Γνώμη: Επόμενος στόχος η ρευστότητα

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 07:00
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Μόνο με την παροχή ρευστότητας θα διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι βασική προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Με τη δρομολόγηση και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ολοκληρώνεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στη διαδικασία ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος, στην τελευταία τετραετία, αναμφίβολα υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, που ολοκλήρωσε ένα τεράστιο εγχείρημα, μεθοδικά, με προσεκτικούς χειρισμούς και βασικά «αναίμακτα». Μια απλή σύγκριση του «χάρτη» του τραπεζικού συστήματος το 2010 με το σημερινό αναδεικνύει τις ανατροπές που έγιναν και, το σημαντικότερο, χωρίς κανείς καταθέτης να χάσει ούτε ένα ευρώ.

Στο διάστημα αυτό, οι τράπεζες ταλανίστηκαν όχι μόνο από την ελληνική κρίση, αλλά και από την κυπριακή. Τα δύσκολα όμως δεν πέρασαν, καθώς οι τράπεζες έχουν δρόμο να καλύψουν μέχρι να φτάσουν στο σημείο που περιμένει η πραγματική οικονομία. Να παρέχουν ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες είναι το προσεχές εξάμηνο, που αναμένονται δύο κομβικά γεγονότα. Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές για τα πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους. Τη διαδικασία θα χειριστεί, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αξιοποιώντας την καλή σχέση που έχει αναπτύξει με ομολόγους του στο Eurogroup και κυρίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ρόλος του οποίου είναι καθοριστικός.

Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που θα συρρικνώσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, θα μειώσει το κόστος απόκτησης κεφαλαίων και από τις ελληνικές τράπεζες και θα ενθαρρύνει ξένες επενδύσεις.

Το δεύτερο είναι η διενέργεια το φθινόπωρο των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματά τους θα συγκριθούν με τις διαπιστώσεις των τεστ αντοχής που πραγματοποίησαν για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος οι BlackRock, Ernst & Young και Rothschild.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος «πήρε πάνω του» την υπόθεση και συγκρούστηκε με στελέχη της τρόικας, διαβεβαιώνει πως τα τεστ της ΕΚΤ δεν θα αναδείξουν τίποτα περισσότερο από τα γνωστά «κενά» που καλύπτονται με τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.

Μάλιστα, η επιτυχημένη αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος αναγνωρίστηκε και από την επικεφαλής της ενιαίας εποπτείας στην ΕΚΤ, Daniele Nouy, που έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους και η επιβεβαίωση από την ΕΚΤ της ισχυροποίησης των τραπεζών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα, που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια και χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων».

Μόνο με την παροχή ρευστότητας θα διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι βασική προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα