Market Beat: Με τη διεθνή τάση, αρωγό το ΧΑ μπορεί να ακολουθήσει την στατιστική του προϊστορία

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 09:47
UPD:10:01
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όταν οι αγορές προέρχονται από μια ταραχώδη εβδομάδα τότε είναι δύσκολο η νευρικότητα να μην τις συνοδεύει στην αρχή της επόμενης. Αυτά ισχύουν για το ΧΑ αλλά και το σύνολο των χρηματιστηρίων του πλανήτη και δεν είναι απίθανο, πριν οι δείκτες αποκτήσουν σταθερή ανοδική ορμή, να δοκιμαστούν τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον σε αρκετά από τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Επίσης, αυτή η εβδομάδα αποκτά εκ των πραγμάτων σε διεθνές επίπεδο μια νευρική δυναμική, αφού είναι γεμάτη με ανακοινώσεις επί της κερδοφορίας εταιριών της Ευρώπης και των ΗΠΑ που γνωρίζουν οι περισσότεροι επενδυτές στον πλανήτη, λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους και της παγκόσμιας δραστηριότητάς τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ΧΑ αν και αρκετοί δεν περιμένουν ανάλογη της Παρασκευής συνέχεια, εκτιμούμε πως θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, όσο αυτή την τάση ευνοούν οι συνθήκες που εγκαθίστανται διεθνώς για τις μετοχικές αξίες. Ήταν μεγάλη και παγκόσμια η στροφή των επενδυτών μετά από μια μοναδικής νευρικότητας εβδομάδα και σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται όλα ανοδικά.

Αξίζει μια ματιά στο «πρόγραμμα» της εβδομάδας για τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς κάποιες εταιρίες έχουν τέτοια εμβέλεια που αποτελούν δείκτες για την εξέλιξη του κλάδου τους παγκοσμίως. Πιθανά λοιπόν να δικαιολογηθούν οι κατευθύνσεις των βασικών δεικτών διεθνώς και εδώ από την επίδραση στο φρόνημα των επενδυτών από τα αποτελέσματα των γιγαντιαίων επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα: Κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοινώνουν : Η Apple, η SAP, η IBM, Texas Instruments, Chipotle, VF Corp, Hasbro, Gannett, Peabody Energy, Halliburton, Celanese, Hexcel

Την Τρίτη: Κέρδη για: Coca-Cola, McDonald 's, Travelers, Verizon, Discover Financial, Lockheed Martin, VMWare, Harley-Davidson, Intuitive Surgical, Illinois Tool Works, Kimberly-Clark, Six Flags, iRobot, Cree, Omnicom

Επίσης θα ανακοινωθούν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Σεπτέμβριο

Την Τετάρτη: Κέρδη για: AT & T, Boeing, Northrup Grumman, EMC, General Dynamics, Norfolk Southern, Abbott Labs, GlaxoSmithKline, Xerox, η US Bancorp, Cheesecake Factory, LaQuinta, Varian Medical, Federal-Mogul, Angie’s List, η Ryder System, WR Grace, Stanley Black και Decker, Northern Trust, Dow Chemical, ABB, Yelp

Την ίδια μέρα αναμένεται η μεταβολή των τιμών καταναλωτή CPI

Την Πέμπτη: Κέρδη για: Microsoft, Amazon.com, Caterpillar, Celgene, Comcast, η Daimler, η Eli Lilly, η General Motors, ΜΜΜ, Occidental Petroleum, Juniper Networks, Pandora, Altera, Southwestern Energy, Raytheon, Alaska Air, Dunkin Brands, Sonus, Imax, JetBlue , Under Armour, Southwest Air, Credit Suisse, United Continental, Union Pacific, KKR, Alexion Pharma, Dr. Pepper Snapple

Επίσης ανακοινώνεται ο αριθμός των εβδομαδιαίων αξιώσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ πρωί - πρωί  ακολουθούν στις 9:00 π.μ FHFA τιμές κατοικιών και στις 10:00 π.μ οι Πρόδρομοι δείκτες.

Παρασκευή: Κέρδη για : Bristol-Myers Squibb, Colgate-Palmolive, η Ford, η UPS, η Procter and Gamble, Nasdaq, Delphi Automotive, State Street, Ericsson, Shire

Επίσης οι πωλήσεις νέων κατοικιών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος 

Οι μετοχές αντέδρασαν οι ανησυχίες μένουν

Οι αναλυτές μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα χωρίστηκαν στα γνωστά στρατόπεδα των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων και αυτό που διαφέρει είναι ότι αμφότεροι έχουν δυνατά επιχειρήματα, με βάση την εξέλιξη των αριθμών. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι ορίστηκε μέσα στη βδομάδα ο πυθμένας της διόρθωσης των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης και με δεδομένη της επίδρασή τους στις υπόλοιπες αγορές, περιμένουν ανάκαμψη των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαισιόδοξοι ειδοποιούν πως τώρα αρχίζει να πληρώνει η παγκόσμια κεφαλαιαγορά την μακρά περίοδο κατά την οποία οι Κεντρικές Τράπεζες, ασκώντας πρωτοφανείς πολιτικές, έκαναν «ό,τι θεωρούσαν απαραίτητο» για να στηρίξουν την τραυματισμένη ανάπτυξη. 

Προαπαιτούμενα για σταθερή άνοδο

Μερικοί από τους αισιόδοξους είχαν την πρόληψη να εμφανίσουν, πριν το rebound των τελευταίων ημερών, τα ζητήματα που έκαναν «ύπουλες» τις συναλλαγές του μήνα. Όσα και αν κάποια από αυτά καλύφθηκαν τις μέρες που πέρασαν, κατ’ αυτούς, είναι μηνύματα για την αναστροφή της τάσης.

Το πρώτο ήταν η επιχείρηση συγκράτησης του ιού Έμπολα, καθώς εγκαταστάθηκε ο φόβος πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τη νόσο των νυχτερίδων, γνωστή ως SARS. Είχε προκαλέσει περικοπές στα ταξίδια, αφού θεωρήθηκε μια αερομεταφερόμενη πανδημία. Σε αυτό το ζήτημα δεν έγιναν μεγάλα βήματα και όλα σχετίζονται με το εμβόλιο που θα παραχθεί αργά ή γρήγορα. Το δεύτερο ήταν πως οι πιέσεις είχαν αρχίσει να αφορούν κάθε είδους μετοχές, όχι μόνο της βιομηχανίας και τις συνδεδεμένες με το πετρέλαιο. Αν ακουμπούσαν ακόμα και τις δημοφιλέστερες της εποχής, τότε θα θεωρούσαν πως προσεγγίστηκε ο πυθμένας. Καθώς το κλάδεμα της κεφαλαιοποίησης και των πιο γοητευτικών τίτλων, είναι βασική προϋπόθεση για να οριστούν τα τοπικά ελάχιστα μιας αγοράς μετοχών. Αυτό έγινε μέσα στη βδομάδα. Επίσης θεωρείται απαραίτητο από τους αισιόδοξους να βρει τον βηματισμό του το πετρέλαιο και την ισορροπία του ο τομέας της τεχνολογίας. Ήταν μεγάλη αρνητική έκπληξη η πληροφορία πως οι εταιρίες ημιαγωγών δεν πήγαν καλά το Σεπτέμβριο, γιατί μειώθηκαν οι ανάγκες τροφοδοσίας με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα. Ήταν κατά πολλούς βάναυση έκπληξη οι πιέσεις σε εταιρίες σχετικές με τα social media. Ο πυθμένας ορίζεται όταν αυτές οι μετοχές ανακάμψουν.

Επίσης συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ανοδικής δυναμικής το να πάρουν τέλος οι κυρώσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και εκείνες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Με παράλληλη απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ, να δημιουργηθεί επιπλέον έλλειμμα αρκεί να πάρει μπροστά η οικονομία της ευρωζώνης. Διαφορετικά το δολάριο θα διατηρεί την ισχύ του και τα κέρδη των εταιριών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα είναι αδύναμα. Για μια πλήρη αναστροφή τα εταιρικά κέρδη δεν θα χρειαστεί απλά να είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις αλλά να τις ξεπερνούν σε αυξήσεις.

Στο τεχνικό επίπεδο πάλι, υπάρχουν οι γνωστές προϋποθέσεις. Καθώς η καθοδική παραβίαση των στηρίξεων, ειδικά στον δείκτη Russell 2000, έχει αφήσει όλα τα αρνητικά ενδεχόμενα ανοικτά. Στα αναγκαία για την αλλαγή τάσης σε παγκόσμια κλίμακα εντάσσονται και κινήσεις από την πλευρά του Πεκίνου, με ένα επιθετικό πρόγραμμα στήριξης για αγορές πρώτων υλών. Κάτι τέτοιο κατά την εκτίμησή μας δεν είναι προ των πυλών, αλλά το επενδυτικό κοινό θα ενθουσιαστεί από ένα ράλι στα εμπορεύματα. Επειδή από την ως τώρα εικόνα των αγορών τους, συμπεραίνουν πως πιθανά πλησιάζει μια παγκόσμιας κλίμακας ύφεση. Αν όλα αυτά γίνουν προς την κατεύθυνση που αναφέραμε τότε θα έχει τη δύναμη η παγκόσμια κεφαλαιαγορά να περάσει σε μια φάση διατηρήσιμης ανόδου.     

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 έχασε -1%, στο 2014 αποδίδει +2,1%, ο Dow έπεσε -1% στο 2014 χάνει -1,2%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +1,3% και επίδοση -1,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε 2,8% με επίδοση έτους -7,0%. Ο δε Nasdaq100 υποχώρησε -1,4%, με άνοδο το 2014+6,2%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 15 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -1% και στο τρέχον έτος χάνει -5,4%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν 9 μονάδες βάσης στο 2,19% και στο 2014 είναι κάτω 84 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν κατά 4bps στο 2,97%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 147bps στο 8,07% (με πτώση στο 2014 35bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 35bps, στο 3,30% (κάτω 283bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 17 μονάδες και κατέληξαν στο 2,50%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας σκαρφάλωσαν 10 μονάδες βάσης στο 2,17%, ενώ των γερμανικών bund υποχώρησαν 3 μονάδες βάσης στο 0,86% (το 2014 έπεσαν 107bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά αυξήθηκαν κατά 5, φθάνοντας στο 1,30% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 44bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 3 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,19% και έχουν πέσει 83bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -5% με ετήσια επίδοσή -10,8%. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,7%, με απόδοση -7,4% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας γλύστρισε κατά -1,9% και φέτος κερδίζει +0,4%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -2,6% ενώ για το 2014 εμφάνισε πτώση -1,4%. Ο ΓΔ του ΧΑ έχασε -7,27% και φέτος αποδίδει –19,9%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μια πολύ νευρική εβδομάδα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,8%, με άνοδο το τρέχον έτος 8,2%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -0,4%, το 2014 αποδίδει +1,3%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -2,1%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία συρρικνώθηκε -0,7%, κερδίζοντας +23,3%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη έπεσε -1,4% και το 2014 κερδίζει +10,6%.

ΧΑ

Άλλη μια καθοδική εβδομάδα συμπληρώθηκε μαζί με την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου στην αλυσίδα των πτωτικών που έχει αρχίσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα όπως στις δυο προηγούμενες στο ΧΑ σημειώθηκαν τέσσερα πτωτικά κλεισίματα και ένα ανοδικό. Μόνο που το ανοδικό ήρθε στο τέλος της και μετά από ένα τριήμερο μεγάλων πιέσεων που κατέληξαν στην εγγραφή νεότερων χαμηλών για τους βασικούς δείκτες στην τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως η εγγραφή των ελάχιστων τιμών έγινε την Τετάρτη 15/10 μια μέρα που οι απώλειες των ΓΔ και 25άρη έφθασαν ενδοσυνεδριακά ως το -10% και η άνοδος των αποδόσεων των νέων δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε τις 110 μονάδες βάσης.

Ήταν η μέρα που οι διεθνείς αγορές ταρακουνήθηκαν γιατί οι επενδυτές θεώρησαν πως αναζωπυρώθηκε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Αυτή η εξέλιξη ήρθε μια εποχή που οι μεγάλες αγορές του πλανήτη καταδυναστεύτηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότατα  παραπαίουσα παγκόσμια ανάπτυξη και αφού είχαν υποχωρήσει γερά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι θεσμικοί παγκοσμίως έδειξαν να διστάζουν να αγοράσουν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ήτοι μετοχές σε όλες τις αγορές.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το διαρκές πτωτικό κλίμα ανατράπηκε και με τους βασικούς δείκτες να εμφανίζουν κέρδη πάνω από 7% η αγορά κατέληξε να εμφανίσει πτώση -7,27% για το ΓΔ, -7,20% για τον 25άρη και -4,70% για τον FTSEM. Όταν όμως παρατηρήσουμε το αποτύπωμα της εβδομάδας στα στατιστικά των blue chip  θα διαπιστώσουμε πως ο Οκτώβριος  είναι πολύ σκληρός μήνας για το σύνολο και σε αρκετές περιπτώσεις οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από την πτώση του ΓΔ -12,22% και του 25άρη -11,99%. Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της αντίδρασης από το ελάχιστο εβδομάδας που είναι και ελάχιστο τρέχοντος έτος για τα 23 από τα 25 blue chip.

Ξεχωρίζουν αλφαβητικά  για την «αμυντική» συμπεριφορά στις έντονες πιέσεις οι:

ΑΛΦΑ με πτώση -4,20% στην εβδομάδα και -7,17% για τον Οκτώβριο αλλά από το ελάχιστο εβδομάδας αντέδρασε κατά 21,8%,

ΕΕΕ -4,49%, για τον μήνα -6,2% από το ελάχιστο +2,7%,

ΕΛΠΕ -6,6%, για τον μήνα -13,1% αντίδραση 10,3%,

ΕΤΕ -6,85% για τον μήνα -12,1% από το ελάχιστο +13,33%,

ΕΥΠΡΟ +0,23%, για τον μήνα -3,9% από το ελάχιστο +9,49%,

ΕΧΑΕ +1,60%, για τον μήνα -5,8% από το ελάχιστο +15,15%,

ΦΦΓΚΡΠ -0,04% για τον μήνα -10,05% από το ελάχιστο +17,5%,

ΜΟΗ -1,37%, για τον μήνα -6,38% από το ελάχιστο +11,4%,

ΜΥΤΙΛ -5,42% για τον μήνα -9,56% από το ελάχιστο +13,4%,

ΟΛΠ 0,00%, για τον μήνα +2,56% από το ελάχιστο +8,6%,

ΟΤΕ -1,19%, για τον μήνα -3,85% από το ελάχιστο +17,2%.

Στατιστική εικόνα κοντά σε εκείνη των βασικών δεικτών εμφάνισαν οι :

ΤΙΤΚ -8,67%, για τον μήνα -10,1% από το ελάχιστο +10,56%,

ΕΥΡΟΒ -8,62%, για τον μήνα -15,1% από το ελάχιστο +31,2%,

ΜΕΤΚ -8,7%, για τον μήνα -12% από το ελάχιστο +9,95%.

Οι μετοχές που εμφάνισαν τη χειρότερη εικόνα από το μέσο όρο ήταν :

ΒΙΟ -11,9%, για τον μήνα -13,7% από το ελάχιστο +14,67%,

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -22,33% για τον μήνα -22,8% από το ελάχιστο +11,8%,

ΔΕΗ -17,83%, για τον μήνα -31,4% από το ελάχιστο +8,95%,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -16,6%, για τον μήνα -16,1% από το ελάχιστο +8,9%,

ΕΥΔΑΠ -16,05% για τον μήνα -15,6% από το ελάχιστο +8,8%,

ΙΝΛΟΤ -11%, για τον μήνα -19,4% από το ελάχιστο +19,44%,

ΜΙΓ -10,7%, για τον μήνα -23,5% από το ελάχιστο +14,7%,

ΜΠΕΛΑ -10,1%, για τον μήνα -11,1% από το ελάχιστο +11,95%,

ΟΠΑΠ -11,85%, για τον μήνα -14,5% από το ελάχιστο +11%,

ΠΕΙΡ -11,7%, για τον μήνα -20,9% από το ελάχιστο +6%,

ΤΕΝΕΡΓ -15,1%, για τον μήνα -21% από το ελάχιστο +13,2%.

Τεχνική ανάλυση 

Μπορεί οι επενδυτές να έδωσαν στον δείκτη προπορεία έναντι του ΣΜΕ που από σήμερα θα είναι η κυρίαρχη σειρά με 39.654 ανοικτά συμβόλαια, αλλά η στήλη εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η άνοδος γιατί αυτό επιτάσσει η στατιστική  προϊστορία.

Παρακολουθώντας τις ακίδες που «έφτιαξε» η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών κατά την πτώση από την κορυφή, τότε διαπιστώνουμε ότι μετά από κάθε εκτόνωση της διάθεσης για ξεπούλημα θέσεων (βλέπε εγγραφή τοπικού ελάχιστου) η αντίδραση που ακολουθεί είναι ανάλογη της καθόδου που προηγήθηκε.

Ιστορικά λοιπόν και όχι τόσο για λόγους τζόγου η πρώτη ακίδα, το πρώτο ελάχιστο από την κορύφωση στις 18/3  σημειώθηκε στις 15 Απριλίου. Ο 25άρης έκλεισε στις 382,8 μονάδες ερχόμενος από τις 442,4 με την κατώτερη τιμή να εγγράφεται την επόμενη, όταν και ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση με τρεις στη σειρά ανοδικές μέρες. Ήταν η ηπιότερη απάντηση, από όσες δοθήκαν στη συνέχεια, σε μια σχετικά μικρών διαστάσεων πτώση.

Η επόμενη τοπική ακίδα ορίστηκε στις 19 Μαΐου και προέκυψε μετά από κάθοδο που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και έφερε τον 25άρη από τις 407 μονάδες στις 343 με έξη γερά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά. Κατόπιν ακολούθησε μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδος με 12 στις 14 συνεδριάσεις ανοδικές με αποτέλεσμα να φθάσει ο 25άρης στις 431 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 10 Ιουνίου και να κλείσει στις 428,5.

Η επόμενη εγγραφή τοπικού ελάχιστου έγινε στις 8 Αυγούστου σαν κατάληξη δέκα συνεδριάσεων που μια μόνο ήταν ανοδική και εννέα πτωτικές που έδωσαν στον 25άρη τα νεότερα για τότε χαμηλά στις 336,3 μονάδες και κλείσιμο στις 337. Ακολούθησε σειρά ανοδικών συνεδριάσεων, δέκα στις ένδεκα επόμενες συνεδρίες, και προέκυψε ελαφρά διόρθωση που βοήθησε στην εγγραφή το τοπικού υψηλού της εποχής στις 8 Σεπτεμβρίου που ήταν ενδοσυνεδριακά οι 391 μονάδες και σε κλείσιμο οι 388,5 με μηδενική μεταβολή από την προηγούμενη συνεδρία.

Από αυτή την πιο πρόσφατη οροφή κατέβη ως την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης των θεσμικών σε επίπεδο κλεισίματος των 282,58 μονάδων. Την Παρασκευή λοιπόν ήταν η μέρα που το ενδοσυνεδριακό χαμηλό την Τετάρτη στις 277 μονάδες φάνηκε να είναι μακρινό με το δείκτη ψηλότερα 26 μονάδες ή περίπου +8,5% πάνω. Βέβαια πολλά θα παίξουν ρόλο για τη συνέχεια στο εντυπωσιακό rebound που ανάλογό του έχουμε να δούμε πάνω από δυο χρόνια. Με βάση λοιπόν την προϊστορία του ΧΑ στο τρέχον έτος δεν είναι αρκετή μια ανοδική συνεδρίαση μετά την εγγραφή τοπικού ελάχιστου και θεωρούμε πως είναι σχετικά ασφαλές να θεωρήσουμε τις 277 μονάδες σαν το νέο ελάχιστο έτους που θα αργήσει να παραβιαστεί καθοδικά. Όμως δεν είναι αρκετές οι μία συνεδρίαση και μισή, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τεχνικής ανάλυσης που θα όριζαν ως πυθμένα τις 277 μονάδες. Και γι αυτό έχουν κρίσιμη σημασία η πρώτη και δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας που στο τέλος της δίνεται επισήμως λύση σε μια αβεβαιότητα σημαντική. Δηλαδή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων των αντοχών των τραπεζών στην περίπτωση που επαληθεύεται το χειρότερο για την ΕΚΤ σενάριο για την τοπική και την οικονομία της ζώνης του κοινού νομίσματος.  Οι τράπεζες θα τα έχουν από την Πέμπτη.

Σήμερα

Οι ιαπωνικές μετοχές οδήγησαν το ράλι στην Ασία, σήμερα Δευτέρα, μετά από τα στερεά δεδομένα των ΗΠΑ και τα κέρδη των εισηγμένων ηρέμησε την αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και καθησύχασε όσους επενδυτές ανησυχούν για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης Thomson Reuters / University of Michigan για την ψυχολογία των καταναλωτών έδωσε μια εκπληκτικά ισχυρή μέτρηση στις αρχές Οκτωβρίου, ανεβαίνοντας σε επίπεδα υψηλών για περισσότερα από επτά χρόνια. Άλλα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι νέες ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν σταθερή.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,3%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε περίπου 3,4%, σε καλό δρόμο για να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περισσότερο από ένα χρόνο για να αναπληρώσει τη ζημιά κατά -5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές στη Σαγκάη κερδίζουν 0,5%, μετά την φήμη από την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αποφασίσει να εισφέρει περίπου 200 δισεκατομμύρια γιουάν ή 32.660.000.000 δολάρια ΗΠΑ δάνεια τριών μηνών σε πέντε ή έξι μεσαίες εισηγμένες τράπεζες για να διατηρούν άφθονη ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Στη Wall Street, όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Παρασκευή, αν και ο S & P 500 εμφάνισε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του, το μεγαλύτερο σερί του σε περισσότερα από τρία χρόνια. Τα κέρδη των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, με τα αποτελέσματα που αφορούν 128 εταιρίες του S & P 500, συμπεριλαμβανομένων και έξι συνιστωσών του Dow. Από τις 81 εταιρείες του S & P 500 που έχουν ήδη παρουσιάσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, κατά 64,2% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, αλλά καλύτερα από ό, τι τα τελευταία 20 χρόνια.

Αλλά ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αφού οι αρνητικοί παράγοντες που σύρανε κάτω τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα παγκοσμίως, δεν έχουν εξατμιστεί πλήρως.

Στις ΗΠΑ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,221% στις ασιατικές συναλλαγές, πάνω από την τιμή που έπιασε την Παρασκευή στις ΗΠΑ κοντά στο 2,199% και μακριά από τα χαμηλά 17 μηνών, κάτω από 2% την περασμένη εβδομάδα.

Η αξία της καθαρής θετικής θέσης του δολαρίου αυξήθηκε σε 43.040 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια από 40.910.000.000 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ευρώ ήταν σταθερό για την ημέρα στα 1,2765 δολάρια, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε περίπου 0,2% τοις εκατό έναντι του γεν αγοράζοντας 107,17.

Στην εμπορία βασικών υλών, το μπρεντ αυξήθηκε περίπου 0,1% σήμερα στα 86,22 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά σχεδόν τεσσάρων ετών την περασμένη εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε περίπου 0,5% στα 83,11 δολάρια.

Η τιμή Spot του χρυσού κατέγραψε πτώση περίπου 0,1% στα 1.236,06 δολάρια η ουγγιά, μετά την δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο της.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Βαγγέλης Σιούτης Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έκτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, των τελευταίων μηνών, να μετατρέπεται σε ξεπούλημα, με απώλειες 13,56% σε τρεις συνεδριάσεις.

Οι αιτίες της πτώσης είναι γνωστές. Πολιτική αβεβαιότητα και ιδιαίτερη όξυνση της αντιπαράθεσης των κομμάτων θυμίζοντας άλλες εποχές, "stress tests" Τραπεζών, μη συμφωνημένη με τους πιστωτές πρόθεση της Κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Η ρηχότητα της Αγοράς, οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω "margin calls", η διόρθωση των διεθνών Αγορών και η αναταραχή στην Αγορά ομολόγων αύξησαν υπέρμετρα την πίεση στις μετοχές διασπώντας σημαντικές στηρίξεις.
Η στήριξη από την ΕΚΤ στις Τράπεζες και οι δηλώσεις στήριξης από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο και οι προσδοκίες για νέες κινήσεις Ντράγκι έδωσαν σήμερα ανοδική αντίδραση, αλλά θα χρειαστεί συνέχεια και διάσπαση αντιστάσεων για να επιβεβαιωθεί ότι οι 852,87 μονάδες ήταν το χαμηλό έτους για τον Γενικό Δείκτη.

Η διάσπαση των 1010 μονάδων και η επαναφορά και διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 1050 μονάδες είναι βασική προϋπόθεση για τερματισμό της πτωτικής τάσης, σε πρώτη φάση. Πρώτο θετικό βήμα η παραμονή του Γενικού Δείκτη, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, πάνω από τις 930 μονάδες που είναι το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων( Fibonacci Retracement ).

Την επόμενη Κυριακή θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των 'stress tests' ενώ την Πέμπτη θα ενημερωθούν οι διοικήσεις των Τραπεζών για να έχουν περιθώριο δύο ημερών να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις.

O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Χρειάστηκε η προσέγγιση των 850 μονάδων και σωρευτικές απώλειες 13,5% για να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της Αγοράς και να βγει μια αντίδραση με δύναμη και διάρκεια. Η αφορμή δόθηκε από εκεί που ξεκίνησε το έναυσμα της πτώσης: Από την Αγορά ομολόγων και δη από την διαπραγμάτευση της δεκαετίας. Αυτό το οποίο άλλαξε ο συγκεκριμένος παράγοντας ήταν το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς, καθώς η υιοθέτηση υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την μελλοντική αξία των ταμειακών ροών και δημιουργεί πιο απαιτητικές προσδοκίες ως προς την ανάπτυξη των μεγεθών της κερδοφορίας σε βάθος χρόνου.

Παρά την σημαντική ανάκαμψη της Παρασκευής η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή την νευρική στάση δεν έχουν εκλείψει και θα χρειαστούν αρκετές καλές ειδήσεις για να ισορροπήσει το ισοζύγιο νέων και να επανέλθει η διάθεση ανάληψης ρίσκου σε επενδυτές με μεγαλύτερο ορίζοντα παραμονής στην Αγορά.

Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις μετά την έντονη πτώση των έξι συνεχόμενων εβδομάδων είναι ελκυστικές. Συνολικά η απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε σε 16 δισ ευρώ. Με μέσο όρο δεκαετίας τις 14,5 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης (Ρ/Ε 2015) ο σχετικός λόγος για ένα αρκετά διευρυμένο δείγμα Δεικτοβαρών μετοχών βρίσκεται στο 11,9. Στα υψηλά επίπεδα του φετινού Μαρτίου ο σχετικός λόγος έφθασε τις 16 φορές, αποτίμηση η οποία ενσωματώνει περισσότερο προσδοκία και πατάει σε αισιόδοξες υποθέσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο.

Στα τρέχοντα επίπεδα οι υποθέσεις αυτές είναι πιο ρεαλιστικές, ειδικά για κάποιες εταιρείες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών, ή με διψήφιο ποσοστό απόδοσης ελεύθερων ταμειακών ροών και θα μπορούσε να υποτεθεί, ότι εκτός από τα τεχνικά δεδομένα, και τα θεμελιώδη τους είναι αισθητά υποτιμημένα. Υποτιμήσεις παρατηρούνται και σε επίπεδο καθαρής θέσης αλλά και σε επίπεδο αξίας Επιχείρησης προς λειτουργικά αποτελέσματα.

Άρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η Αγορά θα μπορούσε να ξαναδεί τα επίπεδα των 1.100 μονάδων που αντιστοιχούν στο μέσο όρο διαπραγμάτευσης της ιστορικής της αποτίμησης της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 852,8 μονάδες οδηγώντας στην εξέλιξη της πτώσης τους ταλαντωτές σε πρωτοφανή επίπεδα υποτιμήσεων. Ο σχετικός δείκτης που μετράει το βαθμό πίεσης (RSI) της Αγοράς υποχώρησε στο 15 όταν στην υποχώρηση της 6ης Ιουνίου του 2012 (χαμηλά 24 ετών) είχε καταγράψει χαμηλή τιμή 16. Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος 1000 – 900, μια απόσταση της τάξεως του 10%, διανύθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες όταν η Αγορά είχε ήδη ένα παρελθόν 5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων.

Η συσσώρευση τόσης πτωτικής ενέργειας ήταν επόμενο να δώσει μια αντίδραση ανάλογης εμβέλειας με συμμετοχή από όλες τις Δεικτοβαρείς μετοχές και την καταγραφή πολύ αξιόλογων ημερήσιων κερδών.

Ήταν τέτοια η τεχνική ορμή της ανόδου που σε μια ημέρα ο Γενικός Δείκτης βγήκε από τις υπερ-πωλημένες ζώνες. Πρώτο σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανοδικής διόρθωσης είναι οι 940 μονάδες το οποίο δοκιμάστηκε την Παρασκευή και δεύτερο οι 990. Τα δύσκολα ωστόσο έχουν να κάνουν με την δομή που έχει η αντίδραση.

Οι αγοραστές θα πρέπει αφενός να κρατήσουν ψηλά τους συναλλακτικούς όγκους (πιθανόν κοντά στα 150 – 180 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση) προκειμένου να απορροφήσουν την βραχυπρόθεσμη προσφορά που θα εκδηλωθεί στην διαδρομή 900 – 990 όπου και σημειώθηκαν τζίροι υψηλότεροι από τα 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες πιθανόν να αποφορτιστούν δίνοντας την θέση τους σε μια συσσώρευση τιμών που θα εξομαλύνει τις απότομες κλίσεις και συνεχόμενες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε περιορισμό των διακυμάνσεων κατά τις προσεχείς ημέρες και την Αγορά να εστιάζει περισσότερο στα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Ανασκόπηση εβδομάδας και προοπτικές

Η μεταβλητότητα στις αγορές των μετοχών και ομολόγων ήταν υψηλή για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, και οι αγορές τιτλοποιημένου χρέους άρχισαν να εμφανίζουν κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις. Τα spreads έχουν διευρυνθεί σε πολλούς τομείς.

Η ρευστότητα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για πολλούς επενδυτές, καθώς τα spreads διευρύνονται και αυξάνεται η μεταβλητότητα. Η μείωση των θέσεων σε ομόλογα που κατέχονται από την Pimco δημιούργησαν περαιτέρω ανησυχίες, καθώς η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αξιόγραφων χρέους υψηλής απόδοσης διαφόρων εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moore Capital που επικαλείται η NYT, και είναι επίσης ένας μεγάλος αγοραστής στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων. Η έκδοση δομημένης χρηματοδότησης παγκόσμια ήταν 15 δις δολάρια την περασμένη εβδομάδα, κάτω κατά 5 δις από την προηγούμενη αλλά πάνω από τα 10δις μέσο εβδομαδιαίο ρυθμό φέτος.

Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών, τον CPI, και το FHFA HPI. Για την Ευρώπη οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τιμές των κατοικιών σε Βρετανία Ιρλανδία Ολλανδία, τον PMI της ευρωζώνης και το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Barclays: Όχι σπασμωδικές κινήσεις

Ενώ οι μετοχές παγκοσμίως έχουν υποστεί πιέσεις λόγω ρευστοποιήσεων από κοινού τον περασμένο μήνα, η συνολική εικόνα είναι λιγότερο συγχρονισμένη. Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή παρά την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η πρόσφατη πτώση στις τιμές της βενζίνης δημιουργεί αύξηση στις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα της Ευρωζώνης δείχνουν ότι η οικονομία της παραμένει αδύναμη και οι προσδοκίες μεσοπρόθεσμα για τον πληθωρισμό έχουν πέσει.

Δεν περιμένουμε τις κεντρικές τράπεζες να αντιδράσουν άμεσα στη μείωση των κεφαλαιοποιήσεων των εταιριών στα διάφορα χρηματιστήρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, αλλά η εξέλιξή τους στην ευρωζώνη υποστηρίζει την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για να αγοράσει κρατικά ομόλογα προς το τέλος του έτους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε βγει έξω από τις προβλέψεις μας για πρώτη αύξηση επιτοκίων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Η δυναμική που θέλει τα αδύναμα στοιχεία να οδηγούν σε υποστηρικτική πολιτική από κάποια κεντρική τράπεζα ισχύει και στις μεγάλες οικονομίες της Ασίας. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αποφασίσει για περαιτέρω χαλάρωση και η BoJ της Ιαπωνίας να καταργήσει τα χρονικά όρια για την τρέχουσα τροχιά της πολιτικής της.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Απροσδόκητα ηγούνται οι Καταναλωτές

Η πρόσφατη πτώση στις τιμές της βενζίνης μας οδηγεί σε πρόβλεψη για μια υποχώρηση του μετρούμενου πληθωρισμού στο 4ο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου το 2013, ένα σπάνιο φαινόμενο για τις ΗΠΑ εκτός της ύφεσης.

Η ζώνη του ευρώ: Στον κατήφορο

Τα στοιχεία για τη Βιομηχανική δραστηριότητα και οι εμπορικές συναλλαγές τον Αύγουστο στη ζώνη του ευρώ ήταν αδύναμες, οι καθοδικοί κίνδυνοι συνδέονται με τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ τρίτου τρίμηνου: το ΑΕΠ θα μπορούσε να φανεί πως λιμνάζει και πάλι στο Q3.

Ηνωμένο Βασίλειο: Αγορές, κλείσετε το παράθυρο για πιθανή άνοδο των επιτοκίων

Θα εξετάσει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα και θα καθυστερήσουνε την πολιτική εξομάλυνσης, ως εκ τούτου, ώθησαν τις προβλέψεις μας για αύξηση των επιτοκίων από φέτος το Νοέμβριο στον Φεβρουάριο του 2015.

Ιαπωνία: Τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα, αλλά δεν αλλάζει η οπτική μας

Τα δεδομένα παραμένουν αδύναμα, αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμη σε καλό δρόμο, κατά την άποψή μας. Περιμένουμε η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης να συνεχιστεί πάνω στα τρέχοντα μέτρα, και η αύξηση του ΦΠΑ που πρόκειται να έρθει θα εγκριθεί με ένα πρόγραμμα αναζωπύρωσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει επειγόντως, εάν θέλει να αποφύγει χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου, προειδοποιεί ο κ. Σούλτς και τονίζει ότι «πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης».

«Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει: «Δεν πρόκειται για διαζύγιο. Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα».

Στρατηγικό συνασπισμό με ελληνικές εταιρείες logistics συστήνει η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για τη διεκδίκηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επέλαση της Cosco και το ενδεχόμενο να ελέγξει εξ ολοκλήρου το εμπορευματικό κέντρο. Οι διαπραγματεύσεις της Grivalia, όπως είναι η επίσημη νέα ονομασία της Eurobank Properties,ΕΥΠΡΟ+6,79% σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για κοινή κάθοδο με τις Goldair, Foodlink, Sarmed και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη πρόσκληση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Στο σχήμα δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιοι κύκλοι, να ενταχθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχει η κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ για το πλαίσιο της «προληπτικής γραμμής στήριξης», την οποία πλέον επιζητεί η κυβέρνηση, αφού ο δρόμος των αγορών για την αποκλειστική κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας παραμένει κλειστός. Αιτία της επίσπευσης των διαδικασιών συμφωνίας για την προληπτική στήριξη είναι το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση χώρας της οποίας οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν είναι καλυμμένες για το προσεχές δωδεκάμηνο. Όμως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που έχει διακοπεί και θα ξαναρχίσει τις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προσδοκά στην εκταμίευση συνολικού ποσού ύψους 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ.

Τη διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου, για την εταιρική χρήση 2014, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo Α.Ε. Το μέρισμα χρήσης 2014, μετά την παρακράτηση φόρου, διαμορφώνεται σε 0,162 ευρώ ανά μετοχή και δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 23.10.2014 (ημερομηνία προσδιορισμού-record date).

Στις 31 Οκτωβρίου θα διακοπεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Cyclon Ελλάς ΣΑΙΚΛ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το δικαίωμα εξαγοράς που άσκησε η Motor Oil.

Γενικές συνελεύσεις συγκαλούν οι τράπεζες προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς που προβλέπει ο νόμος και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια εν όψει και των ευρωπαϊκών stress tests.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ακολουθεί το πορτογαλικό μοντέλο, κάθε τράπεζα θα πρέπει να εγκρίνει σε συνέλευση των μετόχων την ένταξη στο ειδικό καθεστώς, την δημιουργία αποθεματικού και την έκδοση τίτλων μετατρέψιμων σε μετοχές υπέρ του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ συγκάλεσαν συνελεύσεις για τις 7 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σπεύδουν για ακόμη μία φορά να σώσουν την κατάσταση, την ώρα που η αδυναμία ή και απροθυμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια μιας νέας παγκόσμιας κρίσης.

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι η δική τους αποφασιστικότητα δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εάν δεν συνοδευθεί από την ανάλογη δημοσιονομική πολιτική. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) γνωστοποίησαν χθες ότι έφθασε επιτέλους η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, σημάνοντας έτσι τέλος στην κατάσταση συναγερμού στην οποία είχαν περιέλθει οι αγορές.

Η Γερμανία και η Γαλλία διαπραγματεύονται μυστικά μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του Παρισιού για το 2015, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τις πρότερες δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, γράφει το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε γραπτή συμφωνία, με βάση την οποία η Γαλλία θα παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε το περιοδικό, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Η κριτική που ασκείται στη Γερμανία είναι δικαιολογημένη, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ομολογεί ότι η χώρα του «πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανταγωνιστικότητά της». Θεωρεί ωστόσο αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε κρίση. «Αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν το ίδιο δυνατά όπως η Γερμανία αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχαν προβλήματα». 

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, από «Baa1 σε Baa2», λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στηνΟυκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ταυτόχρονα η προοπτική παραμένει αρνητική, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια μελλοντική νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε «Ba» που σημαίνει ότι τα ρωσικά χρεόγραφα θεωρούνται κερδοσκοπικά και φέρουν σημαντικό κίνδυνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα