Σύγκλιση απόψεων για πλειστηριασμούς

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για μερική άρση από την 1η Ιανουαρίου 2014 βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 07:00
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Η διατήρηση του ορίου αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία για τη μερική άρση των πλειστηριασμών από 1/1/2014 βρίσκονται η κυβέρνηση και η τρόικα καθώς χθες, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών μας, μετά από πολύ καιρό, υπήρξε «σύγκλιση απόψεων».

Στα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα για τα ΕΑΣ φαίνεται ότι διατηρούνται οι διαφορές απόψεων. Ειδικότερα και ως προς τους πλειστηριασμούς, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, αφού απομένει να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες της σχετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή και να επικυρωθεί στη νέα συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Μεταβατικό στάδιο

Βάσει των αποτελεσμάτων της χθεσινής συνάντησης, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου που κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη άρση του καθεστώτος προστασίας από τον εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, τη διατήρηση του νόμου Κατσέλη και την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων από την 1/1/2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «υπήρξε μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις» με αποτέλεσμα πλέον οι διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται επί της βάσης τριών παραδοχών. Ειδικότερα:

  • Συμφωνείται από τις δύο πλευρές να υπάρξει μεταβατικό στάδιο διάρκειας ενός έτους, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, για την προστασία της πρώτης κατοικίας συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών, οι οποίοι θα καθοριστούν με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Επί του συγκεκριμένου θέματος, το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε ότι «θα έχει πολυμετρικά χαρακτηριστικά».
  • Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν ο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και ο 4161/2013 που αφορά το πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής δανείων από ενήμερους και ενυπόθηκους δανειολήπτες. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νόμων αυτών, θα πρέπει να επιταχυνθεί η δικαστική διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω της ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων, καθώς και η υιοθέτηση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μέσω αναβάθμισης του θεσμού του διαμεσολαβητή, του Συνηγόρου του Καταναλωτή κ.ο.κ.
  • Με τη λήξη του μεταβατικού καθεστώτος, δηλαδή από την 1/1/2015, να τεθεί σε εφαρμογή ένα μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, στη βάση του λεγόμενου «ιρλανδικού μοντέλου».

Αν και για το συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης η σύγκλιση επί των προαναφερθέντων παραμέτρων «δεν προδικάζει και τη συμφωνία», είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρουν τη λεγόμενη «χρυσή» τομή», η οποία θα αποτρέψει την ελληνική κυβέρνηση από μια μονομερή ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική η αποδοχή από την τρόικα του μεταβατικού διαστήματος του ενός έτους.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα εμφανιζόταν αμετακίνητη ως προς την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου άνω των έξι μηνών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη. Βέβαια, η υποχώρηση για το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να είναι σημαντική, ωστόσο θα επιδιωχθεί να αντισταθμιστεί με τα λεγόμενα «πολυμετρικά χαρακτηριστικά».

Οι παράμετροι

Ειδικότερα, στην αιχμή του δόρατος της διαπραγματευτικής τακτικής του υπουργείου θα τεθούν οι παράμετροι που σχετίζονται με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με τη νέα ρύθμιση το παραπάνω ποσό θα είναι σίγουρα αρκετά χαμηλότερο, καθώς το υπουργείο ζητούσε να καλύπτεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, ενώ η τρόικα δεχόταν η αντικειμενική αξία να είναι έως 120.000 ευρώ.

Η διατήρηση του ορίου των 200.000 ευρώ αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να «πιέσει» την τρόικα να το αποδεχτεί. Κρίσιμη επίσης παράμετρος είναι και καθορισμός του ύψους του εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται ο εκπλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Διαφωνίες για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών

Με ελπίδα μια συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου για τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, ώστε να εκταμιευτεί επιτέλους η υποδόση του ενός δισ. ευρώ, ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Μετά την πρώτη συνάντηση, διάρκειας τριών ωρών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι… διαφωνούν σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της δόσης του ενός δισ. ευρώ, μεγαλύτερη απόσταση υπάρχει στη διαπραγμάτευση για το μέλλον των ΕΑΣ, όπου η τρόικα επιμένει σε απολύσεις περίπου 850 ατόμων και υποτυπώδη λειτουργία μέχρι την πλήρη εξάλειψη των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο για την κινητικότητα και τις απολύσεις βρίσκεται κοντά στη λύση του. Τούτο διότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνει έτοιμο να πείσει την τρόικα και για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα ή θα απολυθούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και το θέμα της διευθέτησης των χρεών του Δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ βρίσκεται επίσης κοντά στη λύση του. Το τυπικό κλείσιμο του θέματος προϋποθέτει την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η ΕΥΔΑΠ θα υποχρεώνεται σε παραγραφή απαιτήσεων ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Από τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης, απόσταση υπάρχει στη διαφορά του υπολογισμού των εισπράξεων από το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος αναμένεται -μετά από πολλές αναβολές- να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι από την εφαρμογή του νόμου θα εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ και άρα θα πρέπει να καλύψει με πρόσθετες παρεμβάσεις το κενό των 250 εκατ. ευρώ μέχρι και τα 2,9 δισ. ευρώ που αναμένονταν από το νέο φόρο το 2014.

Η τρόικα με τη σειρά της επιμένει σε θέματα «εισπραξιμότητας» του φόρου. Εκτιμά ότι ο φόρος δεν θα αποφέρει έσοδα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα στα 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το απόγευμα η τρόικα θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση.

Ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση

Ανοιχτό είναι ακόμη το θέμα του συντελεστή στην εστίαση για το νέο χρόνο. Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 13% απαιτεί τη συμφωνία της τρόικας.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του μέτρου από 1/8 μέχρι και 31/12 απέδωσε τα ίδια, αν όχι υψηλότερα, έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012.

Τα στοιχεία αυτά, αν και αναζητούνται από τον Οκτώβριο, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Στο μεταξύ, ο χρόνος περνάει και αν δεν νομοθετηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν από τις 31/12, από 1/1/2014 θα ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης ΦΠΑ 23%.

Στην παρούσα φάση η τρόικα επιμένει ότι η μείωση του συντελεστή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει διαμηνύσει ότι αν η Ελλάδα νομοθετήσει το χαμηλότερο ΦΠΑ εστίασης για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να αναζητήσει μέτρα με απόδοση 250-300 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ισοσκελίσει την αντίστοιχη απώλεια εσόδων.

Δημοσιονομική διαχείριση

Κατά τη χθεσινή πρώτη διερευνητική επαφή η τρόικα ζήτησε να μάθει την πορεία και των απολύτως «θεσμικών» θεμάτων, όπως οι αλλαγές δημοσιονομικής διαχείρισης, νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία θα πρέπει με βάση το μνημόνιο να νομοθετηθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Στο τελευταίο υπήρξε από την ελληνική πλευρά δέσμευση ότι κάποια από τα μέτρα αυτά θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα και κάποια άλλα θα περάσουν με τη μορφή ΠΝΠ πριν από το τέλος του χρόνου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα