Σουλτς: Να δράσουμε ενάντια στην πίεση των αγορών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

«Η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη για το καλό όλων μας»
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 22:28
UPD:22:31
REUTERS/JEAN-MARC LOOS

Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου, προειδοποιεί ο κ. Σούλτς και τονίζει ότι «πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει επειγόντως, εάν θέλει να αποφύγει χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο.

Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου, προειδοποιεί ο κ. Σούλτς και τονίζει ότι «πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης».

Γι' αυτό ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει ένα πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel του Βερολίνου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την καινοτομία «ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι παγκοσμίως με τα προϊόντα μας», όπως λέει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτώμενος εάν και η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναφέρεται στην άποψη που επικρατούσε, δηλαδή ότι φτάνει μόνο να εξυγιαίνουμε τους προϋπολογισμούς και μετά θα έρθουν οι επενδυτές και η ανάπτυξη. «Αυτή η θέση αποδείχθηκε λάθος για την Ευρώπη και δεν πρέπει να αποτελεί δόγμα ούτε για την Γερμανία. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο - και εξυγίανση των δημοσιονομικών και επενδύσεις. Αυτό ισχύει και για την Ευρώπη και για την Γερμανία», απαντά και υπενθυμίζει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει συνειδητά υπερχρέωση ως και 3%. Πότε λοιπόν, αν όχι σε μια αναπτυξιακή κρίση, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αυτό το περιθώριο για την δημιουργία ανάπτυξης;».

«Η Γαλλία μπορεί»

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, ο Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ικανή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Οι Γάλλοι έχουν επιβάλει τεράστια πακέτα λιτότητας για να σταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό τους. Ένα κομμάτι της αλήθειας όμως είναι και ότι όταν στην Γερμανία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, στη Γαλλία δεν γινόταν τίποτα. Κομμάτι της αλήθειας είναι όμως και ότι ο Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει τώρα αυτά που δεν έγιναν από τον Νικολά Σαρκοζί για χρόνια», λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη της την κατάσταση. «Αν δεν υπάρξει στην Γαλλία και στην Ιταλία και πάλι ανάπτυξη, όλοι θα βρεθούμε υπό πίεση», εκτιμά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα