Market Beat: Χωρίς πυξίδα με βαρύ διεθνές κλίμα ανεβαίνουν οι απαιτήσεις στην «άμυνα»

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 10:16
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Οι traders των παραγώγων δεν άλλαξαν χθες τη στάση που διαμόρφωσαν την Τρίτη. Λες και η πτωτική δυναμική να μην πρόσθεσε στις αρνητικές προσδοκίες που είχαν σχηματίσει από το τέλος της προηγούμενης και ανοδικής συνεδρίασης. Πιθανότατα διότι και εκείνοι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη αν και απομένουν πλέον μόνο 5 συνεδριάσεις ως την εκπνοή των σειρών Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες των επενδυτών στα παράγωγα παραμένουν αμετάβλητες πιθανά και για έναν ακόμα λόγο. Αντιλαμβάνονται πως οι ισχυρότεροι παράγοντες του ΧΑ αισθάνονται ασφαλείς σχετικά με τη δυνατότητά τους να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες σε επιθυμητά επίπεδα τιμών όταν το συμφέρον τους το επιβάλλει. Επέλεξαν στη φάση της αγωνίας για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία για τη μέρα που θα αποφασιστεί το tapering από τη Fed, να διατηρήσουν τους βασικούς δείκτες σε κατάσταση συσσώρευσης κοντά στα υψηλά για το 2013. Ίσως για αυτό οι traders δεν ανοίγονται σε στοιχήματα που θα περιλάμβαναν τιμές κάτω από τις 375 μονάδες και πάνω από τις 400 μονάδες

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στα ζητήματα με σημασία για το ΧΑ από το εσωτερικό εντοπίζουμε τα "γυρίσματα" που θα πραγματοποιηθούν από θεσμικά χαρτοφυλάκια που εμφανίζουν μεγάλα κέρδη, αν τελικά ισχύσει ο φόρος υπεραξίας. Ένα θέμα που θεωρούμε επίσης υψηλής σπουδαιότητας είναι τα συμπεράσματα των επαγγελματιών επενδυτών που θα προκύψουν από την ανάλυση της ολοκλήρωσης της πρώτης περιόδου εξάσκησης των warrants της ΑΛΦΑ η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Αυτό που άλλαξε την τρέχουσα εβδομάδα σε επίπεδο διεθνών εξελίξεων, αφορά στο χρόνο στον οποίο θα επιλέξει η Fed για να αρχίσει το περίφημο tapering. Χθες βράδυ, οι μετοχές των ΗΠΑ παρουσίασαν την μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε ένα μήνα, με τον Standard & Poors 500 που μειώθηκε κατά 1,1%, καθώς οι συναλλασσόμενοι αποφάσισαν να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη που προέκυψαν μετά τη μέρα που το Κογκρέσο ανακοίνωσε την προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Τα mini futures για τον S&P 500  εμφανίζουν σήμερα υποχώρηση -0,25% στις συναλλαγές τους για τις ασιατικές αγορές.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επιτεύχθηκε αργά την Τρίτη, αν και μέτρια σε περικοπές δαπανών, θα βάλει τέλος στα τρία χρόνια πολιτικής  αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον, που κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο με την δύο εβδομάδων μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ψηφίσει για τη συμφωνία αύριο. Τον Σεπτέμβριο , η Fed ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει ένα χτύπημα στην οικονομία, αν οι νομοθέτες δεν συμφωνούν σε έναν προϋπολογισμό, ως κύριο αίτιο για να διατηρήσει το πρόγραμμά της για την αγορά ομολόγων ύψους 85 δις δολαρίων ανά μήνα.

«Μετά την έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής, διαπιστώσαμε ότι οι πιθανότητες να αποφασίσει το tapering στη συνεδρίαση της FOMC του Ιανουαρίου έναντι του Μαρτίου. Υπό το φως της συμφωνίας των τελευταίων ημερών επί του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκε από τους αντιπροσώπους του Κογκρέσου, οι πιθανότητες έχουν μετατοπιστεί περαιτέρω και βλέπουμε τώρα την συνεδρίαση του Ιανουαρίου ως το πιο πιθανό χρονικό διάστημα για την έναρξη της σταδιακής μείωσης του QE». Ανέφερε η Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα είναι επίσης σε επαγρύπνηση για την πιθανότητα μιας αιφνιδιαστικής κίνησης της Fed, την επόμενη εβδομάδα, στην τελευταία συνεδρίαση επί της πολιτικής της για το 2013 στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, συμπληρώνουμε.

ΗΠΑ

πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται από τη συμφωνία  για  τον προϋπολογισμό που επετεύχθη την Τρίτη στο Κογκρέσο γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 15,843.53 μονάδες. Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της Coca – Cola Co/The και της Home Depot Inc/The, αρνητική πορεία είχαν οι μετοχές της ΝΙΚΕ Inc και της United Health Group Inc. Ο Standard & Poor's κινήθηκε πτωτικά κατά 1,13% κλείνοντας στις 1,782.22 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 1,40% στις 1,782.22 μονάδες. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία στο Κογκρέσο για τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την επόμενη διετία, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός νέου shutdown των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στο  χρονοδιάγραμμα της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της αμερικανικής Federal Reserve, και ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της FOMC για το τρέχον  έτος, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τα βήματα της Wall Street, καθώς η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα περιορίσει σύντομα το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,46% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,24%, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,41%, ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,11%, ενώ στο -0,84% και στο -1,44% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Χθες στις ΗΠΑ , οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία στο Κονγκρέσο για τη μείωση των αυτόματων περικοπών δαπανών καθώς και τη μείωση του ελλείμματος, με χρηματόδοτηση ύψους 23 δισ. δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια .

Η συμφωνία ώθησε υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου της άμυνας, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, αφαιρέθηκε μία σημαντική πηγή αβεβαιότητας γύρω από τις αμερικάνικες στρατιωτικές δαπάνες.

Οι μετοχές του κλάδου της αεροναυπηγικής και των αμυντικών επιχειρήσεων BAE Systems και EADS έκλεισαν 2,55% και 7,48% υψηλότερο, αντίστοιχα.

Τεχνική ανάλυση

Η αναφορά μας χθες σε επίπεδα τιμών που αφορούσαν συμπεράσματα από το ιστορικό διάγραμμα ανά εβδομάδα που αποτελεί ένα εργαλείο με σαφέστερες ενδείξεις για την τάση του 25άρη… έπιασε τόπο. Σημειώναμε: «Από τις 26/8, τότε ο 25άρης ήταν στις 307,7 μονάδες, και μετά, το ενός μεγέθους, διέγραψε τροχιά ανόδου. Με πρώτη και μεγαλύτερη κορυφή την εβδομάδα που περιλάμβανε την συνεδρίαση της 21/10 με τον 25άρη στις 395,81 μονάδες. Κατόπιν  ακολούθησε πτώση, που την διαδέχθηκε άνοδος που είχε κορυφή στις 25/11 λίγο πάνω από τις 395 μονάδες στις 395,2 για την ακρίβεια».

Χθες οι θεσμικοί τον οδήγησαν στο πρώτο πεντάλεπτο στο υψηλό ημέρας στις 395,35 μονάδες ήτοι μέσα στη ζώνη των δύο υψηλών και κατόπιν άρχισε πτώση που στο πέρας των συναλλαγών χωρίς τη γνώση της βουτιάς της Wall Street οι απώλειές της μαζεύτηκαν. Θεωρούμε απίθανο να βρεθεί αγοραστικό ενδιαφέρον διαρκείας χωρίς μια σημαίνουσα εξέλιξη στο εσωτερικό ή το εξωτερικό και εκτιμούμε ότι το alert της ημέρας είναι το πέρασμα της τιμής του FTSE κάτω από τις 383 μονάδες.

Στο ΧΑ

Oριακά χαμηλότερα των 1.200 μονάδων έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με ήπιες και ελεγχόμενες απώλειες, κινούμενο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε στενό όριο διακύμανσης, με φανερή την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και ξεκάθαρα περιορισμένο τζίρο και όγκο. Στο «κόκκινο» Τιτάν, ΔΕΗ, ΔΕΗ-1,01% ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-1,31% ΕΛΠΕ, ΟΤΕ. ΟΤΕ-0,10%

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 1.187,34 και των 1.205,42 μονάδων, ενώ έκλεισε στις 1.196,98 μονάδες με μικρές απώλειες της τάξης του 0,31%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,33 εκατ. ευρώ  ενώ ο όγκος άγγιξε τα 20,5 εκατ. τεμάχια.

Για μία ακόμη φορά, χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο χαμηλός τζίρος που «μαρτυρά» το ότι οι επενδυτές είτε παραμένουν σε στάση αναμονής περιμένοντας κάποιον καταλύτη για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, είτε είναι απλώς... αδιάφοροι.

Το γεγονός ότι πλησιάζουμε προς τα τέλη του έτους όπου συνήθως οι συναλλαγές είναι περιορισμένες λόγω εορτών, δεν βοηθάει ιδιαίτερα την προοπτική της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. Ωστόσο, από την άλλη, το υποτονικό επίπεδο του τζίρου δείχνει πως σε μία ημέρα πτώσης όπως η χθεσινή, δεν υπάρχει και διάθεση «ξεφορτώματος». Επίσης, σημαντικό παραμένει το ότι η αγορά διατηρείται ακόμη σε μικρή απόσταση από τα υψηλά σχεδόν 29 μηνών που άγγιξε πρόσφατα, λίγο πάνω από τις 1.230 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,19%, ο δείκτης FTSE Large Cap έκλεισε με απώλειες 0,36% και ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε 0,28% χαμηλότερα. Στις τραπεζικές μετοχές σημειώθηκαν ήπιες τάσεις, με την Εθνική να κλείνει με πτώση 0,23%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,33% να ενισχύεται κατά 0,33%, ενώ 0,65% χαμηλότερα έκλεισε η Πειραιώς και κέρδη τη τάξης του 1,45% σημείωσε η Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips κυριάρχησε ηρεμία, με την πλειονότητα να κλείνει πτωτικά, χωρίς όμως να σημειώνονται μεγάλες απώλειες. Την μεγαλύερη πτώση σημείωσε η Τιτάν στο -1,93% και ακούθησαν οι ΟΠΑΠ 1,31%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,21% -1,21, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-1,13% -1,13% και ΔΕΗ -1,01%. Ανοδικά έκλεισαν οι Μότορ Όιλ ΜΟΗ+3,37% +3,37%, Τέρνα Ενεργειακή +0,85%, ΕΛΠΕ +0,83%, ΟΛΠ ΟΛΠ+0,62% +0,62%, Σωλ. Κορίνθου +0,50%, Folli Follie +0,47% και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,25% +0,25%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σε χαμηλό 2-1/2 μηνών σήμερα γιατί αναπτύχθηκαν αυξημένες προσδοκίες ότι η Federal Reserve μπορεί να ενεργήσει νωρίτερα παρά αργότερα το tapering μετά από την προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό στην Ουάσιγκτον, που χαλάρωσε την τροχοπέδη για την οικονομία των ΗΠΑ, από ορισμένα δημοσιονομικού χαρακτήρα προβλήματα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας -Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 1%, προσθέτοντας στο 1,1% της πτώσης της Τετάρτης που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε τρεις εβδομάδες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης αναφοράς Nikkei υποχώρησε 1,6%, διευρύνοντας την αλυσίδα  των πτωτικών συνεδριάσεων για τρίτη ημέρα. Παρόλα αυτά, ο δείκτης, που τροφοδοτείται από την επιθετική δημοσιονομική και νομισματική τόνωση της Κεντρικής Τράπεζας, έχει ενισχυθεί σχεδόν 47% μέχρι στιγμής φέτος, βαδίζει για την καλύτερη ετήσια αύξηση από το 1972.

Χθες βράδυ, οι μετοχές των ΗΠΑ παρουσίασαν την μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε ένα μήνα, με τον Standard & Poors 500 που μειώθηκε κατά 1,1%, καθώς οι συναλλασσόμενοι αποφάσισαν να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη που προέκυψαν μετά τη μέρα που το Κογκρέσο ανακοίνωσε την προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Τα mini futures για τον S&P 500  εμφανίζουν υποχώρηση 0,25% στις συναλλαγές τους για τις ασιατικές αγορές σήμερα.

Η δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επιτεύχθηκε αργά την Τρίτη, αν και μέτρια σε περικοπές δαπανών, θα βάλει τέλος στα τρία χρόνια πολιτικής  αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον, που κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο με την δύο εβδομάδων μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ψηφίσει για τη συμφωνία αύριο.

Τον Σεπτέμβριο , η Fed ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει ένα χτύπημα στην οικονομία αν οι νομοθέτες δεν συμφωνούν σε έναν προϋπολογισμό, ως έναν κύριο αίτιο για να διατηρήσει το πρόγραμμά της για την αγορά ομολόγων ύψους 85 δις δολαρίων ανά μήνα.

«Μετά την έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής, διαπιστώσαμε ότι οι πιθανότητες να αποφασίσει το tapering στη συνεδρίαση της FOMC του Ιανουαρίου έναντι του Μαρτίου ανέφερε η Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

"Υπό το φως της συμφωνίας των τελευταίων ημερών επί του προϋπολογισμού που συμφωνήθηκε από τους αντιπροσώπους του Κογκρέσου, οι πιθανότητες έχουν μετατοπιστεί περαιτέρω και βλέπουμε τώρα την συνεδρίαση του Ιανουαρίου ως το πιο πιθανό χρονικό διάστημα για την έναρξη της σταδιακής μείωσης του QE.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα είναι επίσης σε επαγρύπνηση για την πιθανότητα μιας αιφνιδιαστικής κίνησης της Fed, την επόμενη εβδομάδα, στην τελευταία συνεδρίαση επί της πολιτικής της για το 2013 στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Το δολάριο ήταν 0,1% πάνω στα 102,57 γεν, έχοντας υποχωρήσει 0,4% χθες τη νύχτα, με χαλάρωση για μια δεύτερη συνεδρίαση μετά από μια πρόσφατη ισχυρή άνοδο έναντι του ιαπωνικού γεν.

Το ευρώ μετά την άνοδο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση έναντι του δολαρίου την Τετάρτη έκανε παύση. Το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε σταθερό στα 1,3794 δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν μικρά περιθώρια ανόδου του ευρώ μετά την πρόσφατη ισχυρή ανοδική του κίνηση. Οι αναλυτές της BNP Paribas έγραψαν σε σημείωμα ότι βλέπουν πιθανή μια κίνηση προς τα κάτω ως τα 1,32 δολάρια.

Μεταξύ των βασικών αγαθών, οι τιμές του αργού των ΗΠΑ διατηρήθηκαν σταθερές στα περίπου 97,4 δολάρια το βαρέλι Ο χρυσός ανέβηκε 0,2% σε περίπου 1254 δολάρια η ουγγιά, για να αποκαταστήσει μέρος της μείωσης της Τετάρτης κατά 0,6%. Παρόλα αυτά ο χρυσός είναι κάτω κατά 25% μέχρι στιγμής φέτος, σε πορεία που θα φέρει τη χειρότερη ετήσια πτώση από το 1981.

Η κατάρρευση των τιμών του χρυσού αυτό το έτος, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1981, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μια εξομάλυνση της οικονομίας,  που θα επηρεάσει τα επιτόκια και την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε σε μια έκθεση η Bank of America Merrill Lynch.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκαμε την αναφορά του Απόστολου Μάνθου που είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τελευταίες αλλαγές στις σταθμίσεις και στη βαρύτητα των τίτλων, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη  έχουν δημιουργήσει μερική στρέβλωση στη τεχνική εικόνα  του Δείκτη καθιστώντας περισσότερο αινιγματική τη σωστή αξιολόγηση της Αγοράς, επισημαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο της 10ης Δεκεμβρίου, στις 1200 μονάδες, όπου εάν παρέμεναν οι  "βαρύτητες" του περασμένου μήνα ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν στις 1177 μονάδες, περίπου. Έτσι για να μπορέσουμε βραχυχρόνια να αδρανοποιήσουμε το φαινόμενο αυτό ανεβάσαμε τη ζώνη αντίστασης από τις 1180 με 1200 μονάδες στις 1215 με 1235 μονάδες "τεκμηριώνοντας έτσι ποιο επιτυχημένα" μια πιθανή ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1235 μονάδες.

Προς το παρόν όμως,  όσο το στρατόπεδο των «ταύρων» δηλώνει αδυναμία να οδηγήσει σε διάτρηση της ανωτέρω ζώνης  τόσο θα αυξάνεται η δύναμη των «αρκούδων» που τους ανοίγει  όρεξη για την πραγματοποίηση ενός καθοδικού διαστήματος ορισμένων συνεδριάσεων και θα τον περάσουν προς την κάτω ζώνη στήριξης των 1140 με 1120 μονάδων. "Χορηγούς" στην εκδήλωση ενός τέτοιου καθοδικού έργου βρίσκουμε και στους εβδομαδιαίους σχηματισμούς αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων με τα  τελευταία αποτυπωμένα candlesticks να "αναδύουν ανοδική κόπωση" και απαρχή αναστροφής  της υπάρχουσας  τάσης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ αναζωπύρωσε τους φόβους για έναρξη του tapering σε χρόνο έκπληξη

Η συμφωνία την Τρίτη το βράδυ για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να έχει θετικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, θα πρέπει να οδηγήσει στη συνεχιζόμενη επιτάχυνση των δαπανών κεφαλαίου στο 2014.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία για τη μερική άρση των πλειστηριασμών από 1/1/2014 βρίσκονται η κυβέρνηση και η τρόικα καθώς χθες, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών μας, μετά από πολύ καιρό, υπήρξε «σύγκλιση απόψεων».

Στα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα για τα ΕΑΣ φαίνεται ότι διατηρούνται οι διαφορές απόψεων. Ειδικότερα και ως προς τους πλειστηριασμούς, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, αφού απομένει να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες της σχετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή και να επικυρωθεί στη νέα συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί σήμερα αύριο.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις εκτιμάται ότι έληξε χθες η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants της Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,33% με τους κατόχους περίπου 96 εκατ. τίτλων να συμμετάσχουν στη μετατροπή αποκτώντας 210.000.000 μετοχές της τράπεζας, οι οποίες ήταν δεσμευμένες στο ΤΧΣ. Τα παραπάνω στοιχεία, μολονότι είναι προσωρινά και θα εκκαθαριστούν την Παρασκευή, δείχνουν ότι η διασπορά των μετοχών της τράπεζας αυξάνεται κατά περίπου 2% στο 18,2%. Η εξάσκηση των warrants δεν ήταν εκτεταμένη κατά την πρώτη ημερομηνία ενάσκησης όπως ανέμεναν κύκλοι της αγοράς, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως αναπτύσσουν αυξημένες προσδοκίες για δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ όσον αφορά στα warrants, η οποία θα γίνει σε καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες.

Εκτενής συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων έγινε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή στη Βουλή. Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ή ο ΦΠΑ στην εστίαση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Υπερβάσεις προϋπολογισμών από φορείς εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα προχωρήσει στις αντίστοιχες περικοπές. Όπως έκανε γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, πρόκειται για υπερβάσεις 40 – 50 εκατ. ευρώ για το 2013, που έχουν διαπιστωθεί σε περίπου 500 ΝΠΙΔ. Από αυτά τα μισά ανήκουν στον τομέα της Παιδείας και τα περίπου 120 στον τομέα του Πολιτισμού. Το συνολικό προαναφερθέν ποσό θα συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2014, είτε με επιστροφή των πιστώσεων, είτε με συμψηφισμό τους με τα κονδύλια του επόμενου έτους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν αναμένεται να χαλαρώσουν τις σχετικά συντηρητικές οικονομικές πολιτικές τους το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Standard & Poors, παρά την βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βελτιωμένη αλλά ακόμη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συνεπάγεται ότι τα έσοδα και η ανάπτυξη των ταμειακών ροών, είναι πιθανόν να διατηρηθούν αδύναμα, η εμπιστοσύνη να συνεχίσει να είναι εύθραυστη και τα περιθώρια κέρδους να παραμείνουν υπό πίεση. «Το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη παραμένει άλυτο και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η υψηλή ανεργία, οι μειωμένες επενδύσεις και οι χαμηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων στον Νότο θα αντιστραφούν», τονίζει η S&P στη νέα της έκθεση με τίτλο European Corporate Credit Outlook.

Η Deutsche Bank και η UBS προστίθενται και αυτές στην μακρά λίστα των διεθνών οίκων και των επενδυτικών τραπεζών που “βλέπουν” σημαντικά κέρδη στην ευρωπαϊκή αγορά το 2014 αλλά και ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας. Η Deutsche Bank αυξάνει τις προβλέψεις της για την αύξησης των κερδών των εταιρειών της Ευρωζώνης για το 2014 στο 12% από 10 % προηγουμένως . Για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν πως στο τέλος του επόμενου έτους θα αγγίξει τις 375 μονάδες, από τις 345 μονάδες που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας είχαν σήμερα τα εργατικά συνδικάτα και οι ενώσεις εργοδοτών της Πορτογαλίας, οι οποίοι μετά το πέρας της συνάντησης κατήγγειλαν τους εκπροσώπους των δανειστών τους ως αδιάλλακτους.  «Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να συνεχίσει να αποικίζεται από μια πολιτική (…) που οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κατάρρευση», δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGTP, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της αποστολής της τρόικας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα