Αλλάζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο

Νέα σειρά εξέτασης των ανοικτών ελληνικών ζητημάτων - Πρώτα αξιολόγηση και μετά ρυθμίσεις για χρέος, χρηματοδοτικό κενό
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 07:00
UPD:07:06
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από αριστερά, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και ο Ματίας Μορς της Κομισιόν. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες μέρες, προανήγγειλε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ωστόσο οι εταίροι φαίνονται στην παρούσα φάση αρκετά επιφυλακτικοί για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που διαρρέεται από την κυβέρνηση, θεωρώντας πολύ πρόωρο να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις και μάλιστα με τόση βεβαιότητα.

Ενα νέο στοιχείο που αποκάλυψε χθες ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είναι η αλλαγή της σειράς εξέτασης των ανοικτών ελληνικών ζητημάτων, όπου απ’ ό,τι φαίνεται, ενώπιον της απροθυμίας της κυβέρνησης να ζητήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη για το 2014 και 2015, η συζήτηση μεταφέρεται για το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα στο Εurogroup θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί προηγουμένως η αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας, απομένουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες, είπε, αλλά θα ξεπεραστούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Πρόσθεσε ότι με την επιστροφή της τρόικας θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και γρήγορα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 10 Μαρτίου, που θα επιτρέψει και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Αλλωστε, όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει το Μάιο να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ανέφερε ότι θα παίζει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις, αλλά ο ίδιος προσωπικά δεν είναι σε θέση να κρίνει τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, γιατί δεν τα έχει.

Μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για τη βεβαιότητα των ελληνικών αρχών, που τόσο νωρίς έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ υπενθύμισε μάλλον υπό μορφή προειδοποίησης ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που αναθεωρήθηκαν στοιχεία δύο χρόνια μετά.

Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι ασφαλή στοιχεία θα έχουμε στις 23 Απριλίου από τη Eurostat. Πάντως, διευκρίνισε ότι εάν τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση επιβεβαιωθούν, εάν δηλαδή υπάρχει όντως τόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, τότε αυτό θα απλοποιήσει τα πράγματα.

Για την ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι μόλις διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί από τη Εurostat ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις, θα ξεκινήσει η συζήτηση και στη συνέχεια θα έχουμε τις αποφάσεις. «Δεν μπορώ να προβλέψω την ακριβή χρονική στιγμή, ωστόσο διαπιστώνω ότι όλοι έχουν τη βούληση να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο», τόνισε.

Αναφορικά με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι όλες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2014 σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ΔΝΤ. «Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει ποιο μήνα, υπάρχει μια σημαντική πληρωμή δανείων τον Αύγουστο, πρέπει να εργαστούμε και το καλοκαίρι να δούμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο κ. Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι η συζήτηση για κάλυψη του χηματοδοτικού κενού (υπολογίζεται σε 13-15 δισ. ευρώ για φέτος και του χρόνου) θα προηγηθεί αυτής της ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο, στη συνέχεια φαίνεται ότι η κυβέρνηση άλλαξε θέση, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στη γερμανική «Bild» ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί περισσότερα χρήματα και αυτό που θέλει είναι περισσότερο χρόνο, για να πάρει η οικονομία ανάσα, εννοώντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Οπως ήταν φυσικό, η αλλαγή αυτή υποχρεώνει και τους εταίρους να αλλάξουν την ατζέντα και να μεταφέρουν για το καλοκαίρι τις αποφάσεις στο θέμα αυτό.

Προφανώς, για να δουν κατά πόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται στο σκέλος της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών εσόδων και ενδεχομένως εάν θα καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές.

Στην περίπτωση αυτή, τονίζουν στις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει ένα τρίτο μνημόνιο, αλλά θα μπορούσε να εγκριθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως προτάθηκε στην Ιρλανδία (δεν την αποδέχθηκε) και στην Πορτογαλία (το σκέπτεται), το πρόγραμμα της οποίας τελειώνει στα μέσα του έτους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα