Για σημαντικές ενδείξεις συμφωνίας με την τρόικα όσον αφορά στην έγκριση του Προϋπολογισμού του 2014 κάνουν λόγο οι αναλυτές της Εurobank, διαβλέποντας συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα ανοικτά θέματα του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, το καλύτερο σενάριο για συμφωνία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό περιλαμβάνει συμφωνία πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014 και επικύρωσή της στο Eurogroup, ώστε να αποδεσμευθεί και η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος
«Η χρήση της διαδικασίας του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ή της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014 – 2017 δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί, αφού θα επιβαρύνει τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης για την επόμενη περίοδο», επισημαίνεται.
Οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι συμφωνία για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, αλλά ένα γενικό περίγραμμα της λύσης θα παρουσιαστεί νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο και μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat. «Δεν θεωρούμε ως πιθανή μια άμεση απομείωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα (Χώρες Ευρωζώνης, EFSF). Η πιθανή λύση θα περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής» αναφέρουν.
Όσον αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών για την περίοδο 2014-2016, αναμένεται επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος σε δύο μέρη: «Πρώτα θα καλυφθεί το κενό για το 2014 πιθανόν με την παροχή γραμμής ρευστότητας από τον EFSF ή / και με τη χρήση των κεφαλαίων που του ΤΧΣ που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ δεν αποκλείουμε και την πρόσβαση στις αγορές απευθείας σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Προϋπολογισμού 2014. Μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει λύση στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού του 2014 και στην υστέρηση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι αναλυτές της Eurobank δεν αναμένουν ότι η τρόικα θα κάνει σημαντικές υποχωρήσεις από την ήδη υπάρχουσα συμφωνία και θεωρούν ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης, συγχωνεύσεων και κλεισίματος ανενεργών δημοσίων οργανισμών, ΝΠΙΔ κτλ θα λειτουργήσει προς όφελος της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά στο ζήτημα της υπό όρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, επισημαίνεται ότι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων και στο τραπεζικό σύστημα.