Τα δύο μέτωπα της κυβέρνησης

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 06:47
UPD:09:08
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Σε δύο μέτωπα επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση, ένα στο εσωτερικό με τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων και ένα στο εξωτερικό όπου η ελληνική πλευρά είναι πλέον αυτή που επιθυμεί η όποια συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την απομείωση του ελληνικού χρέους να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Ο λόγος είναι προφανής, η εμμονή του άξονα Βρυξέλλες - Βερολίνο στη λήψη νέων μέτρων, έστω μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, προκαλεί δυσφορία στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, στελέχη του οποίου δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με διαρροές στον Τύπο, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού όσο και για την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα είναι συνθήκες ικανές να δώσουν στην κυβέρνηση, αν όχι τη νίκη, τουλάχιστον μια ήττα που δεν θα επιτρέψει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγείρει θέμα αναντιστοιχίας μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στο σημερινό φύλλο της γερμανικής Bild ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας», δεν αφορά βεβαίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το ύψος του οποίου είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα παρθούν για την απομείωση του χρέους της χώρας μας, αλλά την ικανότητα της χώρας να εμφανίσει πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των δανειστών μας. Παράλληλα θεωρεί ότι  το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές μπορεί να επιτρέψει μια περιορισμένη έξοδο σε αυτές για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού.

Την ίδια ώρα, έχουν πλέον αρθεί τα εμπόδια για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα αφού η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια για μία σειρά από θέματα είναι πιο κοντά παρά ποτέ.  

Όλα αυτά όμως, παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, είναι σχέδια επί χάρτου, και εκείνο που προέχει είναι η καθημερινότητα των πολιτών  και οι επικείμενες εκλογές.

Το εν λόγω στέλεχος, αναφερόμενο στην τροπολογία για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης σημειώνει ότι πρόκειται απλώς για συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το ίδιο στέλεχος κάνει λόγο για απόφαση που έχει στόχο την «ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» και την «ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή