Market Beat: Η καθοδική συνέχεια μόνο από τα διεθνή μπορεί σήμερα να ανατραπεί

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 09:44
UPD:10:37
FOSPHOTOS / ALEXANDROS KATSIS/Alexandros Katsis

Στην μέρα που συμπληρώνονται 15 χρόνια από την κορυφή του ΧΑ, που σημειώθηκε το 1999 με τον ΓΔ να κλείνει κοντά στις 6355 μονάδες,  η δυναμική που έδωσαν στο μέσο όρο της αγοράς οι 4 τελευταίες συνεδριάσεις δεν επιτρέπει προσδοκίες εορτασμού.

Ενώ ο μέσος όρος του ΧΑ έδειχνε ότι ήταν δυνατό να πραγματοποιήσει μια πλαγιο-καθοδική συσσώρευση στη ζώνη τιμών μεταξύ των 1145 – 1165 μονάδων, το αρνητικό κλίμα που απλώθηκε στην ευρωζώνη χθες, μέρα αναμονής για τους ξένους θεσμικούς, προκάλεσε κάθοδο με ορμή που παραβίασε τις στηρίξεις των βασικών δεικτών. Εδώ και μέρες η στάση επιφυλακής των θεσμικών του εξωτερικού για το μέλλον των μετοχών του ταμπλό αποτυπώνεται από την υποχώρηση του συνολικού όγκου ο οποίος την Τρίτη έπεσε στα 30 εκατ. τεμάχια αλλά χθες διπλασιάστηκε σχεδόν με ταυτόχρονη βουτιά της τάξης του -3%. Μπορεί αυτή να την οδήγησαν οι Τραπεζικές μετοχές αλλά επηρεάστηκαν και εμφάνισαν μεγάλες πτωτικές μεταβολές οι περισσότεροι κλαδικού δείκτες. Ήταν συνεπώς μια πτώση που πήρε χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοσίας  φαινόμενο που το υποστηρίζει και η δραστηριοποίηση των επενδυτών στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών στα παράγωγα και δη στο reverse stock repo.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι traders στα παράγωγα παρέμειναν μετριοπαθώς απαισιόδοξοι και συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι άλλη από την μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών που πλέον τα στοιχήματά τους ανά τίτλο θα έχουν ημερομηνία λήξης από τις 19 Σεπτεμβρίου, που είναι η εκπνοή της τρέχουσας σειράς, στις 19 Δεκεμβρίου του 2014. Στα ΣΜΕ επί μετοχών η δραστηριότητα προσθέτει στο τζίρο και παρέχει λόγω καθόδου ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε επίπεδα που πιθανά στο επόμενο τρίμηνο να φανούν κάποια στιγμή χαμηλά.

Η στήλη εκτιμά πως η δυναμική που απόκτησε ο 25άρης δεν μπορεί να ανατραπεί σήμερα παρά την θετική εικόνα που εμφάνισαν οι ασιατικές αγορές μετοχών που επηρεάστηκαν από το εντυπωσιακό rebound των βασικών δεικτών της Wall Street. Είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες από τη Δευτέρα πως σήμερα η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της FOMC επί της νομισματικής πολιτικής.

Υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο του μέσου όρου χθες στις 1123 μονάδες δεν είναι τυχαίο και αποτελεί ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν τις κινήσεις τους οι κυρίαρχοι ξένοι θεσμικοί. Η τεχνική ανάλυση είναι μέσα στα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν, καθώς στα θέματα από το εσωτερικό, που εκκρεμούν και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά, δεν φαίνεται να λύνονται ως τον Οκτώβριο και αυτό υπό προϋποθέσεις. Αυτές σχετίζονται με την εικόνα του πολιτικού σκηνικού και για την ακρίβεια από την εντύπωση που θα σχηματίσουν οι αναλυτές επί της δυνατότητας ο κυβερνητικός σχηματισμός να συνεχίσει να κυβερνά και όχι να ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές.

Οι τράπεζες παραμένουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά υπάρχουν φάσεις που αποτελούν τις γοητευτικότερες μετοχές του ταμπλό και άλλες ο αδύναμος κρίκος.  Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις παρατηρήσεις του Δημήτρη Τζάνα της TecGroup:

«Οι αβεβαιότητες στο εσωτερικό συνδέονται κυρίως με την ολοκλήρωση  των "τεστ κοπώσεως" των συστημικών Τραπεζών και τον πολιτικό κίνδυνο σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ζητήματα για τα οποία ουδείς μπορεί να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο. Ευλόγως, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, ιδιαίτερα όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλοκάρει τη συνέχιση των εξελίξεων στο project του Ελληνικού (χρηματοδότηση από όμιλο Λάτση από κοινού με Αραβικά και Κινεζικά κεφάλαια).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Βοήθειες εκτός της Wall Street έλαβαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης περί στήριξης των μεγάλων τραπεζών σε συνδυασμό με τα ισχυρά κέρδη του πετρελαίου, ανέστρεψαν το αρχικό αρνητικό κλίμα και οδήγησαν σε κέρδη την αμερικανική αγορά.  

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 17.132,10 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,75% στις 4.552,76 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,75% στις 1.999,00 μονάδες.

Παράλληλα,  οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, η Humana κέρδισε 3,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων έως το 2016. Στο +6,2% βρέθηκε η Zillow, καθώς ξεκίνησε την κάλυψη η Stephens, δίνοντας σύσταση “overweight”. Επίσης η τιμή στόχος διαμορφώθηκε στα 170 δολάρια. Η SodaStream International ενισχύθηκε κατά 1%, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για ενδεχόμενη εξαγορά της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας καταγράφηκε αύξηση 0,2%. Κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,8%, κάτω από την πρόσφατη άνοδο 2% του Μαΐου.

Ευρώπη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα εν όψει του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ απογοήτευσαν και τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,18% κατέγραψε πτώση 0,18% στις 6.792 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,28% υποχώρησε κατά 0,28% στις 9.633 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-0,44% έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 4.409 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 342,84 μονάδες.

Χθες, όλοι οι δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη επιδρά η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης από τον ΟΟΣΑ, η οποία ανακοινώθηκε προχθές.

Στο ταμπλό, η Air France-KLM υποχώρησε κατά 4,3%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Frederic Gagey ανέφερε ότι η απεργία των πιλότων θα κοστίσει στην εταιρεία 10-15 εκατ. ευρώ ημερησίως, πλήττοντας τα αποτελέσματα του 2014.

Απώλειες 7,1% κατέγραψε και η Asos, η οποία ανακοίνωσε ότι οι απώλειες εσόδων λόγω φωτιάς σε εμπορικό κέντρο θα φτάσουν τα 25-30 εκατ. στερλίνες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα έσοδα το 12μηνο χρήσης θα αυξηθούν στα 63,4 εκατ. στερλίνες.

Στο -5,5% βρέθηκε η Thomas Cook Group, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του έτους χρήσης στα 315-335 εκατ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 334 εκατ. στερλίνες.

Επίσης, η Orange υποχώρησε κατά 1,8%, μετά την ανακοίνωση για την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της ισπανικής Jazztel έναντι του ποσού των 3,4 δισ. ευρώ. H τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προσφέρει 13 ευρώ για κάθε μετοχή της Jazztel, ποσό που αναλογεί σε premium 22% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 12ης Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Jazztel ενισχύθηκε κατά 6,1%.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος για το δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Σκωτία μετρά αντίστροφα. Περισσότεροι από 500.000 Σκωτσέζοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ της ανεξαρτησίας και της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια αμφίρροπη μάχη.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 6,9 μονάδες από 8,6 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών. Ωστόσο, η πτώση είναι μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 4,8 μονάδες.

Επίσης, απρόσμενη πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, αφήνοντας περιθώριο στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOJ) να μην βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας καταγράφει πλέον σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΧΑ

Κατακόρυφη ήταν η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να βρίσκουν ευκαιρία μετά την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες από τον οίκο S&P Global ΒΜΙ να προχωρήσουν σε ριζικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,84% στις 1.123,07 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.158,63 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.122,61. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 105,03% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 88,00 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,09 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές τρεις είναι οι βασικοί καταλύτες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα για την εγχώρια αγορά. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους και η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Τα τρία αυτά μέτωπα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν στον ορίζοντα από τον προσεχή Οκτώβριο έως και το Μάρτιο του 2015, εκτός και αν υπάρξουν νωρίτερα εξελίξεις στα δύο τελευταία ζητήματα.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες 2,87% στις 364,44 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υπήρξαν στιγμές που κινήθηκε ανοδικά μέχρι το +0,21% και στις 376 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του στα 84,5 εκατ. και στο 93% του συνολικού τζίρου. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν η Τιτάν με απώλειες 4,83%, η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-3,58% που έκλεισε στο -3,58%, η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-3,49% στο -3,49%, η Jumbo και η Ιντραλοτ στο -3,4%, η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-3,00% στο -3%, η ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,87% η Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ-2,62% η Motor Oil, η ΕΕΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ ΟΤΕ-2,20% και η Βιοχαλκο με απώλειες άνω του 2%. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,30% όχι μόνο αντιστάθηκε στις πιέσεις κρατώντας το θετικό του πρόσημο, αλλά έκλεισε και με κέρδη 1,30%, με την Folli Follie να καταφέρνει ένα +0,17%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,31% στις 153,29 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά και στην αρχή της διαπραγμάτευσης βρέθηκε στο +0,26% και 160,61 μονάδες. Μάλιστα, η εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που κάλυψαν το 55% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, ήταν άκρως απογοητευτική, με την η Εθνική υποχωρεί κατά 3,92% στα 2,45 ευρώ, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-4,44% στο -4,44% στα 0,6450 ευρώ, την Πειραιώς στο -3,38% στα 1,43 ευρώ και τη Eurobank να σημειώνει απώλειες 5,75% στα 0,3280 ευρώ έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει όγκο που ξεπέρασε τα 20 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -2,68% και στις 1.026,53 μονάδες με τζίρο που άγγιξε τα 1,9 εκατ. ευρώ. Είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά έως το +0,23%. Μόνον μία μετοχή έκλεισε θετικά (ΕΥΑΠΣ και +0,25%), μία χωρίς μεταβολή (Ικτίνος). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Φουρλής (4,81%), Aegean(3,93%) και Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,37% (-3,37%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-4,31%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+1,36%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 91 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ζώνη τιμών στην οποία βρέθηκε ο ΓΔ είναι εκείνη στην οποία κατά το άμεσο παρελθόν οι τιμές έπεφταν με μεγάλα βήματα. Στη συνεδρίαση της 15 Μαΐου ο ΓΔ με μέγιστο μέρας τις 1181,7 μονάδες και χαμηλό 1121,1 έκλεισε στις 1123,6 περίπου όσο και χθες. Και μετά από δύο συνεδριάσεις, οδηγήθηκε στο πρώτο χαμηλό έτους για το 2014 που ήταν οι 1062,66 μονάδες.   

Για άλλη μια φορά στις 5 Αυγούστου ο ΓΔ με μέγιστο μέρας τις 1163,34 μονάδες και ελάχιστο τις 1123,36 έκλεισε στις 1123,39 περίπου όσο και χθες. Και μετά από τρεις συνεδριάσεις, οδηγήθηκε στο δεύτερο χαμηλό έτους για το 2014 που ήταν οι 1044,23 μονάδες.    Μετά την καθοδική παραβίαση του ορίου των 1150 μονάδων χονδρικά, στο κοντινό παρελθόν ακολουθούν λίγες συνεδριάσεις και εκτόνωση μετά από το πολύ τρεις συνεδρίες. Η εκτόνωση ωστόσο γίνεται με ταυτόχρονη εγγραφή νέων χαμηλών τρέχοντος έτους και συνεπώς ακόμα και αυτή η εκδοχή χρειάζεται να υπάρχει στο νου των ιδιωτών επενδυτών που όσο περνούν οι μήνες φαίνεται να λιγοστεύουν.

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται πως το κλείσιμο του μέσου όρου χθες στις 1123 μονάδες δεν είναι τυχαίο και αποτελεί ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν τις κινήσεις τους οι κυρίαρχοι ξένοι θεσμικοί. Η τεχνική ανάλυση είναι μέσα στα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν, καθώς στα θέματα από το εσωτερικό, που εκκρεμούν και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά, δεν φαίνεται να λύνονται ως τον Οκτώβριο.

Τεχνικά ο 25άρης μπορεί να σταματήσει αν βρεθεί σε επίπεδα τιμών λίγο κάτω από τις 360 μονάδες με βάση την πρόσφατη κίνησή του και δη από τις συναλλαγές της συνεδρίασης της 14/8 που έδωσε κλείσιμο του 25άρη στις 359,62 μονάδες με υψηλό τις 360,39 και χαμηλό ημέρας τις 354,82. Περιμένουμε λοιπόν τον δείκτη να οδηγηθεί ως τις 355 μονάδες στη χειρότερη και ως τις 360 στην καλύτερη περίπτωση πριν αντιδράσει ανοδικά. Η στατιστική προϊστορία όμως θέλει να υπάρχει πιο ισχυρή στήριξη στις 350 μονάδες αφού λειτούργησε σαν στήριξη στις 18 Αυγούστου όταν με κλείσιμο στις 350,12 μονάδες κατόπιν πτώσης -2,64% είχε μέγιστο τις 361,55 και ελάχιστο τις 348,6 και μετά ακολούθησε εκτίναξη ως τις 382 μονάδες στις 26 του ίδιου μήνα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν διστακτικά υψηλότερα σήμερα Τετάρτη μετά την γνώση ότι η Wall Street ανέκαμψε εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την υπόσχεση για τα χαμηλά επιτόκια, όταν η διήμερη συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής θα τελειώσει αργότερα μέσα στη μέρα.

Ο Dow χτύπησε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε μετά το άρθρο του ρεπόρτερ Jon Hilsenrath για τη Fed της Wall Street Journal που ανέφερε  ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τις λέξεις "σημαντικό χρόνο" (considerable time) στην δήλωση της. Η φράση έχει γίνει θεμέλιος λίθος για την ατμόσφαιρα στις αγορές, σχετικά με το πότε η Fed ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και η παράληψή της θα πρέπει να ληφθεί ως ένα επιθετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Οι traders στα εμπορεύματα δήλωσαν ότι οι τιμές ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση πως η  κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προσφέρει σε πέντε κορυφαίες τράπεζες της χώρας 500 δισεκατομμύρια γιουάν σαν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Τις αγορές των κινέζικών αξιών κίνησε η προσδοκία να είναι στο Πεκίνο έτοιμοι να προσθέσουν περισσότερο ερέθισμα στην οικονομική δραστηριότητα με δεδομένη την πρόσφατη αδυναμία στον τομέα της στέγασης, των εισαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Η αγορά της Σαγκάης ανέβηκε 0,5%, για να ανακτήσει λίγο από απότομη πτώση της Τρίτης. Ο Nikkei του Τόκιο έχει οριακή μεταβολή -0,01%, ενώ η αγορά στη Νότια Κορέα κέρδισε 0,73%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,8% τοις εκατό μετά από ένα καθοδικό ράλι.

Η Wall Street χθες είχε τελειώσει έντονα ανοδικά με βάση τον απόηχο της ομιλίας της προέδρου της Fed αργότερα σήμερα, με τον Dow να κερδίζει 0,59%, ο δείκτης S & P 500 ανέβηκε 0,75% όσο και ο Nasdaq.

Οι επενδυτές ομολόγων ήταν πιο προσεκτικοί και οι αποδόσεις του 10ετούς εντόκου γραμματίου US10YT  μετακόμισαν στο 2,59%. Οι συναλλαγές στα νομίσματα ήταν αναστατωμένες με το δολάριο να χάνει λίγα από τα πρόσφατα κέρδη του. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο 84,112, από κορυφή 84,372 την Τρίτη.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη μέχρι και τα 1,2955 δολάρια από ένα χαμηλότερο επίπεδο στα 1,2921 δολάρια χθες.

Τρεις έρευνες  από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήτοι των ICM, Opinium και Survation  έδειξαν πως η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι στο 48 τοις εκατό σε σύγκριση με 52 τοις εκατό για την υποστήριξη της ένωσης.

Η λίρα πέταξε από τα 1,6163 δολάρια στα 1,6306 την Τρίτη, πριν σταθεροποιηθεί στην Ασία στα  1,6260.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Σκηνικό πτωτικής αναμονής με χαμηλές συναλλαγές και διαμόρφωση αρνητικής ψυχολογίας χαρακτηρίζει τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών αβεβαιότητας που κυριαρχούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της συναλλακτικής δραστηριοποίησης των επενδυτών εξωτερικού, που μέσω της μικρής ομάδας Δεικτοβαρών τίτλων μοχλεύουν το Γενικό Δείκτη. Διαψεύδονται έτσι, οι προσδοκίες για κινητικότητα και διαμόρφωση θερμότερου κλίματος ενόψει των roadshow για Ελληνικούς τίτλους που επίκειται τις επόμενες ημέρες, όπως είχε γίνει τον Ιούνιο, ενώ αγνοήθηκε ολοσχερώς η τελευταία αναβάθμιση από την S&P.

Οι αβεβαιότητες στο εσωτερικό συνδέονται κυρίως με την ολοκλήρωση των "τεστ κοπώσεως" των συστημικών Τραπεζών και τον πολιτικό κίνδυνο σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ζητήματα για τα οποία ουδείς μπορεί να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο. Ευλόγως, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, ιδιαίτερα όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλοκάρει τη συνέχιση των εξελίξεων περί το project του Ελληνικού (χρηματοδότηση από όμιλο Λάτση από κοινού με Αραβικά και Κινεζικά κεφάλαια).

Στο εξωτερικό, οι Αγορές τείνουν να αποδεχθούν τη συνύπαρξή τους με τις εστίες αστάθειας της Ουκρανίας και της Μ. Ανατολής, εκτιμώντας ότι οι ασκούμενες προσπάθειες εξομάλυνσής τους θα φέρουν αίσιο αποτέλεσμα. Ανάλογες προσδοκίες υπάρχουν και για την έκβαση του δημοψηφίσματος για απόσχιση της Σκωτίας από τη Μ. Βρετανία, ενώ τυχόν διαφορετικό αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει τα ήδη υπαρκτά κύματα Ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στις Χώρες που πλήττονται από υψηλή ανεργία.

Άλλωστε, η εμφανής είσοδος σε φάση αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναγκάζει και τον ΟΟΣΑ να ζητήσει την επίσπευση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς ΕΚΤ, καλώντας το Βερολίνο να ξεπεράσει τους γνωστούς δισταγμούς του.

Η συντήρηση, επομένως, των αβεβαιοτήτων θα παρατείνει πιθανότατα την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη καθώς μάλιστα το κλίμα αποθησαυρισμού διαθεσίμων που κυριαρχεί παγκοσμίως συνεχίζει να κλιμακώνεται (3,5 τρισ. $ για τις εισηγμένες εταιρείες εκτός του Χρηματοπιστωτικού Τομέα !) με τις Κυβερνήσεις να μη αποφασίζουν να κάνουν ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ένεση ρευστότητας στην Κίνα ωθεί ψηλότερα τις ασιατικές μετοχές

Η ένεση ρευστότητας στην Κίνα και η μείωση των προσδοκιών για ένα επιθετικό αποτέλεσμα μετά τη συνεδρίαση της FOMC σήμερα, υποστήριξαν τις μετοχικές αξίες της Ασίας. Η PBOC φέρεται να έχει παροχετεύσει 500 δις γουάν ρευστότητας στο χώρο των "Big Five" από τις εμπορικές της τράπεζες. Η έκθεση πυροδότησε ράλι στο Χονγκ Κονγκ μετοχές, και η κινεζική αγορά σταθεροποιήθηκε μετά την έντονη πτώση την περασμένη εβδομάδα μετά από την δημοσιοποίηση των αδύναμων στοιχείων εγχώριας δραστηριότητας τον Αύγουστο. Το κλίμα επίσης βοήθησε και ένα άρθρο της Wall Street Journal, που αποδίωξε  την εντύπωση ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι «επικείμενη» δηλαδή, εντός έξι μηνών.

Το USD έδωσε πίσω κάποια από τα κέρδη του, ιδιαίτερα έναντι των νομισμάτων των βασικών προϊόντων (AUD, NZD, CAD) και νομίσματα υψηλής απόδοσης EM, μια τάση που συνεχίστηκε και κατά την περίοδο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς της Ασίας.

Σήμερα, αν οι αλλαγές στις προβλέψεις της Fed και η διατύπωση αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μπορούσε να πάει υψηλότερα νωρίτερα από το αναμενόμενο, τότε πιθανότατα θα έχουμε τη στήριξη στο USD.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για αδιαμφισβήτητη πρόοδο στην ελληνική οικονομία αναφορικά με έναν σημαντικό αριθμό οικονομικών πεδίων κάνει λόγο το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη νέα έκθεσή του, ενώ θεωρεί σχεδόν αναμφίβολη τη μετάβαση σε περίοδο ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αξιοσημείωτες προκλήσεις και πολύτιμες ευκαιρίες που αναδύονται.

Μικρή μείωση στο 1,70% από 1,75% σημείωσε το επιτόκιο κατά τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, από την οποία αντλήθηκαν συνολικά 1,3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,70%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,505 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,51 φορές». Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου  2014.

Την πεποίθηση πως η οικονομική ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα αλλά και ότι η ύφεση, σε τεχνικό επίπεδο, τελείωσε, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-3,92% Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στη εκδήλωση εγκαινίων του νέου κτηρίου των χειρουργείων του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» η κατασκευή και ο εξοπλισμός των οποίων ολοκληρώθηκε με δωρεά της Εθνικής Τράπεζας. «Για πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, μπορούμε, σε ρεαλιστική βάση, να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Η οικονομική ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα. Η ύφεση, σε τεχνικό επίπεδο, τελείωσε» είπε ο κ. Τουρκολιάς.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον ΟΤΕ ΟΤΕ-2,20% προέβη η Barclays. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 13,10 ευρώ από 12, ενώ διατηρεί τη σύσταση «equalweight».

Αύξηση των πτήσεων εξωτερικού από την Αθήνα, σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η Aegean, παρουσιάζοντας το χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων 2014 – 2015. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εκτελεί πτήσεις προς εννέα επιπλέον προορισμούς εξωτερικού σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο του 2013.

Την υπογραφή σύμβασης για το έργο «Κατασκευή υπολειπομένων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη» (Σ715) της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. ανακοίνωσε η Μέτκα Α.Ε. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 273.000.000 ευρώ, που αναλαμβάνει η εταιρεία με μέση έκπτωση 17,24% στον συνολικό προϋπολογισμό, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Β του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 24 μηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Εξασθένηση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, καταδεικνύοντας ότι οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης και τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία συνεχίζουν να επηρεάζουν το κλίμα. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 8,6 μονάδες τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη μείωσή του στις 5 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών έκανε «βουτιά» στις 25,4 μονάδες από τις 44,3 μονάδες του Αυγούστου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 6,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Διαβεβαιώσεις ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας παρείχε κατά την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς διαμηνύοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει» και ζητώντας από τηΓερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Απρόσμενη πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, αφήνοντας περιθώριο στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOJ) να μην βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας καταγράφει πλέον σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,5% τον Αύγουστο από 1,6% τον Ιούλιο. Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί και τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Σε ύφεση θα βυθισθεί η ρωσική οικονομία το 2015, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος εκτιμά πως το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο ή θα συρρικνωθεί φέτος. Οι προβλέψεις που διατύπωσε ο Κούντριν σε επιχειρηματικό συνέδριο είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος και 1% το 2015. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3% - 4%, εάν η Δύση κλιμακώσει περαιτέρω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτές που επέβαλε στο Ιράν.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα