Για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας μίλησε στο Naftemporiki TV ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής (ΓΠΚΒ), Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Τάχθηκε υπέρ των στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη πιο ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ εξήγησε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους δεν υπάρχει ανησυχίας, αφού ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει και αυξημένα έσοδα για το κράτος. Ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει δυσμενή επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που με τη σειρά του που θα μεταβάλλει τους όρους στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους.
«Από το 2018 η συμφωνία ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% για τα επόμενα 40 χρόνια. Τώρα η αύξηση των επιτοκίων θα μεταβάλλει τους όρους βιωσιμότητας του χρέους και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απαίτηση για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος, δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Θα το δούμε το 2023» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε τη συνέντευξη του Φ. Κουτεντάκη στο βίντεο που ακολουθεί.
Παρακολουθείστε το νέο κανάλι της Ναυτεμπορικής από τις πλατφόρμες της Cosmote TV και της Nova αλλά και από την ιστοσελίδα naftemporiki.gr
naftemporiki.gr