Μήνυμα συγκράτησης των δαπανών

Παρά την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη πλεονασμάτων, η κυβέρνηση δηλώνει πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 21:04
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Πιθανή ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5,3% μέσα στο 2022 δεν είναι δεδομένο ότι θα μετουσιωθεί σε είσπραξη περισσότερων φορολογικών εσόδων εντός της χρονιάς λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή του έτους.

Στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλά τον πήχη όσον αφορά το κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να… περισσέψει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 606 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι του στόχου ήταν ένας σημαντικός λόγος για να σημάνει συναγερμός. Μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να ήταν αναμενόμενη λόγω της πρόωρης είσπραξης του ΕΝΦΙΑ (με αποτέλεσμα να… λείψουν τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν από τον ιδιοκτήτες μέσα στον Σεπτέμβριο), ωστόσο… υπενθύμισε ότι μεγάλο μέρος της υπερείσπραξης των φόρων στο 9μηνο αποδίδεται σε συγκυριακούς λόγους. Συγκυριακή επομένως είναι σε μεγάλο βαθμό και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Από εδώ και πέρα, η υπεραπόδοση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων θα μειώνεται μήνα με τον μήνα και το ζητούμενο θα είναι η χρονιά να κλείσει εντός των προβλέψεων για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ.

Το σύνθημα που έχει δοθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι να αρχίσει να μπαίνει… φρένο στις συνεχείς επιδοτήσεις. Και αυτό διότι οι κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αντανακλούν ήδη πολύ έντονα στις αποδόσεις των ομολόγων. Το ελληνικό 10ετές είναι ήδη κοντά στο 5% και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον το να μην αναληφθεί κανένα ρίσκο όσον αφορά τις προγραμματισμένες δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
Εκτός από τη διακριτική επιτήρηση των Βρυξελλών, υπάρχει και η επιτήρηση των αγορών, η οποία, ενίοτε, είναι αυστηρότερη και έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2023.

 

Επιδότηση πετρελαίου

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και για την επιστροφή της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν χθες να βάλουν… φρένα και προϋποθέσεις. Δεν είναι ώρα τώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να συνδέουν από την πλευρά τους την τελική απόφαση με την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία, σημειωτέον, βρίσκεται και πάλι σε πτωτική τροχιά.

 

Στο εννεάμηνο

Για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,236 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 10,081 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,150 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,960 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 44 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,203 δισ. ευρώ ή 13,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,348 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,120 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 40,644 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,902 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται: στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και στην είσπραξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 των πέντε εκ των δέκα δόσεων του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, με μικρότερο όμως συνολικό αριθμό δόσεων (πέντε εκ των έξι), στις επιστροφές εσόδων οι οποίες ανήλθαν σε 4,340 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 917 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,423 δισ. ευρώ).

 

Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου

Για τον Σεπτέμβριο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,776 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 492 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,541 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 279 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,909 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω:

Της αρχικής πρόβλεψης για την είσπραξη τον μήνα Σεπτέμβριο της πρώτης ενισχυμένης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2022, ύψους 902 εκατ. ευρώ, από τις έξι συνολικά δόσεις, συνολικού προβλεπόμενου ποσού 2.015 εκατ. ευρώ. Αντί αυτού, με τη νέα νομοθεσία προβλέπονται 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022.

Της αρχικής πρόβλεψης ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εισπραχθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, αλλά ορίστηκε η πληρωμή του σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 2022.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα