Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Στα «χέρια» της Κομισιόν στις αρχές της εβδομάδας

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 15:24
UPD:14/11/2020 15:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με στόχο την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. To τελικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα σταλεί το Φεβρουάριο.

Η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής των έργων (κι από την Κομισιόν) που θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο, θα γίνει με κριτήρια :

·   ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων.

·    επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους

·   ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

·   συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου - 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

Τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αφορούν:

 - Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με έργα και προγράμματα όπως ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής, φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτροκίνηση (E-mobility), διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων, χωροταξική μεταρρύθμιση, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις.

- Το ψηφιακό μετασχηματισμό με ενδεικτικά έργα & προγράμματα όπως γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G, έξυπνες πόλεις, ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση,

- Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναβάθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, εξορθολογισμό και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

- Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω ψηφιοποίησης διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, ενίσχυσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών.

Η συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου

Η σύναψη συμφωνίας γύρω από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αποτελεί ένα θετικό βήμα σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινωβουλίου Γιόχαν Βαν Όβερτφελτ. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν προτού τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης διατεθούν προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Όβερτφελτ, το Ευρωκοινοβούλιο σκοπεύει να δώσει την τελική έγκριση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στη σύνοδο της Ολομέλειας στα τέλη του μηνός. Μετά και τη συμφωνία, συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο και στα κράτη-μέλη για να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η έγκριση του απαιτεί ομοφωνία στο Συμβούλιο και επικύρωση της απόφασης δανεισμού κεφαλαίων από την αγορά σε όλα τα κράτη-μέλη. Όπως σημείωσε ο Γιόχαν Βαν Όβερτφελτ, υπό ιδανικές συνθήκες η Επιτροπή θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές στις αρχές της Άνοιξης του 2021.

Ακόμα και τώρα όμως, τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν όσο και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απειλούν να ασκήσουν βέτο στη συμφωνία. Η Ουγγαρία και η Πολωνία εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου – Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού αναστολής της χορήγησης κονδυλίων σε χώρες της Ε.Ε. που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα