Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Με απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014 και πιέσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων επιστρέφει η ηγεσία της τρόικας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Στόχος είναι να συμφωνηθεί το πακέτο των τεσσάρων προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από το καλοκαίρι και να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ ασάφεια υπάρχει για την τύχη των διαπραγματεύσεων που αφορούν τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά επρόκειτο να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.
Εκτός των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων, η συζήτηση θα εστιαστεί στο νέο φόρο ακινήτων, στους πλειστηριασμούς, στο ΦΠΑ στην εστίαση και στις ομαδικές απολύσεις.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16, που εκτιμάται από την τρόικα σε περίπου 4 δισ. ευρώ, και το οποίο η τρόικα ζητεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που θα αποφασιστούν τώρα και θα ενταχθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014 - 2017.
Δημοσιονομικό χάσμα
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς «η Ελλάδα υπολογίζει το κενό στα 500 εκατ. ευρώ, η τρόικα όμως το τοποθετεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ».
Πάντως, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος και για το προβλεπόμενο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής με την τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει πως οι ελεγκτές που ξεκινούν από σήμερα το νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα επιμείνουν για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014, που μόλις προχθές ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε επίσης πως το κενό δεν θα καλυφθεί με νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, αλλά εάν οι ελεγκτές επιμείνουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, δύσκολα θα εξοικονομηθεί με θεσμικές παρεμβάσεις, όπως καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, μειώσεις επενδυτικών δαπανών (ΠΔΕ) κ.λπ.
«Εχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Νομίζω πως ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να αναφέρεται στο θέμα αυτό, και για την ακρίβεια η τρόικα επιστρέφει ώστε να συνεργαστούμε για την εύρεση λύσης».
Ακόμη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και ότι πιστεύει πως η χώρα θα ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά το 2014. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το 2014. Θα έχουμε θετική ανάπτυξη και έτσι μπορούμε να έχουμε... περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά το επόμενο έτος, όμως θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 και έτσι θα είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πραγματική οικονομία, σημείωσε ότι «έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό παραγωγής, όμως αυτό το κενό σταδιακά μειώνεται. Αυτή η μείωση δημιουργεί ανάπτυξη και κινητήριες δυνάμεις το επόμενο έτος θα είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές» τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε ότι ένα πιθανό εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι η ενίσχυση του ευρώ, η οποία θα την έπληττε, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ελληνικές εξαγωγές προέρχεται από την Ευρωζώνη.
«Ανησυχώ για την ισχύ του ευρώ» είπε ο κ. Στουρνάρας. «Για την Ελλάδα, οι περισσότερες εξαγωγές είναι προς την Ευρωζώνη και έτσι ανησυχώ... για την ανταγωνιστικότητά της» επισήμανε.
Αισιοδοξία για το 1 δισ. ευρώ
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, παρά τις εικασίες για πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο να επιτύχουμε συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα...
Το ορόσημο φαίνεται να είναι εντάξει και έτσι περιμένουμε την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος του έτους» σημείωσε.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για τη λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ απομένει η εκκρεμότητα με την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αλλά εκτιμάται πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή».
Η τρόικα δεν επιμένει σθεναρά στο άμεσο κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που ήταν η αρχική της θέση, αλλά αποδέχεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, με συρρικνωμένες δραστηριότητες, αλλά και με απολύσεις των 2/3 του προσωπικού.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά το Eurogroup της Δευτέρας ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες ώρες την απάντηση των δανειστών για το θέμα των ΕΑΣ. Η πρόταση προβλέπει ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει για 12 μήνες (αντί για 18) με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το σχέδιο θα είναι βιώσιμο, αλλά εάν αυτό δεν αποδειχθεί στην πράξη, τότε η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Mεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει νόμους που θα συμβάλουν στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γεργκ Ασμουσεν (φωτογραφία), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN, ο κ. Ασμουσεν επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την καθυστερούμενη δόση του 1 δισ. ευρώ είναι να συμμορφωθεί με το προαπαιτούμενο που αφορά την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.
«Υπάρχει το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, αλλά για μας το πιο σημαντικό από την πλευρά μας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα να καταφέρει και πάλι να επιστρέψει στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ασμουσεν.
Ο κ. Ασμουσεν, επαναλαμβάνοντας τη στάση των αξιωματούχων του Eurogroup, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για την Ελλάδα -που άρχισε το Σεπτέμβριο- πριν από τον Ιανουάριο.
Τέσσερα μεγάλα αγκάθια για τη δόση
Για τα τρία προαπαιτούμενα έχει υπάρξει συμφωνία, όπως διαβεβαίωσαν παράγοντες της Κομισιόν, και συγκεκριμένα για τις απολύσεις 15.000 ατόμων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, το νέο κώδικα των δικηγόρων και την τακτοποίηση των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Στο πλαίσιο αυτό, η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πρέπει να θεωρείται βέβαιη, αλλά τα μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως:
1. Ο νέος φόρος ακινήτων. Η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν είναι άσχετη με τις αντιρρήσεις της τρόικας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί εξασφαλίζεται η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα αμφιβάλλει, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν. Εκτιμά δε ότι δημιουργείται κενό ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά απομένει η τελική εκτίμηση να διατυπωθεί σήμερα ή αύριο στις επαφές που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο.
2. Ο ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου. Η τρόικα έχει ζητήσει να επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Οι ελεγκτές θεωρούν πως το μέτρο απέτυχε και οδήγησε σε απώλεια εσόδων, ενώ το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως, με τα στοιχεία που διαθέτει, το μέτρο δεν επέφερε μείωση των εισπράξεων. Για να ισχύσει και από την 1-1-2014, θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, αλλά εάν δεν υπάρξει συναίνεση της τρόικας, θα ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης.
3. Οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τομέας στον οποίο επιμένουν οι ελεγκτές, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται προσωρινά να αντιδρά.
4. Οι πλειστηριασμοί της 1ης κατοικίας. Το ισχύον καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων (22 Δεκεμβρίου), θα πρέπει να βρεθεί κοινό σημείο με την τρόικα και να νομοθετηθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]