Για αδιαμφισβήτητη πρόοδο στην ελληνική οικονομία αναφορικά με έναν σημαντικό αριθμό οικονομικών πεδίων κάνει λόγο το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη νέα έκθεσή του, ενώ θεωρεί σχεδόν αναμφίβολη τη μετάβαση σε περίοδο ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αξιοσημείωτες προκλήσεις και πολύτιμες ευκαιρίες που αναδύονται.
Παραπέμποντας στο επίκαιρο παράδειγμα των συζητήσεων για επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως η χώρα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη διάσταση της είσπραξης, αλλά και της ορθολογικής χρήσης των φορολογικών εσόδων.
Αποτιμώντας, παράλληλα, το έργο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενισχύεται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η αναγκαιότητα η Ελλάδα να εξακολουθήσει να επενδύει στην προώθηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και να αναζητήσει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις στο καίριο ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης.
Θετικές εξελίξεις αλλά και προβληματισμοί
Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,3%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και σημαντική παρουσιάζεται η συμβολή της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενδέχεται να συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, παρά τις ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις, ζητήματα όπως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η συζήτηση για το χρέος, αλλά και οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών να δημιουργεί προβληματισμό, παραμένουν ανοιχτά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης, η εικόνα που εμφανίζουν τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα και οι προπορευόμενοι δείκτες (leading indicators) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. Τα στοιχεία και η πορεία ορισμένων βασικών δεικτών αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται, αλλά και στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, το ΚΕΠΕ παρατηρεί πως βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί και αβεβαιότητα τροφοδοτούνται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάποιους δείκτες της οικονομίας.