Προτάσεις Γ. Προβόπουλου για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 23:29
UPD:15/02/2014 00:06
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο κ. Προβόπουλος (φωτ. αρχείου) πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου.

Ο Νέος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία το 2014 πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Πολωνία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας αυτή την παράμετρο ως μια σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία.

Επίσης ο κ. Προβόπουλος πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου.

Και αυτό όπως εξήγησε διότι ακόμη και μετά την παρέλευση μίας 10ετίας οι πόροι του Μηχανισμού μπορεί να εξαντληθούν.

Βάσει αυτού είναι αναγκαίο, δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Τραπεζών) να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. Εκτίμησε δε ότι η εναρμόνιση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα αποτρέψει την φυγή καταθέσεων στο μέλλον σε περιόδους κρίσεων.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία, η οποία είναι επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, το Ενιαίο Ταμείο για την Εκκαθάριση θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για μέγιστη περίοδο 10 ετών. Σε περίπτωση όμως που τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή, η γενική προσέγγιση ορίζει ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος η συνέχιση της εθνικής χρηματοδότησης του Ταμείου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς διατηρείται ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Επιπλέον ο  διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο Νέος αυτός Μηχανισμός θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιές τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιές όχι, περιορίζεται η αποτελεσματικότητα του.

Όπως εξήγησε η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται σε πολλά επίπεδα, γεγονός που σε μία διαδικασία όπως της εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικότητας της.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Προβόπουλος ανέφερε τα επιτυχή αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς  μετά την κρίση η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε με επιτυχία στην εκκαθάριση 12 τραπεζών.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα