Γερμανία: Η τρόικα δεν εξωράισε τα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 15:17
UPD:15:22
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Κάμπετερ στάθηκαν οι ισχυρισμοί περί «επιείκειας για λόγους αισθητικής» από μέρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Κατηγορηματικά αντίθετος στον ισχυρισμό ότι η τρόικα «έφτιαξε» τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού, προκειμένου να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ.

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Κάμπετερ στάθηκαν οι ισχυρισμοί του Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η τρόικα «δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Ο κ. Κάμπετερ, με επιστολή του την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της AfD «δημιουργεί την εντύπωση ότι οι φορείς αποφάσεων της Ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση είναι λάθος και παραπλανητική».

Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στον κ. Λούκε, αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των χρεωστικών τόκων καθορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα όπως αναφέρει η «Die Welt» στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Λούκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε «έχει υποδείξει σημαντικές διαφορές στους αριθμούς της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε ρωτήσει εάν η Eurostat και η τρόικα θέτουν ως βάση τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος και εάν θα μπορούσε η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα, απλώς παραμελώντας τέτοια στοιχεία, αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».

Ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ακόμη στον κ. Λούκε ότι η τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ελέγχεται τακτικά από την τρόικα, η οποία καθόρισε τα κριτήρια μέτρησης «τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό». Απέρριψε δε και την κατηγορία ότι οι Έλληνες πέτυχαν τους καλούς αριθμούς επειδή δεν πληρώνουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε το 2013, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της τρόικας, ανοιχτές οφειλές ύψους 6 δισ.  ευρώ» τόνισε στην απάντησή του και πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις που οδήγησαν σε ανοιχτές οφειλές, τις οποίες η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει, έχουν ήδη καταγραφεί στο παρελθόν με επίδραση στο έλλειμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα