Άλλη μία συνεδρίαση σταθεροποίησης και αναμονής έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να προχωρά στις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λαμβάνοντας αμυντικές θέσεις ενόψει, των κρίσιμων ανακοινώσεων της Κυριακής από τις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,13% στις 991,33 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 6,39%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1008,44 μονάδες και η χαμηλότερη στις 983,91. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 61,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 122,76 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 19,43 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση του επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής κ. Μ. Χατζηδάκη, την Δευτέρα το πρωί κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος για την ελληνική αγορά που είχε ως επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και τις εκτιμήσεις γύρω από τα τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας).
Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ ευρώ, ο αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και της πώλησης περιουσιακών των στοιχείων φαίνεται ότι ακύρωσαν τις αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ περιορίζοντας αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποδεσμευθεί από κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επόμενος σταθμός των τραπεζικών ισολογισμών είναι οι διαχείριση του «βουνού» των επισφαλειών και η αναχαίτιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ρυθμός έχει μεν κορεστεί μαθηματικά χωρίς να εμφανίζει ακόμα την απαραίτητη αποκλιμάκωση που θα έδινε το στίγμα του γυρίσματος. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο 70% με 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που δημοσίευσαν στο εξάμηνο.
Η ανάγνωση της –όπως όλα δείχνουν- υπέρβασης των τεστ αντοχής είναι θετική για τους εξής λόγους: α) αφαιρεί ένα στοιχείο χρηματιστηριακού ρίσκου που δεν περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο αφού κατά την διάρκεια των δύο πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου η αγορά έδειξε αδυναμία β) δίνει πολύ χρόνο στις τράπεζες να επιλέξουν εκείνες τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσουν νέα κεφάλαια εφόσον προσφύγουν στις αγορές γ) τέλος ανοίγει την συζήτηση για την χρήση των κεφαλαίων (11,3 δις ευρώ) που έχει το ΤΧΣ και αφορούν τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά τα σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά έτους έδειξε διάθεση συσσώρευσης στην ζώνη των 1000 μονάδων απορροφώντας κάποιους κραδασμούς που προήλθαν από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.
Μετά από μια γρήγορη κίνηση απόδοσης 16% είναι μάλλον μετριοπαθής η διόρθωση που ακολούθησε ενώ και οι τζίροι έδειξαν σταδιακή υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η στάση πάντως στο εν λόγω επίπεδο δεν είναι τυχαία καθώς στις 990 μονάδες ολοκληρώνεται το 38,2% της διόρθωσης από την έναρξη της πτώσης και λόγω και της ταχύτητας της πτώσης η εξομάλυνση κάποιων κλίσεων να επέβαλε την αναμονή ακόμα και των βραχυπρόθεσμων παικτών της αγοράς.
Μετά από ένα μήνα παραμονής στην ζώνη απαισιοδοξίας ο MACD γύρισε θετικός ενώ οι άλλοι ταλαντωτές έφθασαν στο μέσον των αποκλίσεων τους ή αλλιώς στην ζώνη της ουδετερότητας. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.040 μονάδες επίπεδο όπου η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίζει σε θετική καθώς εκεί κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.
Πρωταγωνιστής σήμερα ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη του να ενισχύεται κατά 2,94% και να κλείνει πάνω από το καθοριστικό επίπεδο των 141 μονάδων.
Συγκεκριμένα έκλεισε στις 141,63 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να φτάνει τα 97,9 εκατ. ευρώ ήτοι το 69% του συνολικού τζίρου. Ο όγκος του ξεπέρασε τα 117 εκατ. τεμάχια ή το 83,5% του συνολικού της αγοράς. Την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε η μετοχή της Eurobank, με την μετοχή στον +45% από το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό της και την Πειραιώς να ακολουθεί ομοίως στο +30%.
Αναφορικά τώρα με τον γενικό δείκτη παρατηρήθηκε και σήμερα αδυναμία να υπερκεράσει τις 1.000 μονάδες αν και ενδοσυνεδριακά «ακούμπησε» 1.008 μονάδες. Σημαντικά πακέτα είχαμε και σήμερα με την Alpha Bank να απορροφά σχεδόν το 50% εξ΄αυτών, ενώ προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν στον ΟΠΑΠ και στο Warrant της Πειραιώς.
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 324,67 μονάδες με τον τζίρο του τα 129,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 91% του συνολικού. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 330 μονάδες επίπεδα που του έδιναν κέρδη 2% ωστόσο δεν κατάφερε να τα διατηρήσει. Στο ισοζύγιο των προσήμων μόλις οκτώ τίτλοι θετικοί, με εκείνους των Eurobank, Πειραιώς και Ιντραλότ να ξεχωρίζουν με κέρδη 5,36%, 4% και 3,79% αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι 17 με αρνητικό πρόσημο με τη ΔΕΗ να κλείνει (- 4,41%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-4%), Ελλάκτωρ (-3,69%), ΤΕΝΕΡΓ (-3,41%), Μυτιληναίος (-3,38%), ΟΠΑΠ (-3,20%).
Ο δείκτης μεσαίος κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 886,32 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,30% με την αξία των συναλλαγών του να καθηλώνεται στο 1 εκατ. ευρώ. Επτά θετικές μετοχές του, τρεις σταθερές και δέκα πτωτικές, μεταξύ των οποίων οι Ικτίνος στο – 3,31% και η Frigoglass στο -3%.