Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας για τα ΕΑΣ

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 09:17
UPD:09:21
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένει η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

A- A A+

Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας για την τύχη των ΕΑΣ βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί και η χθεσινή δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η εκταμίευση της επόμενη δόσης μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του έτους.

Ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες με γνώση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων κρατούν μικρό καλάθι αναμένοντας σκλήρυνση της άλλης πλευράς λόγω της μεγάλης καθυστέρησης όπως λένε σε μία σειρά από μνημονιακές δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση στην αυριανή πρώτη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα (επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες μαζί με την τρόικα) με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

Ζητούμενο παραμένει ακόμη τι θα πράξει η κυβέρνηση στα κρίσιμα θέματα της άρσης των πλειστηριασμών και του φόρου ακινήτων. Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr η απόφαση να προχωρήσει μονομερώς δεν είναι καθόλου εύκολη. Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές.

Η συνέχεια της αξιολόγησης και η επόμενη δόση σχετίζεται και με τα δύο αυτά θέματα.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο και να επιμένουν οι Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά θα συνεχίσουν και τον Ιανουάριο, η όποια διαπραγμάτευση κυρίως για το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να καταλήξει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έφερε στις αποσκευές του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ από το χθεσινό Εurogroup είναι ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερους ρυθμούς και με όποιο κόστος.

Στο Στρασβούργο ο Α. Τσίπρας

Την ίδια ώρα στο Στρασβούργο μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί, με δική του πρωτοβουλία, με τους δύο ευρωβουλευτές - εισηγητές Othmar Karas και Liem Hoang Ngoc, αλλά και με σκιώδεις εισηγητές, από όλο το πολιτικό φάσμα, από τους Φιλελεύθερους ως τους συντρόφους του κ. Τσίπρα στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα αναζητήσει απαντήσεις, μέσω δημόσιων ακροάσεων και ερωτηματολογίων, για τις αποφάσεις της τρόικας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού νότου όπου έχει μεταβεί.

Από το Στρασβούργο ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί απευθείας στην Ισπανία όπου και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προκειμένου να λάβει και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου της για την προεδρία της Κομισιόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή