Τρίτη ημέρα απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 21:59
UPD:21:59
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες, με τις ουκρανικές ανησυχίες να σκιάζουν και σήμερα τις επενδυτικές διαθέσεις για ανάληψη ρίσκου. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε  κατά 0,34% στις 6.799 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,65% στις 9.468 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,78% στις 4.428 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 336,04 μονάδες. Ο δείκτης τις δύο προηγούμενες ημέρες κατέγραψε απώλειες 0,5%, δεχόμενος πιέσεις από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα μάλιστα, οι επενδυτές έδειξαν να τηρούν περισσότερο στάση αναμονής, καθώς ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 18% χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν κέρδη. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Credit Suisse υποβάθμισε σε benchmark από overweight προηγουμένως το γερμανικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι τα περιθώρια ανόδου είναι πάρα πολύ μικρά. Ωστόσο αναβάθμισε το γαλλικό χρηματιστήριο σε overweight.

Στο ταμπλό, η Barclays υποχώρησε κατά 4,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου του 2014 υποχώρησαν κατά 28% στα 2,5 δις. στερλίνες.

Απώλειες 1,4% και για τη γαλλική Alstom, καθώς το σήριαλ της πώλησης της συνεχίζεται. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλαντ ανέφερε ότι η πρόταση εξαγοράς της General Electric δεν ήταν επαρκής.

Στον αντίποδα, η UBS ενισχύθηκε κατά 0,6%, καθώς ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η διοίκηση δεσμεύτηκε να διανείμει ειδικό μέρισμα στους επενδυτές. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,054 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 905 εκατ. φράγκων.

Πάντως τις ανησυχίες για την Ουκρανία τροφοδότησε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στον πόλεμο.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ουκρανική πόλη της Οδησσού όταν μαχητικοί φιλορώσοι συγκρούσθηκαν με τους υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον αυτονομιστών που έχουν πάρει τον έλεγχο πόλεων στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στη ζώνη του ευρώ, τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις αρνητικές προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1%.

Επίσης, ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στη ζώνη του ευρώ, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ήτοι στις 54 μονάδες, επαληθεύοντας τις ενδείξεις πως η ευρωζώνη βαδίζει στο σωστό δρόμο της ανάκαμψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα