Αλ. Τσίπρας: Θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση η τρόικα

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 19:08
UPD:20:41
Left.gr
A- A A+

Θεσμό χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση χαρακτήρισε την τρόικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με τους συνεισηγητές της Έκθεσης Αξιολόγησης για την τριμερή (Troika Inquiry Report), ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δύο ευρωβουλευτές να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, καθώς όπως είπε, τα αποτελέσματά της θα είναι σημαντικά στο να βγουν συμπεράσματα για τους λόγους που έγιναν «αυτές οι λάθος επιλογές» στην Ελλάδα, για το ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει.

Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στους  ευρωβουλευτές τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου «με τα αποτελέσματα της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων» σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα».

Προειδοποίησε επίσης ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι «να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των επαφών του στο Στρασβούργο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με τη σκιώδη εισηγήτρια της έκθεσης για τους Φιλελεύθερους, Σιλβί Γκουλάρ, με την ομάδα της GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών) που παρακολουθεί την έκθεση, αλλά και με τον ευρωβουλευτή Φιλίπ Λαμπέρ, σκιώδη εισηγητή για τους Πράσινους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη συνάντηση που θα έχει στις 12:00 με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή