Τα Εμιράτα «ψηφίζουν» Ελλάδα

Ποιες προοπτικές διανοίγονται από τις 6 διμερείς συμφωνίες - Επεσαν οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Ελληνικού
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 07:03
UPD:07:03
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, σημείωσε: «Σας υποδέχεται η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο».

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος-υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας, στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χθες στην Αθήνα.

Οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλο και Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπέγραψαν τις παρακάτω συμφωνίες:

1. Πρακτικά Εργασιών 2ης Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ην. Αραβικών Εμιράτων.
2. Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης Επενδύσεων.
3. Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτιστική Συνεργασία.
4. Μνημόνιο Κατανόησης για την Αθλητική Συνεργασία.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες:

1. Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην Τέρνα Ενεργειακή και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, TAQA.

2. Συμφωνία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development - Ομιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar.

Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, σημείωσε: «Σας υποδέχεται η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για την «Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων» δημιουργείται ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που «διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων».

Για τη συμμετοχή των ΗΑΕ στο Ελληνικό και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «είναι δύο κινήσεις συγκεκριμένες, έμπρακτες, οι οποίες αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει».

Ο ίδιος παρατήρησε πως «η επένδυση στο Ελληνικό, η οποία σήμερα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος, θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικιστική παρέμβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά άλλα να κάνουμε... Εχουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, του πολιτισμού, γιατί έχουμε ένα κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο που οφείλουμε να αναπτύξουμε, στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, καθώς επίσης και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν τόνισε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των Εμιράτων για την Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Χαρακτήρισε το Ελληνικό ως μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, «όπου η επένδυση αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ», ενώ ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για «τη θερμή φιλοξενία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τα Εμιράτα».

Επισήμανε ότι με την πραγματοποίηση της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας -Η. Α. Εμιράτων στην Αθήνα «θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα τόσο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. όσο και με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Ο ίδιος σημείωσε πως «η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο», ενώ αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, σε εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα για τους Αραβες στην Ευρώπη, γεωγραφικά και πολιτισμικά, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε μορφωτικά θέματα, στον πολιτισμό, αλλά και στη διεύρυνση της συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέρνα Ενεργειακή

Την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την εταιρεία ενέργειας του Αμπου Ντάμπι TAQA ανακοίνωσε χθες η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, μια μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Το μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διακρατικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ην. Αραβικών Εμιράτων και προβλέπει τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μέρος της συμφωνίας αποτελεί, επίσης, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η TAQA συμμετοχή σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία ή και στο μ.κ. της Τέρνα Ενεργειακή.

Al Maabar: Το έργο θα αλλάξει την Αθήνα

«Ορόσημο» για την Al Maabar χαρακτήρισε την είσοδό της στην ελληνική αγορά μέσω του έργου της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ο διευθύνων σύμβουλός της Α.Ε. Yousif Al Nowais κατά την υπογραφή χθες των διακρατικών συμφωνιών στον Αστέρα Βουλιαγμένης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο επικεφαλής της προαναφερθείσας αραβικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Abu-Dhabi δήλωσε συγκεκριμένα πως «η είσοδος στην ελληνική αγορά αποτελεί ορόσημο για την Al Maabar, δεδομένου ότι επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω επέκτασή μας, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών μας και η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών».

Προσέθεσε επίσης τα εξής: «Η επιχειρηματική μας στρατηγική αποσκοπεί στο να αναζητούμε ευκαιρίες οι οποίες εξασφαλίζουν βιώσιμα οικονομικά οφέλη τόσο για τη χώρα στην οποία αναπτύσσουμε τα έργα μας όσο και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είμαστε βέβαιοι ότι, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, το έργο ανάπτυξης των 6,2 εκατομμυρίων τ.μ. του Ελληνικού θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας, θα γεφυρώσει διαφορετικούς πολιτισμούς και θα αναγεννήσει τις όμορες περιοχές».

Η Al Maabar, η κινεζική εταιρεία Fosun και ο Ομιλος Λάτση έχουν ιδρύσει την εταιρεία ειδικού σκοπού Global Investment Group, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα συνεργαστεί με την εταιρεία Lamda Development για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου.

Το έργο προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης, μεικτής χρήσης, στην Ευρώπη. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες από το διευθύνοντα σύμβουλο της αραβικής εταιρείας, τη Μαριάννα Λάτση και το διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Οδυσσέα Αθανασίου.

Επαφές Αράβων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε χθες το μεσημέρι Aραβες αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για τη μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας - Αραβικών χωρών.

Υποδεχόμενος το γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Αμπντάλα Ελ Αράμπι, ο κ. Παπούλιας επισήμανε τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και παρατήρησε: «Χαίρομαι διότι έρχεστε σε μια περίοδο ενδιαφέρουσα για την περιοχή και θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας».

Ο Ελ Αράμπι τόνισε πως «η Ελλάδα έχει σχέσεις με όλες τις μεσογειακές χώρες και όλες οι χώρες ενδιαφέρονται πολύ να διατηρήσουν τις σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα.  Σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο είναι γνωστό ότι από όλες τις φιλικές μας χώρες της Ευρώπης, υπ’ αριθμόν ένα είναι η Ελλάδα».

Ακολούθως, ο κ. Παπούλιας δέχθηκε το σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος επισήμανε ότι οι σημαντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, θα διευκολύνει να αναδειχθούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ
  • ΤΕΝΕΡΓ



Σχολιασμένα