Νέα συνάντηση Κέρι με τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 22:11
UPD:22:34
REUTERS/POOL

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με Κάθριν Άστον αρμόδια επίτροπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα σχέδια για τη διεξαγωγή ενός «κίβδηλου δημοψήφισματος» στην ανατολική Ουκρανία από τις φιλορωσικές ομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με Κάθριν Άστον αρμόδια επίτροπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Ο Κέρι τάχθηκε κατά των σχεδίων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου από τους φιλορώσους αποσχιστές στο Ντόνεσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο Κέρι χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια παράνομη, η οποία όπως είπε θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

«Κανένα πολιτισμένο έθνος δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, κι αν η Ρωσία κάνει το επόμενο βήμα και επαναλάβει στην ανατολική ή τη νότια Ουκρανία αυτό που έκανε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και στείλει περισσότερες δυνάμεις πέρα από τα σύνορά της, θα ακολουθήσουν σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.», διεμήνυσε νωρίτερα και  η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι αναφερόμενη στο επικείμενο δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών.

Δεν θα συμμετάσχει σε νέες συνομιλίες ο Λαβρόφ

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να λάβει μέρος σε νέες συνομιλίες για ειρήνευση στην Ουκρανία εάν σε αυτές δεν συμμετέχουν και οι Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών.

EURONEWS

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος νέων διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία της Γενεύης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας τον Απρίλιο έχει παραμείνει κενό γράμμα.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έγιναν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο αναμένεται να στηρίξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Ο κ. Λαβρόφ, ωστόσο, αποκάλεσε τη διεξαγωγή εκλογών «ασυνήθιστη», τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κατά μέρους του πληθυσμού της Ουκρανίας.

EURONEWS
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν εντείνει την καταστολή ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά της χώρας, με μάχες να λαμβάνουν χώρα στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι τέσσερις στρατιώτες και περίπου 30 αποσχιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Περίπου 800 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές, εφοδιασμένοι με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, κρύβονται ανάμεσα στους αμάχους στην πόλη, όπου τα κυβερνητικά κτήρια ελέγχονται από φιλορώσους, ενώ έχουν στηθεί και οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.

Νέα σημεία ελέγχου στήθηκαν επίσης γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κυβέρνηση να επικαλείται την ανάγκη να ελεγχθεί η ροή όπλων προς διάφορες ομάδες.

Οι αρχές επιχείρησαν επίσης να ελέγξουν εκ νέου την κατάσταση στην Οδησσό, στο νότο της χώρας, με τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ να αποπέμεπει τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βολόντιμιρ Νεμιρόφκσι.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη την Παρασκευή σε φωτιά η οποία ξέσπασε στο κτήριο των συνδικάτων, μετά από συγκρούσεις φιλορώσων διαδηλωτών και υποστηρικτών της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή