Συνεχίζεται η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς

Ανοιχτά βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 21:06
UPD:21:51
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ή ο ΦΠΑ στην εστίαση. Στη φωτογραφία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Για πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης σχετικά με τους πλειστηριασμούς έκανε λόγο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αμέσως μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα. Συμπλήρωσε όμως ότι αυτή η σύγκλιση απόψεων «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία».

Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί» δήλωσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ΕΑΣ, δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις».

Προσπάθειες για προστασία της πρώτης κατοικίας και το 2014

Επίσης στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς και πως αυτό που μένει είναι να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και τρόικας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Που εστιάζονται οι συζητήσεις

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής και οι συζητήσεις πλέον εκτιμάται ότι θα εστιαστούν στις εξής τρεις παραδοχές:

Η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014

Να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες

Από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Αδιευκρίνιστο, παραμένει για το εαν η νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς θα είναι τελικά μονομερής ενέργεια ή το αποτέλεσμα συμφωνίας.

Επίσης όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

Εκτενής η συζήτηση και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο που προηγήθηκε, στο επίκεντρο βρέθηκε ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, για τον οποίο έγινε εκτενής συζήτηση.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή στη Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα