση "αρκετό χρόνο" για την καθοδήγηση αναφορικά με το βασικό επιτόκιο και να διαπιστώνει ότι υπάρχει «σημαντική ανεπαρκής αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού.

Ευρωζώνη: Σε τροχιά για το QE στο πρώτο τρίμηνο του 2015

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει εταιρικά ομόλογα εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα. Αλλά πιστεύουμε ότι ένα QE με αγορές κρατικών ομολόγων παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσει τον ισολογισμό της η ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία των stress tests οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του εγχώριου κλάδου.H Αlpha Bank μάλιστα υπερέβη τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του δείκτη CET 1, ακόμη και με στατικό ισολογισμό ενώ παρουσιάζει πλεόνασμα κεφαλαίων τόσο στο δυσμενές όσο και στο βασικό σενάριο, μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ.

Με πλεόνασμα 340 εκ.ευρώ, έχοντας όπως και η Alpha Bank, αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, πέρασε τα stress tests η Τράπεζα Πειραιώς, με το συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου, χωρίς όμως να συνεκτιμηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος αυξάνει περαιτέρω τους δείκτες, στο 11,8% υπό το βασικό σενάριο και στο 7,7% υπό το δυσμενές, στον στατικό υπολογισμό.

Μικρό κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκ.ευρώ εμφανίζει η Εθνική με το στατικό ισολογισμό. Το έλλειμμα αυτό περιορίζεται σε 273 εκ.ευρώ με τον δυναμικό ισολογισμό, ποσό που η τράπεζα καλύπτει εύκολα με την πώληση ποσοστού στην Finansbank.

Στο ποσό των 1,76 δισ.ευρώ διαμορφώθηκε το αρχικό έλλειμμα της Eurobank με το στατικό ισολογισμό ενώ οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, το περιορίζουν μόλις σε 70,66 εκ.ευρώ. Οπως επισημαίνει η Tράπεζα της Ελλάδος, με βάση την ανακοίνωση της ΕΚΤ, και οι δύο αυτές τράπεζες δεν παρουσιάζουν στην ουσία κεφαλαιακές ανάγκες.

Νέα δεδομένα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015-16, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της «γραμμής προληπτικής στήριξης» δημιουργεί το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, καθώς απομένει σχεδόν ανέπαφο το αποθεματικό του ΤΧΣ ύψους 11,4 δισ. ευρώ και ανοίγει πλέον ζήτημα για εναλλακτικές χρήσεις του.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο ποσό θα αποτελέσει μια από τις βασικές παρεμβάσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει μετά το πέρας της αξιολόγησης της τρόικας.

Η Eurobank έλαβε γνώση των σηµερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ), σχετικά µε τα αποτελέσµατα της Συνολικής Αξιολόγησης (ΣΑ) και αναγνωρίζει την επιτυχή έκβαση αυτής της άσκησης επί τη βάσει του Δυναµικού Ισολογισµού, µε αποτέλεσµα να µην προκύπτει κεφαλαιακό έλλειµµα. Λαµβάνοντας υπόψη την επίδραση άλλων θετικών παραγόντων, ο δείκτης CET1 αυξάνεται στο πλαίσιο του Δυναµικού Δυσµενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%. 

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το "Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο" του stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα μετά τη δημοσιοποίηση των τεστ αντοχής που διεξήγαγε η ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Επιτυχώς πέρασε τη δοκιμασία των stress tests η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) 11,4% στο «βασικό» σενάριο και 6,7% στο «δυσμενές» σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8% και 5,5% αντίστοιχα.  

Σε σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει ότι «ο Στατικός Ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014, μετά την αποπληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο, οδηγεί σε δείκτη CET1 της τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο "βασικό" και στο "δυσμενές" σενάριο αντίστοιχα».

Alpha Bank A.E. επικυρώνει τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως. Σκοπός της εν λόγω ασκήσεως, την οποία διενήργησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ σε συνολικά 130 τραπεζικούς ομίλους 

Στα 550 εκ. ευρώ υπολογίζεται η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο. Μόνο στο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις υποχωρούν πάνω από 5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ, ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ξεπερνά το 10%. Αυτό επισήμανε σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Με τη νέα ονομαστική αξία, 0,69 ευρώ ανά μετοχή, θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. από τις 30 Οκτωβρίου 2014 οι μετοχές της εταιρείας Envitec. Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 27-6-2014 είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των  892.800,00 ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Μετά την ΑΜΚ της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 6.844.800,00 ευρώ, διαιρούμενο σε 9.920.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,69  ευρώ η καθεμία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ προκύπτει για 25 εκ των 130 τραπεζών που υποβλήθηκαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ. Τμήμα 37 δισ. ευρώ εξ' αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.

Σε B+ από Β αναβάθμισε η Standard & Poor's τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, εκτιμώντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3% το 2014, αντί 3,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λόγω της ισχυρής απόδοσης στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα υπηρεσιών. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2015 και επισημαίνει τη σθεναρή αφοσίωσή της στο πρόγραμμα προσαρμογής, τις αντοχές της οικονομίας και κυρίως του τομέα υπηρεσιών και την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Έπειτα από μια μικρή βελτίωση τον Αύγουστο η ανεργία στη Γαλλία για μια ακόμη φορά αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 0,6% με τους ανέργους να αυξάνονται κατά 19.200 τον Σεπτέμβριο φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ για τη χώρα των 3,43 εκατομμυρίων. «Ας είμαστε ειλικρινής αποτυγχάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν στην εφημερίδα Le Parisien.

Θετικά σχόλια από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ απέσπασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επειδή έκανε σαφές στους ηγέτες των χωρών - μελών της Ε.Ε., στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν ρόλο για να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.

Το συνδυασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ενίσχυσης της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μία επιστροφή στην ύφεση» ζητεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που διάβαζε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι επεσήμανε ότι ο τελευταίος υπογραμμίζει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα