Η ανακοίνωση της Eurobank για τα stress tests

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 18:46
UPD:19:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η Eurobank έλαβε γνώση των σηµερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ), σχετικά µε τα αποτελέσµατα της Συνολικής Αξιολόγησης (ΣΑ) και αναγνωρίζει την επιτυχή έκβαση αυτής της άσκησης επί τη βάσει του Δυναµικού Ισολογισµού, µε αποτέλεσµα να µην προκύπτει κεφαλαιακό έλλειµµα. Λαµβάνοντας υπόψη την επίδραση άλλων θετικών παραγόντων, ο δείκτης CET1 αυξάνεται στο πλαίσιο του Δυναµικού Δυσµενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%. 
 
Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests η Eurobank. 
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της τράπεζας: 
 
Ιστορικό
Η Eurobank, ως µία από τις 130 συστηµικά σηµαντικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε αντικείµενο της ΣΑ που πραγµατοποιήθηκε από την ΕΚΤ [σε συνεργασία µε τις αρµόδιες Εθνικές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EΤΑ)]. Η ΣΑ πραγµατοποιήθηκε πριν τη µεταβίβαση της πλήρους αρµοδιότητας για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυµάτων από τις Εθνικές
Εποπτικές Αρχές στην ΕΚΤ το Νοέµβριο του 2014 στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισµού (ΕΕΜ). 
 
Η ΣΑ αξιολογεί την ανθεκτικότητα της κάθε τράπεζας, χρησιµοποιώντας µια κοινή µεθοδολογία και εφαρµόζοντάς την µε συνέπεια σε όλες τις συµµετέχουσες τράπεζες. Τα αποτελέσµατα προέκυψαν λαµβάνοντας υπ’ όψιν τη συνδυαστική επίδραση των ακόλουθων δύο κύριων πυλώνων: 
 
• Του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (AQR) – για να ενισχύσει τη διαφάνεια των τραπεζικών ισολογισµών, αξιολογώντας την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, περιλαµβανοµένης της επάρκειας των περιουσιακών στοιχείων, της αποτίµησης των εξασφαλίσεων και των σχετικών προβλέψεων, 
• Της Άσκησης Προσοµοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (ST) – η οποία πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε την ΕΤΑ για να εξετάσει την ανθεκτικότητα των ισολογισµών των τραπεζών σε δύο σενάρια προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων: το Βασικό και το Δυσµενές. 
 
Η κεφαλαιακή επάρκεια αξιολογήθηκε σε βάθος µίας τριετούς περιόδου (2014-2016) µε το όριο του κεφαλαιακού δείκτη CET1 να έχει οριστεί στο 8% και στο 5,5%, στο Βασικό και το Δυσµενές σενάριο αντίστοιχα. Επιπλέον, η ΣΑ διεξήχθη και υπό αµφότερα τα σενάρια του «Στατικού και ∆υναµικού Ισολογισµού». Σύµφωνα µε το σενάριο του Στατικού Ισολογισµού, ο ισολογισµός της 31ης ∆εκεµβρίου 2013 χρησιµοποιήθηκε ως σηµείο αναφοράς, µη λαµβάνοντας κατά συνέπεια υπ’ όψιν οποιαδήποτε άλλη µεταγενέστερη ενέργεια κεφαλαιακής ενίσχυσης ή/και
πραγµατοποιηθεισών αυξήσεων µετοχικού κεφαλαίου καθώς και διαρθρωτικών βελτιώσεων των λειτουργικών αποτελεσµάτων. Σύµφωνα µε το σενάριο του Δυναµικού Ισολογισµού, έχει ενσωµατωθεί η επίδραση των µέτρων που έχουν ανακοινωθεί και αναληφθεί στα Σχέδια Αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2016. Τα δύο αυτά σενάρια, εξετάστηκαν στην άσκηση προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων τόσο υπό το Βασικό, όσο και υπό το Δυσµενές σενάριο. 
 
Η Eurobank πιστεύει ότι η ΣΑ συνιστά µια µοναδική άσκηση, µε δεδοµένη την ευρεία, αυστηρή και λεπτοµερή αξιολόγηση 130 πιστωτικών ιδρυµάτων, και αποτελεί βασικό ορόσηµο για την εναρµόνιση και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος. Αυτή η άσκηση θα συµβάλει επίσης στη βελτίωση της χρηµατοοικονοµικής σταθερότητας του τραπεζικού συστήµατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύσει την εµπιστοσύνη ως προς την επάρκεια όλων των πιστωτικών ιδρυµάτων που εξετάστηκαν. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Eurobank, βάσει του AQR, έγινε αξιολόγηση του 84% της συνολικής έκθεσης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας. Ειδικά όσον αφορά το επιχειρηµατικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα, πραγµατοποιήθηκαν αξιολογήσεις πιστοδοτήσεων αξίας €9,9 δισ. ευρώ και των αντίστοιχων εξασφαλίσεων, που αντιπροσωπεύουν το 64% του σχετικού χαρτοφυλακίου. 
 
Αποτελέσµατα ΣΑ για τη Eurobank 
 
Ο κατωτέρω πίνακας συνοψίζει τα αποτελέσµατα για τη Eurobank, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τον Έλεγχο της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (AQR) και την Άσκηση Προσοµοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (ST) στο Στατικό και Δυναµικό Βασικό και Δυσµενές Σενάριο, εξαιρουµένης της επίπτωσης του νέου νοµοθετικού πλαισίου για τις αναβαλλόµενες φορολογικές απαιτήσεις.
 
Αποτελέσµατα AQR

 

€ (εκατ.)

Δείκτης (%)

CET1 2013

4.049

10,6

Επίπτωση AQR

(1.070)

(2,8)

Προσαρµοσµένος CET1 για την επίδραση AQR

2.979

7,8

Προσαρµοσµένος CET1 για την επίπτωση AQR µετά την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους €2,9 δισ.

5.843

15.3

 
Αποτελέσµατα ΣΑ

 

 

Στατικό

Δυναµικό

 

Βασικό Σενάριο

Δυσµενές Σενάριο

Βασικό Σενάριο

Δυσµενές Σενάριο

Προσαρµοσµένος CET1 (%) βάσει AQR + ST (%)

2,0

(6,4)

15,1

5,5

Πλεόνασµα/(Έλλειµµα) € (εκατ.)

(2.282)

(4.628)

2.403

(18)

Πλεόνασµα/(Έλλειµµα), περιλαµβανοµένης της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου €2,9δισ., € (εκατ.)

582

(1.764)

2.403

(18)

 
Αξιολόγηση των αποτελεσµάτων της ΣΑ από την Eurobank 
 
Λαµβάνοντας υπ’ όψιν το ποσό των €2,9 δισ. που αντλήθηκε από την αύξηση τουµετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, τα αποτελέσµατα υποδεικνύουν ότι η Eurobank καλύπτει τα κεφαλαιακά όρια που ορίστηκαν για το σκοπό του AQR, οδηγώντας σε κεφαλαικό δείκτη CET1 15,3%, µετά την προσαρµογή για την επίπτωση του AQR, σε σύγκριση µε το όριο αναφοράς του 8%. 
 
Επιπλέον, σηµειώνουµε ότι το έλλειµµα που εµφανίζεται επί τη βάσει του Στατικού ∆υσµενούς σεναρίου σχετίζεται µε τη χρήση του 2013 ως σηµείου αναφοράς, ο οποίος ήταν ένας χρόνος στον οποίο οι λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank επηρεάστηκαν αρνητικά εξαιτίας συστηµικών λόγων και ιδιαιτέρων για την Τράπεζα συνθηκών. 
 
Η ΕΚΤ θα χρησιµοποιήσει το ∆υναµικό Σενάριο για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας και έχει δηλώσει ότι η Eurobank «στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση». Ως εκ τούτου, είµαστε στην ευχάριστη θέση να σηµειώσουµε ότι η Eurobank ανταποκρίνεται στα κεφαλαιακά όρια της ΣΑ τόσο στο Βασικό, όσο και στο ∆υσµενές σενάριο, χωρίς να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειµµα. 
 
Περαιτέρω, οι κατωτέρω παράγοντες δηµιουργούν ένα πλεόνασµα κεφαλαίων ύψους €1,4 δισ., αυξάνοντας τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο πλαίσιο του ∆υναµικού Δυσµενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%: 
 
1) Η θετική επίπτωση €315 εκατ. που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ των πραγµατικών προ-προβλέψεων εσόδων για το 9µηνο του 2014 σε σχέση µε εκείνα που χρησιµοποιήθηκαν ως παραδοχή στο ∆υναµικό ∆υσµενές σενάριο, οδηγούν σε µια αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη CET1
κατά 90 µονάδες βάσης, 
 
2) Επιπροσθέτως, η εποπτική αντιµετώπιση των αναβαλλόµενων φορολογικών
απαιτήσεων σύµφωνα µε την πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση (υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της ένταξης στις προβλέψεις του νέου νοµοθετικού πλαισίου από την επικείµενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 7 Νοεµβρίου 2014), έχει θετικό αντίκτυπο στο Δυναµικό Δυσµενές Σενάριο κατά €1,1 δισ. ή 318 µονάδες βάσης. 
 
Επιπροσθέτως, έχουµε υποβάλει προς έγκριση την εφαρµογή της µεθόδου των εσωτερικών συστηµάτων διαβάθµισης (IRB) για τον πιστωτικό κίνδυνο του στεγαστικού χαρτοφυλακίου του Νέου Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου (ύψους €4,9 δισ. ευρώ), από το οποίο αναµένεται κεφαλαιακή ωφέλεια περίπου 30 µονάδων βάσης. 
 
Η Eurobank θα ανακοινώσει τα οικονοµικά αποτελέσµατα του τρίτου τριµήνου 2014, την Παρασκευή 7 Νοεµβρίου του 2014


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα