Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Με ισχυρά όπλα το πρωτογενές πλεόνασμα, την αναπάντεχα καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων, χωρίς μάλιστα να έχει αρχίσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, τη χαμηλότερη ύφεση, αλλά και την εκπλήρωση της συντριπτικής πλειονότητας των προαπαιτούμενων, σε ποσοστό 80%, μεταβαίνει αύριο η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι για την πρώτη εκτός των συνόρων «μάχη» με τους δανειστές.
Μια «μάχη» που θα κρίνει πολλά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ σηματοδοτεί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απεγκλωβισμό από την επιτήρηση της τρόικας το συντομότερο δυνατό, καθώς όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν τη σκέψη τους πλέον, είτε το παραδέχονται είτε όχι, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε αυτή κι αν έρθει.
Το οικονομικό επιτελείο κατεβαίνει στη δύσκολη αναμέτρηση, λόγω των γνωστών προθέσεων των επικεφαλής της τρόικας, με συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες» γραμμές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ενώ φέρεται αποφασισμένο να μην κάνει «εκπτώσεις» στα δύο «καυτά» θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο και τα οποία αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.
Τα αιτήματα είναι επίσης συγκεκριμένα, με το κύριο βάρος να πέφτει στις φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα και στον οδικό μετα-μνημονιακό αναπτυξιακό χάρτη, στην αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τυχόν αλλαγές ακόμη και για φέτος στον ΕΝΦΙΑ, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Ελαφρύνσεις δύο ταχυτήτων
Η υιοθέτηση φοροελαφρύνσεων αποτελεί μονόδρομο πλέον για την κυβέρνηση στο Παρίσι, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο η άνοδος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου στη ΔΕΘ θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα κοινωνικό «πακέτο», μικρό ή μεγάλο.
Το σίγουρο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο κρατά ήδη «μικρό καλάθι», αφού η τρόικα έχει διαμηνύσει τις προθέσεις της, όμως είναι αποφασισμένο σε πρώτη φάση να πετύχει τα άμεσα και αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, ενώ θα δεσμευτεί ότι σε δεύτερη φάση και σταδιακά θα προχωρήσει σε γενναιότερες μεταρρυθμιστικές κινήσεις υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι πρόσφατες αναφορές του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου ότι οι ελαφρύνσεις θα είναι «στοχευμένες»!
Ετσι, πρώτα στη «λίστα» θα μπουν:
-
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα: Η μείωση του φόρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφού οι αλλαγές πρέπει να ισχύσουν από τις 15 Οκτωβρίου. Στα σενάρια είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 10%-20%.
-
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Η ισχύς του μέτρου λήγει στο τέλος του 2014, η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2015, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ που εφαρμόζεται για την ειδική εισφορά.
-
ΦΠΑ στην εστίαση: Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, ενώ στα σχέδια είναι και η σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19% ή 21%.
-
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.
Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο «πακέτο» θα περιλαμβάνει:
-
Σταδιακή αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%.
-
Επιχειρηματικά κέρδη: Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26%-33% σήμερα, στο 15%.
-
Μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.
-
Αύξηση στο αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500 ευρώ.
-
Αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.
-
Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
-
Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, στόχος που θα επιτευχθεί απόλυτα με την υιοθέτηση του περιουσιολογίου.
Ολα τα ανωτέρω θα τεθούν φυσικά υπόψη των δανειστών, αφού στόχος είναι η ελληνική αντιπροσωπεία να «κερδίσει» όσα περισσότερα μπορεί, γεγονός που δεν αποκλείει κάποια μέτρα να έρθουν γρηγορότερα προκειμένου να συμβάλουν στην τόνωση της ρευστότητας και της αγοράς.
«Αγκάθι» οι υποχρεώσεις που δεν έχουν διευθετηθεί
Μπορεί η Ελλάδα να κατεβαίνει στο «ντέρμπι» έχοντας εκπληρώσει πλήθος υποχρεώσεων, όμως υπάρχουν αρκετοί «σκόπελοι» που δεν έχουν ξεπεραστεί, όπως τα ειδικά μισθολόγια, η ρευστότητα των τραπεζών, οι αυστηροί στόχοι του πλεονάσματος, το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.
Ειδικότερα, τα ανοιχτά μέτωπα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-
Εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τη λύση που θα βρεθεί για τα ειδικά μισθολόγια και κυρίως γι’ αυτό των ένστολων. Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει αναλάβει το θέμα και το σχέδιο που ήταν να ανακοινωθεί τον Αύγουστο εκκρεμεί, όπως και οι απαντήσεις που ζητούν οι δανειστές για τα «ισοδύναμα» σε μία δαπάνη που μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να κινηθεί περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
-
Το δημοσιονομικό κενό το οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα κλείσει στη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέσω υπεραποδόσεων και όχι με νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά το υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ για το 2015 και οι δανειστές πολύ υψηλότερα, περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
-
Το χρηματοδοτικό κενό το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να το υπολογίζει πλέον στα 11,1 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί, όμως, ότι το ΔΝΤ θεωρεί σε κάθε περίπτωση ότι η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το Μάιο του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής αποστολής είναι και η «χαλάρωση» των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, 3% το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, καθώς η ανάπτυξη και κυρίως η αύξηση της ρευστότητας, με τόσο ασφυκτικούς όρους, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμη.
Ανάπτυξη για καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους
Η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», επεσήμανε με νόημα σε συνέντευξή του στους «Νew York Times» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Για το λόγο αυτό στόχος της Ελλάδας, όπως είπε ο υπουργός, είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του.
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε άλλωστε ότι οι Ελληνες είναι υπερφορολογημένοι, όμως επισήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν από την ανακούφιση από τη φορολογία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα με νόημα ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».
Στην έδρα του ΟΟΣΑ οι επαφές
Η ελληνική αποστολή ξεκινά αύριο, έως τις 4 Σεπτεμβρίου, για τη διαπραγμάτευση που όλες οι ενδείξεις θέλουν να γίνεται στην έδρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ενώ τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]