Αύριο η επιβεβαίωση του πλεονάσματος

Τι προσδοκά η κυβέρνηση στο Εurogroup της 5ης Μαΐου
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 07:01
UPD:10:08
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έχοντας εξαντλήσει προεκλογικά τα «όπλα» της, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στο καλοκαίρι εκ νέου με την τρόικα, βρίσκοντας μπροστά της ακανθώδη ζητήματα.

A- A A+

Ανοίγει την Τετάρτη -μετά την επιβεβαίωση από τη Εurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013- η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, που κατά πολλούς στην κυβέρνηση θα κρίνει το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Η ημερομηνία, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, είναι έτσι κι αλλιώς σταθμός αφού η επιβεβαίωση του πλεονάσματος είναι μια εκ των δύο προϋποθέσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μαζί με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, «η μπάλα βρίσκεται πλέον εξ' ολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών».

Ακολουθεί το διάστημα μέχρι τις εκλογές, κατά το οποίο -αν και η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε την έναρξη της σχετικής συζήτησης, η πλευρά των δανειστών για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας και κυρίως λόγω του αυξημένου αντιευρωπαϊσμού στην κοινή γνώμη των κρατών - μελών, είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Το μόνο που μπορεί να προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup στις 5 Μαΐου είναι μια δήλωση - υπόσχεση ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στο επόμενο Eurogroup της 19ης Ιουνίου με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η δύσκολη περίοδος μέχρι το φθινόπωρο

Το σίγουρο είναι ότι για την κυβέρνηση, ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το διάστημα μέχρι το φθινόπωρο δεν θα είναι ανέφελο.

Έχοντας εξαντλήσει προεκλογικά τα «όπλα» της θα βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στο καλοκαίρι εκ νέου με την τρόικα, βρίσκοντας μπροστά της ακανθώδη ζητήματα όπως η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων (που θα φέρει μειώσεις συντάξεων), η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, η δικογραφία για την άρση της ασυλίας -για ακόμα μια φορά- του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την παράνομη καταγραφή της συνομιλίας του με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή