Market Beat: Τα σύννεφα από την Ουκρανία επηρεάζουν όλες τις αγορές και το ΧΑ οι τράπεζές του

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 10:00
UPD:10:01
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ κινήθηκαν επίσης για τρίτη μέρα στη σειρά καθοδικά καθώς οι ανησυχίες για την κρίση στην Ουκρανία που τις τροφοδότησαν και δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών κατέστειλαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Αμετακίνητες στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν οι τράπεζες στην αγορά της Αθήνας. Με σημάδια υπερβολής ωστόσο, αν κρίνουμε από το φαινόμενο ο ημερήσιος τζίρος για την ΕΥΡΩΒ να είναι ψηλότερος από το συνολικό τζίρο όλων των υπολοίπων μετοχών του ΧΑ.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ κινήθηκαν επίσης για τρίτη μέρα στη σειρά καθοδικά καθώς οι ανησυχίες για την κρίση στην Ουκρανία που τις τροφοδότησαν και δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών κατέστειλαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Στην Wall Street την κάθοδο οδήγησαν οι μετοχές των Τραπεζών και οι εταιρίες του διαδικτύου. Επίσης η μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ ήταν κατώτερη του αναμενόμενου. Είμαστε σε φάση που το διεθνές κλίμα επηρεάζει σημαντικά το φρόνημα των θεσμικών του ΧΑ. Σήμερα δε οι μετοχές στην Ασία πήραν την σκυτάλη της καθόδου από την Νέα Υόρκη και συνέχισαν την κατηφόρα τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο λόγος για τον οποίο πιέστηκαν τα blue chip του ΧΑ έχει να κάνει με την, σε παγκόσμια κλίμακα, αποστροφή προς την ανάληψη κινδύνου που έχει γεννηθεί από το δέος και την επιφύλαξη που έχουν οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Σχετίζονται με το ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η κερδοφορία των εισηγμένων στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί τόσο ώστε να μειώσει το λόγο Ρ/Ε. Αν λοιπόν εστιάσουμε την προσοχή μας στις εσωτερικές εξελίξεις, τότε το πρόβλημα για το μέλλον των τιμών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι η επιμονή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην άντληση κεφαλαίων, είτε σαν ΑΜΚ των τραπεζικών τίτλων είτε σαν εκδόσεις ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση ή τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Deutsche Bank σε έκθεσή της αναφέρει ότι η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές αλλά και μεγάλων Ελληνικών εταιριών έχει ανοίξει το δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων τις επόμενες μέρες. Στην αγορά κυκλοφόρησε η φήμη ότι τα ΕΛΠΕ θα κάνουν την ερχόμενη βδομάδα παρουσιάσεις για να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου. Μια θετική παρατήρηση των αναλυτών της μεγάλης γερμανικής τράπεζας αφορούσε στο πολιτικό ρίσκο όπου αναφέρουν ότι οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς χθες δέχτηκαν πιέσεις από τις εταιρείες του διαδικτύου και των τραπεζών. Παράλληλα, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος το Μάρτιο ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,78% υποχώρησε κατά 0,78% στις 16.401,02 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,39% στις 4.080,76 μονάδες και ο δείκτης S&P 500έκλεισε πτωτικά κατά 0,90% στις 1.867,72 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες 4,1% κατέγραψε η AIG, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της το α΄τρίμηνο μειώθηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια ή στα 1,09 δολ. ανά μετοχή έναντι 2,2 δισ. ή 1,49 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Απώλειες που έφτασαν το 18% κατέγραψε η μετοχή του Twitter, καθώς τέθηκαν προς πώληση περί τα 450 εκατ. τεμάχια από insiders χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση. Η πτώση προκάλεσε ανησυχίες σε όλον τον κλάδο του διαδικτύου, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 3%.

Στον αντίποδα, η Avago Technologies ενισχύεται κατά 3%, μετά την ανακοίνωση της Standard & Poor’s ότι η μετοχή θα αντικαταστήσει την LSI Corp. στον δείκτη S&P 500.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Μάρτιο μειώθηκε στα 40,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 3,6%, από τα 41,9 δισ. δολάρια που είχε διαμορφωθεί το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η μείωση του ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,2% των εξαγωγών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 193,9 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 234,4 δισ. δολ. Οι αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 40 δισ. δολάρια.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 1,4% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ανεβάζοντας την ετήσια άνοδο στο 11,1%. Πρόκειται  για την 25η συνεχόμενη άνοδο σε ετήσια βάση.

Ευρώπη

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες με απώλειες, με τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία να σκιάζουν διαθέσεις των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,35% υποχώρησε  κατά 0,34% στις 6.799 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,93% έχασε 0,65% στις 9.468 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,78% σημείωσε απώλειες 0,78% στις 4.428 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 336,04 μονάδες. Ο δείκτης τις δύο προηγούμενες ημέρες κατέγραψε απώλειες 0,5%, δεχόμενος πιέσεις από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα μάλιστα, οι επενδυτές έδειξαν να τηρούν περισσότερο στάση αναμονής, καθώς ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 18% χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες μόνο οι 4 σήμερα σημείωσαν κέρδη. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Credit Suisse υποβάθμισε το γερμανικό χρηματιστήριο σε benchmark από overweight προηγουμένως, δείχνοντας ότι τα περιθώρια ανόδου είναι πάρα πολύ μικρά. Ωστόσο αναβάθμισε το γαλλικό χρηματιστήριο σε overweight.

Στο ταμπλό, η Barclays υποχώρησε κατά 4,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου του 2014 υποχώρησαν κατά 28% στα 2,5 δις. στερλίνες.

Απώλειες 1,4% και για τη γαλλική Alstom, καθώς το σήριαλ της πώλησης της συνεχίζεται. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλαντ ανέφερε ότι η πρόταση εξαγοράς της General Electric δεν ήταν επαρκής.

Στον αντίποδα, η UBS ενισχύθηκε κατά 0,6%, καθώς ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η διοίκηση δεσμεύτηκε να διανείμει ειδικό μέρισμα στους επενδυτές. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,054 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 905 εκατ. φράγκων.

Πάντως τις ανησυχίες για την Ουκρανία τροφοδότησε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στον πόλεμο.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ουκρανική πόλη της Οδησσού όταν μαχητικοί φιλορώσοι συγκρούσθηκαν με τους υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον αυτονομιστών που έχουν πάρει τον έλεγχο πόλεων στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στη ζώνη του ευρώ, τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις αρνητικές προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1%.

Επίσης, ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στη ζώνη του ευρώ, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ήτοι στις 54 μονάδες, επαληθεύοντας τις ενδείξεις πως η ευρωζώνη βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, πραγματοποιώντας μια συνεδρίαση διαδικαστική περισσότερο, με χαμηλούς όγκους και τζίρους, όπου η παραμικρή κίνηση αλλοίωνε τη βασική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,41% στις 1.215,08 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.232,89 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.214,00. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 98,91% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 122,67 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,85 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ενδεικτικό της αγοράς σήμερα ήταν η υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στη Eurobank, αφού η μετοχή έκλεισε με απώλειες 19,10% στα 0,36 ευρώ, διακινώντας τον ιστορικό όγκο των 196,55 εκατ. τεμαχίων με τζίρο 73 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας αυτήν την εξέλιξη, ο καθαρός τζίρος της αγοράς κυμάνθηκε χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE25, διαπραγματεύτηκε στο εύρος των 390,55 (-1,54%) και 398,42 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα 56,43 εκατ. ευρώ κλείνοντας στο -1,36% και στις 391,26 μονάδες.

Μόλις πέντε τίτλοι έκλεισαν θετικά (ΕΥΔΑΠ 1,87%, ΟΛΠ ΟΛΠ+1,01% 1,01%, ΜΕΤΚΑ  ΜΕΤΚ+0,96%  0,96%, ΤΙΤΚ 0,56% και ΕΛΠΕ 0,48%), ενώ οι ΜΙG(-6,32%), ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-4,66% (-4,66%), Σωληνουργεία ΚΟρίνθου (-3,91%), Motor Oil (3,58%) και Jambo (3,50%) πιέστηκαν ιδιαίτερα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πολύ καλή ήταν η παρουσία των Μυτιληναίος,ΜΥΤΙΛ-0,48% Folli Follie και Ελλάκτωρ.

Ο δείκτης MIDCAP, υποχώρησε κατά 3,97% (λόγω Eurobank) στις 1.164,19 μονάδες, ενώ είχε βρεθεί και στο +0,26%. Δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κάποιος τίτλος του, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις, πλην της Eurobank, γνώρισαν οι Μετοχές των Αττικής (-7,25%), ΕΒΖ ΕΒΖ-4,78% (-4,78%) Ιντρακομ (-4,68%) και Fourlis (-4,31%). Άξιο λόγου ήταν και τα μόλις 202 τεμάχια που διακινήθηκαν στην ΕΛΒΑΛ.

Από το υπόλοιπο ταμπλό μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την μετοχή της Καρέλιας στο +5,41% και στα 221,35 ευρώ και την Aegean που επανακάμπτει σταδιακά προς τα υψηλά της.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές αρκετοί και σήμερα, με αδιαφιλονίκητη την πρωτιά της Eurobank (-19,1%), ενώ της... συμπαραστάθηκαν και οι ΕΤΕΜ, ΕΤΕΜ-16,53% Spider, Παρνασος, Μοτοδυναμική, Σελόντα και Επίλεκτος

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (-5,16%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,32%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 82 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα θεώρησαν θετική εξέλιξη, ότι ενώ σε επίπεδο κλεισίματος ο 25άρης έχασε 5,4 μονάδες, η προς τα κάτω μετακίνηση ήταν της τάξεως των 2 μονάδων, όσο αφορά την κατώτερη τιμή για τον 25άρη. Την Δευτέρα το ελάχιστο ημέρας ορίστηκε στις 392,69 και χθες ήταν 390,55. Αυτή η διαφορά από τεχνικής πλευράς προδιαθέτει για την εμφάνιση του φαινόμενου της εξάντλησης των πιέσεων.

Ο δείκτης των παραγώγων πιθανά θα κινηθεί για άλλη μια φορά ως τα χαμηλά της περιόδου που η αρχή της ήταν τις 3 Φεβρουαρίου και διαρκεί ως σήμερα και έχει τις 380,86 ως κατώτερο σημείο με αμέσως επόμενο τις 383,15. Άρα, η ζώνη από τις 380 ως τις 383 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί μια ισχυρή στήριξη και να δικαιολογήσει την απόφαση των επενδυτών στα παράγωγα να απλώσουν τα στοιχήματα τους στα option του 25άρη και ειδικά στα calls ως την τιμή των 385 μονάδων με ανώτατο όριο τις 410. Σημειώνουμε πως σε όλες τις τιμές εξάσκησης που περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών των ορίων καταγράφηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο όμως, με 70 call αφορούσε τις 410 μονάδες και το αμέσως επόμενο με 65 συμβόλαια τις 395 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε τιμές που αντιστοιχούν στα επίπεδα των χαμηλών ενός μηνός και το γιεν που θεωρήθηκε πάλι ασφαλές καταφύγιο οδηγήθηκε λίγο κάτω  από το υψηλό πολλών μηνών έναντι του δολαρίου στις αρχές των συναλλαγών σήμερα, καθώς αυξήθηκαν οι πιθανότητες να  διολισθήσουν  στην Ουκρανία σε εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία έχει βιώσει μέχρι στιγμής μια εβδομάδα με θανάτους, δεδομένου ότι η αυτονομιστική εξέγερση ξεκίνησε, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τις ειρηνευτικές προσπάθειες .

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε 0,6%, αφού πρώτα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε στο πρώτο μέρος 2,3%, παρακολουθώντας την πτώση της Τρίτης στη Wall Street. 

Το δολάριο , που έχει χάσει μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα περίπου 0,5% έναντι του γεν, διαπραγματεύθηκε στα 101,58 γεν. Μια διάσπαση κάτω από τα 101.32 θα φέρει το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Μαρτίου. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν επίσης κάτω έναντι του ευρώ, που ενισχύθηκε την Τρίτη από τις αισιόδοξες μετρήσεις του  PMI στην Ισπανία και την Ιταλία. Το ευρώ ήταν στα 1,3928 δολάρια..

Ο S&P500 υποχώρησε 0,9% την Τρίτη, αλλά παραμένει σε απόσταση βολής από ένα ρεκόρ υψηλού πριν από ένα μήνα .

Το δεκαετές ομόλογο ΗΠΑ είχε απόδοση 2.587% μετά την επαφή με το κατώτατο σημείο του τριμήνου στο 2,57% την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Θεόδωρος Κρίντας της Attica Wealth Management

Δύο σχόλια μπορούν να γίνουν για την εικόνα που επιδεικνύει η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το πρώτο αφορά την εικόνα της πορείας του Γενικού Δείκτη, στην οποία καταγράφεται αφ΄ ενός η αδυναμία ανακατάληψης των υψηλών Μαρτίου και Απριλίου και αφ΄ ετέρου η έλλειψη ρευστότητας που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες Τραπεζικές ΑΜΚ, αλλά και οι αλλεπάλληλες ομολογιακές εταιρικές εκδόσεις.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά την διαφαινόμενη ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και θα αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη στις όποιες πιθανές κινήσεις των αγοραστών. Με αυτά τα δεδομένα, η νευρικότητα και ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών δείχνουν σαν επικρατέστερα σενάρια, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση που ακολούθησε τα υψηλά τρέχοντος έτους, δεν χαρακτηρίστηκε από 'ομοιογένεια' και αυτό δημιουργεί 'ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις' σε μεγάλο εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Συμφωνούν όλοι στο να συμμετέχουν στην διάσωση των τραπεζών και οι καταθέτες; Το καθεστώς των διασώσεων αποκτά μικτή εικόνα σε παγκόσμια διάσταση

Μετά τη μαζική διάσωση των τραπεζών από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στις εν λόγω αγορές έχουν αποφασίσει να μειώσουν σημαντικά τις δυνατότητες διάσωσης όσον αφορά στη συμμετοχή των κυβερνήσεων σε μια μελλοντική τραπεζική κρίση. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου οι περισσότερες χώρες δεν σχεδιάζουν ακόμη την εισαγωγή αλλαγών που να συμπεριλαμβάνουν τους καταθέτες. Φαίνονται να είναι πρόθυμοι να κρατήσουν την αποκλειστικότητα στην κατάρτιση  του σχεδίου διάσωσης, σαν ένα αξιόλογο εργαλείο για να διαχειριστεί η κυβέρνηση μια κρίση . Επιχειρήματα που αναπτύσσονται σε αυτές τις διαφορετικές περιοχές δείχνουν ότι η μείωση των επιλογών διαχείρισης κρίσεων θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πιθανή αναπηρία, ή μια χαμένη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία στην αγορά. Περιμένουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η  κυβερνητική στήριξη σε αξιολογήσεις μας για τις τράπεζες σε αυτές τις περιοχές. Επίσης αναζητούμε  πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες αυτών των διαφορών στην πολιτική.

S&P: Οι επενδύσεις στις υποδομές των ΗΠΑ: Μια ευκαιρία να σημειωθούν περισσότερα οφέλη από αυτά που βλέπουμε  

Στη συζήτηση για επενδύσεις σε υποδομές στις ΗΠΑ, το επίκεντρο είναι πάντα στο κόστος. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι διακυβεύονται ποσά σε δολάρια που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια. Έχει συζητηθεί λιγότερο – χωρίς να είναι λιγότερο σημαντικό - η απόδοση  των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Και όχι μόνο για τους δανειστές, οι οποίοι απολαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσοστά αθέτησης και υψηλότερες αποδόσεις από ό, τι μπορεί να πάρει από τις επενδύσεις σε εταιρικό χρέος με  παρόμοια βαθμολογία. Μιλάμε για το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν οι επενδύσεις αυτές σε μία οικονομία: Συγκεκριμένα, πώς κάθε δολάριο των δαπανών υποδομής, εφόσον διατίθενται με σύνεση, μεταφράζεται σε κάτι πολύ περισσότερο από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης. Οι περισσότεροι πιστεύουν για τα έργα υποδομής μέσω κρατικών δαπανών πως παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη για την απασχόληση και τη συνολική ζήτηση. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε υποδομές σχετίζονται και με μακροπρόθεσμα οφέλη, κάτι που παραβλέπεται στη μελέτη της απόδοσης επένδυσης κάθε έργου υποδομής.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος-υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας, στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χθες στην Αθήνα.

Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα το επιτοκιακό περιθώριο να αυξηθεί κατά 4 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί στις 3,70 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,14% (ΤτΕ). Πιο αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 1,76% από 1,74% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,33%, ενώ το αντίστοιχο από επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,38%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 2,81%.

Επίσης, σύμφωνα με την ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46%.

Το ιδιαιτέρως αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έναντι των ελληνικών τραπεζικών τίτλων, «βλέπουν» οι γαλλικές εφημερίδες «Le Figaro» και «Les Echos». Όπως υποστηρίζουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες «κάνουν ουρά» για να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, στη «Le Figaro», η δημοσιογράφος Αλεξία Κεφαλά αναφέρει ότι «οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs,JPMorgan, Barclay's, Credit Suisse, BNP) «κάνουν ουρά για να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών» και προσθέτει πως «οι τράπεζες αυτές συναγωνίζονται ποια θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στην αύξηση του κεφαλαίου τους». Σημειώνει, ωστόσο, η αρθρογράφος ότι «το ενδιαφέρον αυτό, δεν οφείλεται στις προοπτικές μακροοικονομικής ανάκαμψης της χώρας, αλλά στο γεγονός ότι μπορούν να επιτύχουν άμεσα καλές προμήθειες».

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) με την κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι TAQA υπέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα. Το MoU υπεγράφη στο πλαίσιο της συνεδρίασης σε ανώτατο επίπεδο της Διακρατικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προβλέπει τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τέρνα Ενεργειακή, μέρος της συμφωνίας αποτελεί, επίσης, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η TAQA συμμετοχή σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία ή και στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα. Σημειώνεται ότι η TAQA αποτελεί μια διεθνή εταιρεία με παρουσία σε 11 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Η TAQA διαθέτει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 16.395 MW, ενώ δραστηριοποιείται, επίσης, στους τομείς της αφαλάτωσης, της πετρελαιοπαραγωγής και του φυσικού αερίου.

Την Παρασκευή 9 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 29 Μαΐου 2014, θα ανακοινώσει η Lamda Development ΛΑΜΔΑ-2,44% τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη.

Στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με ποσοστό 1%, συμμετείχε η Pimco, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. Όπως αναφέρουν οι FT, με την αγορά αυτή, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης ομολόγων περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Eurobank, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, μετά την ομάδα με επικεφαλής τον καναδικό ασφαλιστικό όμιλο Fairfax. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Pimco έχει τοποθετήσει σε μετοχές μόνο τα 9 δισ. δολάρια από το συνολικό ενεργητικό της.

Την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ θα κληθούν να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι της Μοτοδυναμική ΑΕΕ κατά την τακτική γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η τυχόν α' επαναληπτική συνέλευση θα συνέλθει στις 12 Ιουνίου 2014 και η τυχόν β' επαναληπτική συνέλευση, σε περίπτωση εκ νέου μη επίτευξης απαρτίας, στις 26 Ιουνίου 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα σχέδια για τη διεξαγωγή ενός «κίβδηλου δημοψήφισματος» στην ανατολική Ουκρανία από τις φιλορωσικές ομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με Κάθριν Άστον αρμόδια επίτροπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ο Κέρι τάχθηκε κατά των σχεδίων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου από τους φιλορώσους αποσχιστές στο Ντόνεσκ και το Λουγκάνσκ. Ο Κέρι χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια παράνομη, η οποία όπως είπε θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να λάβει μέρος σε νέες συνομιλίες για ειρήνευση στην Ουκρανία εάν σε αυτές δεν συμμετέχουν και οι Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος νέων διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία της Γενεύης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας τον Απρίλιο έχει παραμείνει κενό γράμμα. Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έγιναν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο αναμένεται να στηρίξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Φορολογικά θέματα, και ειδικότερα η αποφυγή της διπλής επιβάρυνσης, καθώς και το ζήτημα του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η αποφυγή της διπλής επιβάρυνσης αποτελεί υποχρέωση η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σημείωσε πως θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί με στόχο την υιοθέτηση του.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το αργότερο, θα τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ε.Ε., ο οποίος θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία,η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Επίσημη αίτηση για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές (IPO) στην ιστορία της Wall Street κατέθεσε σήμερα ο κινεζικός κολοσσός Alibaba, με στόχο να αντλήσει 1 δισ. δολάρια. Η αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba στις εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποκάλυψε το εύρος και την κλίμακα των online αγορών που πραγματοποιούνται μέσω της εταιρείας. Το ενημερωτικό δελτίο της IPO παρέχει την πρώτη εκτενή ματιά στα οικονομικά της Alibaba . Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε αποκαλύψει μόνο μερικά στοιχεία των οικονομικών της καταστάσεων  μέσω κοινοποιήσεων της Yahoo, η οποία κατέχει το 24% αυτής. Την IPO της Alibaba έχουν αναλάβει έξι επενδυτικές τράπεζες, οι μεγαλύτερες του κόσμου. Οι πρώτες εκτιμήσεις επισημαίνουν ότι η αξία ολόκληρης της εταιρείας κυμαίνεται από 115 δισ. δολάρια έως 245 δισ. δολάρια.

Με ήπιες απώλειες έκλεισε ο χρυσός σήμερα, διακόπτωντας το διήμερο ανοδικό σερί που τον έφεραν πάνω από το επίπεδο των 1.300 δολαρίων. Από την άλλη, το πετρέλαιο έκλεισε σχεδόν σταθεροποιητικά. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν 70 σεντς, ή 0,1%, κλείνοντας στα 1.308,60 ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού έκλεισαν μόλις 2 σεντς υψηλότερα, στα 99,50 δολάρια το βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα