Από διαφορετικές αφετηρίες θα προσέλθουν η ελληνική πλευρά και εκείνη των δανειστών της χώρας στη διήμερη προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του, είναι ο υπερδιπλασιασμός των φορολογικών επιβαρύνσεων τα τελευταία χρονιά και φυσικά η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τα 33 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 στα 67 δισ. ευρώ τον φετινό Ιούλιο.
Η πλευρά των δανειστών, όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα με την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου. Μέτρα που δεν είναι και λίγα, αντιθέτως είναι περί τα 600 τα οποία συνυπάρχουν σε μία μακρά λίστα και κάποια εξ αυτών προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο χθεσινό 25λεπτο τετ α τετ με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ομαλή, κατά τη γνώμη της ελληνικής πλευράς, υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σε συνέντευξή του στους New York Times, σημείωσε ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της τρόικας.
«Σύμμαχος» των επιδιώξεων της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η οικονομική πορεία της Ευρωζώνης, με Γαλλία και Ιταλία να πιέζουν για χαλάρωση της λιτότητας και τα οικονομικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν ότι «η ανάκαμψη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το χθεσινό σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να απαντήσουν με τρεις συνόδους για ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση στα προβλήματα της ευρωοικονομίας.
Το αν θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να «εκμεταλλευτεί», προς όφελός της, το εν λόγω κλίμα «εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων», παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «είτε αυτές σχετίζονται με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, είτε με το εξαιρετικά ρευστό διεθνές περιβάλλον». «Το μόνο σίγουρο», καταλήγει το ίδιο στέλεχος, «είναι ότι το Παρίσι είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας που από ελληνικής πλευράς έχει στόχο την έξοδο από τα μνημόνια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ