«Μετά το Eurogroup» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 14:07
UPD:14:21
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο αξιωματούχος σχολίασε πάντως ότι η επιστροφή της τρόικας είναι αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Πολύ σύντομα», μετά το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, όπως δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στην προσεχή συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απλώς θα ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.  

Ο αξιωματούχος σχολίασε πάντως ότι η επιστροφή της τρόικας είναι αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να ληφθεί μια έστω «προκαταρκτική απόφαση» για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ τον επόμενο μήνα.

«Εκπλήσσει η βεβαιότητα της κυβέρνησης για το πλεόνασμα»

Εξάλλου, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, δεδομένου ότι η Eurostat θα ανακοινώσει τα σχετικά στοιχεία στις 23 Απριλίου. 

«Πραγματικά δεν έχω ιδέα αν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστές ή όχι. Πάντως, με εκπλήσσει η βεβαιότητά της», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αν το πλεόνασμα είναι πράγματι τόσο υψηλό οι πάντες θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι επιθυμία όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τα μέσα Μαΐου, όταν λήγουν ελληνικά ομόλογα.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι, όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του προγράμματος, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως όλοι εργάζονται “καλή τη πίστει” και υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 για την Ε.Ε. και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η λήξη ελληνικών ομολόγων τον Αύγουστο. «Νομίζω», τόνισε, «ότι θα χρειαστεί να εργαστούμε στη διάρκεια των θερινών διακοπών για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα