Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε περαιτέρω αιτήματα για μαζικές απολύσεις

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 20:08
UPD:20:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας ή μηχανισμού παρακολούθησης σε δεσμευτικό στόχο απολύσεων μετά το 2014» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Δεν θα δεχθεί περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές για μαζικές απολύσεις, δηλώνει στην εφημερίδα Wall Street Journal ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «σπάει την ομέρτα» σχετικά με την μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το στόχο της για μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα δύο χρόνια πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν θα δεχτεί περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές της για μαζικές απολύσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Επίσης στην ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το δύσκολο μέρος για την Ελλάδα τώρα ξεκινά, διότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ανελαστική κουλτούρα του δημοσίου τομέα, ο οποίος διέπεται από επουσιώδεις κανονισμούς και γραφειοκρατία. 

«Το ζήτημα του μεγέθους του δημόσιου τομέα αντιμετωπίστηκε, αυτό που εκκρεμεί είναι η ποιότητά του» είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι ένα από τα «ακανθώδη θέματα» στις «δύσκολες διαπραγματεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η μείωση του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000 έως τα τέλη του 2015 και η απόλυση ή η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι, ενόψει της νέας επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα τις ερχόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας με προοπτική ένα νέο δάνειο, η Ελλάδα στηρίζεται σε «θετικά στοιχεία», όπως η επίτευξη πέρυσι του πρώτου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της κατά την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, οικονομικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας θα καταδείξουν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο 4%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τέλος η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης αυτήν την εβδομάδα κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μια πρόβλεψη του Συντάγματος που χρονολογείται από το 1911 και η αλλαγή της «θεωρείται ταμπού» σημειώνεται στο άρθρο.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την άνοιξη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στο εν λόγω δημοσίευμα, ακόμη και εντός του κόμματός του, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί.

«Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Ωστόσο, σπάζουμε την ομερτά (το νόμο της σιωπής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη Wall Street Journal.

Την Παρασκευή ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι άφησε «παράθυρο» για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά την μονιμοποίησή τους ή σε περίπτωση νέων συγχωνεύσεων φορέων  αν και ξεκαθάρισε ότι «άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων δεν πρόκειται να υπάρξει».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας ή μηχανισμού παρακολούθησης σε δεσμευτικό στόχο απολύσεων μετά το 2014». Διευκρίνισε πάντως πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν νέες απολύσεις, συμπληρώνοντας πως «ενδέχεται αύριο να καταλήξουμε να συγχωνεύσουμε κι άλλες δομές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή