Χρ. Σταϊκούρας: Σε σαφώς καλύτερη θέση η οικονομία

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 13:23
UPD:17:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα υπήρξε αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

«Η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα υπήρξε αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και πως το ύψος του είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Σήμερα», πρόσθεσε, «η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα για 2η συνεχόμενη χρονιά».

Όπως είπε, οι θυσίες του λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο και είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθείμε τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα:

  • ΔΤ
    Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών  (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

Τέτοια έσοδα ή δαπάνες είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω στη κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίχτηκε ο «άθλος» του πρωτογενούς πλεονάσματος και όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του κόμματος κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιο χρέους.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποίησε η Eurostat για το 2013 παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία για να «αλλάξει σελίδα η Ελλάδα». Προφανώς, και κατά αναλογία, φέτος που πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και το 2016 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε 9 δισ. ευρώ θα χαιρετιστούν ως ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι «μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση του Eurogroup να ανταποκριθεί στο πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι υποστηρικτές των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας».

ΚΚΕ

Αποτέλεσμα αφαίμαξης του λαού χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχόλιό της η ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποιώντας ότι αυτή θα συνεχιστεί «με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «αυτή την αλήθεια κρύβουν από τον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση, με τις υποσχέσεις για «ελάφρυνση» του χρέους που δήθεν θα ανακουφίσει το λαό, όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που υπερασπίζονται αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα και αναγνωρίζουν το χρέος».

«Η απαλλαγή του λαού από τα μνημόνια διαρκείας, την αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος, που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο, προϋποθέτει ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της πρότασής του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση» κλείνει το σχόλιό του η ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΑΡ

Την ανάγκη το πλεόνασμα να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην «υπερφορολόγηση» υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας πάντως ότι η δημιουργία του έχει χρησιμότητα.

Για τη ΔΗΜΑΡ «τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική».

Σε αυτή την κατεύθυνση «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».

Στο σχόλιό του ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δεν παρέλειψε ότι η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος επετεύχθη με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε ό,τι αφορά τη διανομή «αυτή δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα