Σε χαμηλά δύο εβδομάδων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια‏

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 19:13
UPD:19:17
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Φωτογραφία αρχείου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα εν όψει του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ απογοήτευσαν και τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,18% στις 6.792 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,28% στις 9.633 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 4.409 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 342,84 μονάδες.

Σήμερα όλοι οι δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη επιδρά η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης από τον ΟΟΣΑ, η οποία ανακοινώθηκε χτες.

Στο ταμπλό, η Air France-KLM υποχώρησε κατά 4,3%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Frederic Gagey ανέφερε ότι η απεργία των πιλότων θα κοστίσει στην εταιρεία 10-15 εκατ. ευρώ ημερησίως, πλήττοντας τα αποτελέσματα του 2014.

Απώλειες 7,1% κατέγραψε και η Asos, η οποία ανακοίνωσε ότι οι απώλειες εσόδων λόγω φωτιάς σε εμπορικό κέντρο θα φτάσουν τα 25-30 εκατ. στερλίνες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα έσοδα το 12μηνο χρήσης θα αυξηθούν στα 63,4 εκατ. στερλίνες.

Στο -5,5% βρέθηκε η Thomas Cook Group, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του έτους χρήσης στα 315-335 εκατ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 334 εκατ. στερλίνες.

Επίσης, η Orange υποχώρησε κατά 1,8%, μετά την ανακοίνωση για την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της ισπανικής Jazztel έναντι του ποσού των 3,4 δισ. ευρώ. H τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προσφέρει 13 ευρώ για κάθε μετοχή της Jazztel, ποσό που αναλογεί σε premium 22% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 12ης Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Jazztel ενισχύθηκε κατά 6,1%.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος για το δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Σκωτία μετρά αντίστροφα. Περισσότεροι από 500.000 Σκωτσέζοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ της ανεξαρτησίας και της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια αμφίρροπη μάχη.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 6,9 μονάδες από 8,6 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών. Ωστόσο, η πτώση είναι μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 4,8 μονάδες.

Επίσης, απρόσμενη πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, αφήνοντας περιθώριο στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOJ) να μην βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας καταγράφει πλέον σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,5% τον Αύγουστο από 1,6% τον Ιούλιο. Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί και τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Σε δημοσκόπηση της WSJ οι αναλυτές προέβλεπαν πως το ποσοστό του πληθωρισμού θα παρέμενε σταθερό τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BOJ κάθε μήνα από τις αρχές του 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα