«Αλματώδης» αντίδραση 7,21% στο Χ.Α.

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 18:24
UPD:18:44
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 7,21% στις 931,81 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 939,95 μονάδες και η χαμηλότερη στις 875,40.

Ισχυρή ήταν η σημερινή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επανακτώντας το επίπεδο των 930 μονάδων, μετά από ένα τριήμερο πρωτοφανών απωλειών που λίγο έλειψε να θέσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 7,21% στις 931,81 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 939,95 μονάδες και η χαμηλότερη στις 875,40.

Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες περιορίστηκαν στο 7,27%, ενώ από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. χάνει 19,86%. Σήμερα, η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 8,70% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη περίπου στα 189,98 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν 45,61 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μ. Χατζηδάκη, χρειάστηκε η προσέγγιση των 850 μονάδων και σωρευτικές απώλειες 13,5% για να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της αγοράς και να βγει μια αντίδραση με δύναμη και διάρκεια.

Η αφορμή δόθηκε από εκεί που ξεκίνησε το έναυσμα της πτώσης: Από την αγορά ομολόγων και δη από την διαπραγμάτευση της δεκαετίας.

Αυτό το οποίο άλλαξε ο συγκεκριμένος παράγοντας ήταν το ασφάλιστρο κινδύνου της ελληνικής αγοράς καθώς η υιοθέτηση υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την μελλοντική αξία των ταμειακών ροών και δημιουργεί πιο απαιτητικές προσδοκίες ως προς την ανάπτυξη των μεγεθών της κερδοφορίας σε βάθος χρόνου.

Παρά την σημαντική ανάκαμψη της Παρασκευής η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή την νευρική στάση δεν έχουν εκλείψει και θα χρειαστούν αρκετές καλές ειδήσεις για να ισορροπήσει το ισοζύγιο νέων και να επανέλθει η διάθεση ανάληψης ρίσκου σε επενδυτές με μεγαλύτερο ορίζοντα παραμονής στην αγορά.

Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις μετά την έντονη πτώση των έξι συνεχόμενων εβδομάδων είναι ελκυστικές.

Συνολικά η απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε σε 16 δις ευρώ. Με μέσο όρο δεκαετίας τις 14,5 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης (ΡΕ 2015) ο σχετικός λόγος για ένα αρκετά διευρυμένο δείγμα δεικτοβαρών μετοχών βρίσκεται στο 11,9.

Στα υψηλά επίπεδα του φετινού Μαρτίου ο σχετικός λόγος έφθασε τις 16 φορές, αποτίμηση η οποία ενσωματώνει περισσότερο προσδοκία και πατάει σε αισιόδοξες υποθέσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο.

Στα τρέχοντα επίπεδα οι υποθέσεις αυτές είναι πιο ρεαλιστικές ειδικά για κάποιες εταιρίες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών ή με διψήφιο ποσοστό απόδοσης ελεύθερων ταμειακών ροών θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η εκτός από τα τεχνικά δεδομένα και τα θεμελιώδη τους είναι αισθητά υποτιμημένα.

Υποτιμήσεις παρατηρούνται και σε επίπεδο καθαρής θέσης αλλά και σε επίπεδο αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά αποτελέσματα. Άρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά θα μπορούσε να ξαναδεί τα επίπεδα των 1.100 μονάδων που αντιστοιχούν στο μέσο όρο διαπραγμάτευσης της ιστορικής της αποτίμησης της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 852,8 μονάδες οδηγώντας στην εξέλιξη της πτώσης τους ταλαντωτές σε πρωτοφανή επίπεδα υποτιμήσεων.

Ο σχετικός δείκτης που μετράει το βαθμό πίεσης (RSI) της αγοράς υποχώρησε στο 15 όταν στην υποχώρηση της 6 Ιουνίου του 2012 (χαμηλά 24 ετών) είχε καταγράψει χαμηλή τιμή 16.

Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος 1000 – 900, μια απόσταση της τάξεως του 10%, διανύθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες όταν η αγορά είχε ήδη ένα παρελθόν 5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων.

Η συσσώρευση τόσης πτωτικής ενέργειας ήταν επόμενο να δώσει μια αντίδραση ανάλογης εμβέλειας με συμμετοχή από όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές και την καταγραφή πολύ αξιόλογων ημερήσιων κερδών.

Είναι τέτοια η τεχνική ορμή της ανόδου που σε μια ημέρα ο Γενικός Σείκτης βγήκε από τις υπερπωλημένες ζώνες.

Πρώτο σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανοδικής διόρθωσης είναι οι 940 μονάδες το οποίο δοκιμάστηκε την Παρασκευή και δεύτερο οι 990.

Τα δύσκολα, ωστόσο, έχουν να κάνουν με την δομή που έχει η αντίδραση. Οι αγοραστές θα πρέπει αφενός να κρατήσουν ψηλά τους συναλλακτικούς όγκους (πιθανόν κοντά στα 150 – 180 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση) προκειμένου να απορροφήσουν την βραχυπρόθεσμη προσφορά που θα εκδηλωθεί στην διαδρομή 900 – 990 όπου και σημειώθηκαν τζίροι υψηλότεροι από τα 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες πιθανόν να αποφορτιστούν δίνοντας την θέση τους σε μια συσσώρευση τιμών που θα εξομαλύνει τις απότομες κλίσεις και συνεχόμενες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

Στο ταμπλό, τα κέρδη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με τον ΟΤΕ να κερδίζει 12,87% στα 10 ευρώ, η Folli Follie έκλεισε στο +12,72%, η Jumbo στο +11,67%, η Motor Oil στο +11,38% και η Μυτιληναίος στο +11,16%. Κέρδη άνω του 10% σημείβσαν ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ, άνω του +9% βρέθηκαν η ΓΕΚ Τέρνα, η MIG και η ΕΤΕ και άνω του +8% η Βιοχαλκο και η Ιντραλοτ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 7,33% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,76%. Στον MidCap η Aegean έκλεισε με κέρδη 10,49% στα 5,90 ευρώ, η Αττικής κέρδισε 9,23%, η Ιντρακομ έκλεισε στο +9,07%, η Λάμδα στο +8,96% και η Σωληνουργεία Κορίνθου στο +8,76%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+12,87%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (-4,84%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 120 κινήθηκαν ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα